Μικρή φωτογραφία του αναδυόμενου κόσμου

 

Ο παλαιός δυτικοκεντρικός ηγεμονικός κόσμος δεν υπάρχει πια. Ακολουθούν σύντομα στιγμιότυπα από το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον ενός αναδυόμενου κόσμου.

Του Δημήτρη Β. Πεπόνη

Ο παλαιός δυτικοκεντρικός ηγεμονικός κόσμος, τον οποίον είχαν συνηθίσει οι άνθρωποι σε Ευρώπη και Αγγλόσφαιρα, δεν υπάρχει πια. Ακολουθούν σύντομα στιγμιότυπα από το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον ενός αναδυόμενου κόσμου.

Ο Κινέζος πρόεδρος επισκέπτεται τη Μόσχα στη Ρωσία και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός το Κίεβο και τη Βαρσοβία στην Ουκρανία και την Πολωνία αντίστοιχα. Το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, στην άλλη άκρη της Αφροευρασίας, ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν Ma Ying-jeou (2008-2016) κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο δηλώνει: «Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν είναι Κινέζοι και είναι και οι δύο απόγονοι των Κίτρινων Αυτοκρατόρων».

Η Ινδία ξεπερνά οικονομικά το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια περίοδο που (1) ο Rishi Sunak είναι ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και Βρετανός πρωθυπουργός, (2) ο Humza Yousaf ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας εκφράζεται ως ένθερμος υποστηρικτής της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας και (3) ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar ασκεί κριτική στην κυρίαρχη ευρωαμερικανική ατλαντική αντίληψη περί δημοκρατίας.

Οι Σαουδάραβες συνομιλούν και φτάνουν σε συμφωνία με τους Ιρανούς με τη διαμεσολάβηση των Κινέζων, οι οποίοι αυξάνουν τις συναλλαγές τους με τους Ρώσους στα εθνικά τους νομίσματα, παρακάμπτοντας σταδιακά το δολάριο ως παγκόσμιο διαμεσολαβητή των μεταξύ τους σχέσεων, ενώ παράλληλα Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφασίζουν να διεξάγουν εμπόριο σε ρούπιες και ντιράμ (επίσης στα εθνικά τους νομίσματα). Ρωσία, Σιγκαπούρη, Γερμανία, Ισραήλ, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέχρι στιγμής κάποια από τα κράτη που έχουν συμφωνήσει να συναλλάσσονται σε ινδικές ρούπιες. Γενικότερα, η άνοδος της Ινδίας θα συμπαρασύρει τους Άραβες και την Ανατολική Αφρική. Η περιοχή των ακτών του Ινδικού Ωκεανού κάποτε ήταν ένα από τα πλουσιότερα μέρη του πλανήτη (το μόνο που έμεινε στη συλλογική εποχή από αυτή την εποχή είναι τα ταξίδι του Σεβάχ του Θαλασσινού).

Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Αλγερία, Αργεντινή έχουν κάνει αιτήσεις ή επιθυμούν να είναι μέλη της Ομάδας BRICS. Ο παλαιός αποικιοποιημένος κόσμος, μέρος του πλανητικού Νότου, φαίνεται πως θα οδηγηθεί σε αργή, σταδιακή και τμηματική έξοδο από τη ζώνη και το σύστημα του δολαρίου.

Στη Λατινική Αμερική, και συγκεκριμένα στη Βραζιλία δεν βλέπουν τον πλανήτη να χωρίζεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και δεν θα υιοθετούν την αμερικανοκινούμενη ιδεολογία που επιχειρεί να χωρίσει τον πλανήτη σε δημοκρατίες από τη μια μεριά και αυταρχίες από την άλλη. Επιπλέον, η Βραζιλία μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα πήραν θέση υπέρ ψηφίσματος που κατατέθηκε στον Ο.Η.Ε για τη σύσταση διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης για τις «πράξεις δολιοφθοράς» στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. Το ψήφισμα δεν πέρασε καθώς 12 κράτη επέλεξαν αποχή.

Λίγο βορειότερα, ο πρόεδρος του Μεξικού, που τον περασμένο μήνα εθνικοποίησε το λίθιο, σε ομιλία του λέει: «Το Μεξικό μια ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα, όχι μια αποικία ή ένα προτεκτοράτο των Ηνωμένων Πολιτείων. Συνεργασία; Ναι. Υποταγή; Όχι!».

Αυτή είναι μια μικρή διεθνοπολιτική φωτογραφία της στιγμής, μια σύντομη εικόνα του νέου διεθνούς περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στο πλαίσιο ενός αναδυόμενου κόσμου στην εποχή του Τέλους της Μεγάλης Παρέκκλισης

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου