Του Μike Μihajlovic
Από το πλήρες άρθρο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ KAKHOVKA ( KAKHOVKA DAM DESTRUCTION) στην ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Σε κάθε έρευνα, το βασικό ερώτημα είναι «Ποιος ωφελείται».
Σε αυτή την περίπτωση, η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει περισσότερα, επειδή η ελεγχόμενη από τη Ρωσία πλευρά του ποταμού απέναντι από το φράγμα είναι μια πεδιάδα. Η Ρωσία κατασκεύασε οχυρώσεις πεδίου, συμπεριλαμβανομένων χαρακωμάτων, αποθήκες και ναρκοπέδια, εμποδίζοντας ουσιαστικά κάθε προσπάθεια από οποιαδήποτε δύναμη μεγαλύτερη από ένα τμήμα ή μια ομάδα να εκτελέσει στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η πλημμύρα της περιοχής θα εξουδετερώσει αποτελεσματικά αυτές τις αμυντικές θέσεις και θα δώσει στην ουκρανική πλευρά ελευθερία δράσης, ιδιαίτερα στις ειδικές δυνάμεις, να διασχίσουν τον ποταμό..
Συνέπειες πλημμύρας.
Οι πλημμύρες προκαλούν περιβαλλοντικές καταστροφές που σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα επηρεάζουν τους Ρώσους. Κάποιο τμήμα της επικράτειας που ελέγχεται από την Ουκρανία επηρεάζεται, αλλά όχι καν όσο το μέγεθος της ρωσικής μερίδας. Ο αντίκτυπος στον άμαχο πληθυσμό είναι πολύ πιο σκληρός από τη ρωσική πλευρά.
Η απόρριψη του νερού θα περιορίσει τεχνικά τον ποταμό ανάντη του φράγματος, ώστε να είναι ευκολότερο να το διασχίσει κανείς. Η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού απαιτεί σημαντικές προσπάθειες από τη ρωσική πλευρά, λαμβάνοντας πολύτιμα μέσα μεταφοράς από το πεδίο της μάχης. Οι ουκρανικές δυνάμεις απέναντι μπορεί να ανακουφιστούν και να σταλούν στη ζώνη συνεχιζόμενης αντεπίθεσης χωρίς φόβο για οποιαδήποτε ρωσική εισβολή. Το φαινόμενο της προπαγάνδας, που απευθύνεται ειδικά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ουκρανική πλευρά. Παραμερίζοντας την αυθεντικότητα και την πραγματικότητα των ισχυρισμών τους, για την μερίδα του δυτικού κοινού, ότι η Ουκρανία είναι θύμα σε αυτή την υπόθεση.
Η Ρωσία δεν έχει πραγματικά όφελος από την καταστροφή του φράγματος, επειδή είναι ο άμαχος πληθυσμός της και οι στρατιωτικοί απέναντι που πλήττονται περισσότερο. Υπολόγισαν προσεκτικά αυτό το γεγονός και τις συνέπειες και αφιέρωσαν πόρους για να το αντιμετωπίσουν. Από τη ρωσική πλευρά, αναμενόταν ότι το φράγμα μπορεί να καταρρεύσει και αυτή ήταν η κύρια προσπάθεια να εγκαταλείψουν τα προηγούμενα κατεχόμενα εδάφη στη δυτική όχθη. Η απόφαση του στρατηγού Surovikin να το κάνει αυτό, ακόμη και με έντονη κριτική στην αρχή, ήταν στρατηγικά ορθή και λογική.
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα για τη ρωσική πλευρά είναι η παροχή νερού στην Κριμαία. Το 2014 η Ουκρανία στέρησε τη χερσόνησο από την παροχή νερού, η οποία αποκαταστάθηκε ξανά το 2022. Η πτώση της στάθμης του νερού θα επηρεάσει το κανάλι ύδρευσης της Κριμαίας. Προς το παρόν, οι δεξαμενές στη χερσόνησο έχουν γεμίσει και οι προμήθειες συγκεντρώνονται και ο χρόνος θα δείξει πώς θα το αντιμετωπίσει η Ρωσία.
Το καθεστώς του πυρηνικού σταθμού Zaporizhie έχει μεγάλη σημασία. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες εξαρτώνται από το νερό για ψύξη και η στέρησή του είναι συνταγή καταστροφής. Ωστόσο, εν αναμονή της διάρρηξης του φράγματος καθώς και του βομβαρδισμού, οι αντιδραστήρες απενεργοποιούνται, επομένως απαιτούν ελάχιστη ψύξη για την οποία η υπάρχουσα δεξαμενή νερού ψύξης είναι υπεραρκετή.
Η ουκρανική αντεπίθεση (τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) δεν πάει πολύ καλά για τους επιτιθέμενους και η ανατίναξη του φράγματος σίγουρα δεν θα ωφελήσει τη ρωσική πλευρά. Από την άλλη πλευρά, η καταστροφή του φράγματος μπορεί να είναι μια απελπισμένη κίνηση για να εκτραπεί η προσοχή από την κατάσταση στο μέτωπο.
Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής μένει ακόμη να εκτιμηθεί. Αυτό θα είναι δυνατό μετά τον πόλεμο.
Συμπέρασμα
Το ανώτερο τμήμα του φράγματος έχει καταστραφεί. Το ερώτημα είναι η κατάσταση του κατώτερου. Προς το παρόν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το κάτω μέρος είναι άθικτο. Μπορεί να επισκευαστεί το φράγμα; Η απάντηση είναι ναι, ωστόσο, η οικονομική αιτιολόγηση θα είναι ο κύριος παράγοντας στη λήψη της τελικής απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν θα γίνει μέχρι το τέλος του πολέμου.
Πηγή: ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου