Οργισμένος ο γαλλικός λαός πάλι στους δρόμους – Νομοθετικό πραξικόπημα για να περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

 

Ξεχειλίζει η οργή στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας μετά το νομοθετικό “πραξικόπημα” της κυβέρνησης το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε αποφάσισε την τελευταία στιγμή να εφαρμόσει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 έτη, παρακάμπτοντας την κάτω Βουλή, καθώς δεν ήταν σαφές αν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ότι ενεργοποιείται το άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος. Δηλαδή, ενεργοποιείται ένα από τα παραδοσιακά όπλα της της γαλλικής αστικής τάξης – ένα είδος Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – για να μπορεί να περνά αντιλαϊκά μέτρα. Φαίνεται πως τα γαλλικά μονοπώλια πιέζουν τον Μακρόν να προχωρήσει στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο παρά τη γενική κατακραυγή και τα εκατομμύρια γάλλων που συμμετέχουν στις απεργίες και τις διαδηλώσεις.


Η Μπορν έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες όταν έφτασε στην Εθνοσυνέλευση για να ανακοινώσει την ειδική διαδικασία. Η συνεδρίαση διακόπηκε για δύο λεπτά καθώς βουλευτές τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, εμπόδισαν την Μπορν να μιλήσει.

Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Οχι στα 64 χρόνια».
Οταν η συνεδρίαση επαναλήφθηκε, η Μπορν πήρε τον λόγο, αλλά η ομιλία της πνίγηκε σε μεγάλο βαθμό από αποδοκιμασίες και συνθήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης και φωνές για «παραίτηση».



Η προσφυγή στο συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος και η μεταρρύθμιση μπορούν να ανατραπούν, σε περίπτωση ψήφου δυσπιστίας στην κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν κάτι που μένει να φανεί. Εντούτοις, οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της γαλλικής παραδοσιακής δεξιάς, δεν θα στηρίξουν καμία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ερίκ Σιοτί.

Μπορούν όμως να ανατραπούν στο δρόμο…

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ τα συνδικάτα υποσχέθηκαν να επαναλάβουν τις απεργίες κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» ή «Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει» (σ.σ. τη μεταρρύθμιση) οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Κατά τη διάρκεια η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και έκανε έκανε ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να διαλύσει το πλήθος. Σύμφωνα με το France Info, 217 άνθρωποι συνελήφθησαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης «δείχνει περιφρόνηση προς τον λαό». Τα γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν σε άλλη μια μέρα απεργιών και δράσης, την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Τί είναι το άρθρο 49.3

Το άρθρο 49.3 του Γαλλικού Συντάγματος δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόζει νομοσχέδια χωρίς ψηφοφορία.

Οταν ο/η επικεφαλής της κυβέρνησης κινήσει τη διαδικασία, οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας μέσα σε 24 ώρες. Εάν στηριχθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση καταρρέει.

Εάν δεν υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας ή εάν αυτή δεν αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο νόμος υιοθετείται με την πρώτη ανάγνωση και συνεχίζει την πορεία του πίσω στη Γερουσία και μετά πάλι στη Βουλή για τη δεύτερη ανάγνωση, όπου πάλι η κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3, εάν επιθυμεί.

Από το 1958, το άρθρο 49.3 έχει ενεργοποιηθεί 89 φορές (33 φορές από έναν δεξιό αρχηγό κυβέρνησης και 56 φορές από αριστερό). Το απόλυτο ρεκόρ πηγαίνει στον Μισέλ Ροκάρ (σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπό τον Φρανσουά Μιτεράν), ο οποίος έκανε χρήση του άρθρου 28 φορές. Αντίθετα, αρκετοί πρωθυπουργοί, με μεγάλη πλειοψηφία, δεν το χρησιμοποίησαν ποτέ. Η αντιπολίτευση απάντησε μόνο 47 φορές με πρόταση μομφής, αλλά καμία διαδικασία δεν οδήγησε ποτέ σε πτώση της κυβέρνησης.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου