Της Κύρας Αδάμ *
Ο αξιόλογος καθηγητής ιατρικής και πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ΣΠ. Πνευματικός έπραξε άριστα όταν μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση του για το πως αντιμετωπίζει – προφανώς ο ίδιος μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας – έναν ασθενή, χωρίς ελπίδα επιβίωσης.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του:
«Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω».
Ο αξιότιμος κ. καθηγητής δεν εξηγεί όμως πως αντιμετωπίζει ιδίας κατάστασης ασθενή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, με τα έξοδα να βαραίνουν μόνο τον συγγενή του ασθενούς.
Ο κ. Πνευματικός κατέστη επισήμως «ιατρός» διότι συνέδεσε ενσυνειδήτως τη ζωή και το έργο του με τον όρκο του στον Ιπποκράτη.
Ψιλά γράμματα, θα πει κανείς, αν θέλει κάποιος να είναι «politically correct» και να αποπνέει τον αέρα του Μανχάταν – και ορισμένων ιατρικών κύκλων Upper class – όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί, αφού χρησιμοποίησε ως μοναδικό επιχείρημα για τα λεγόμενά του «την επίσκεψή του στην Αμερική το 90», παραλείποντας να αναφέρει ότι το Αμερικανικό σύστημα υγείας διαφέρει παρασάγγας από το ΕΣΥ και δεν υπάρχει ούτε μέτρο σύγκρισής ούτε φιλοσοφίας.
Ο κ. Πνευματικός, ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ εμφανίστηκε στο προεκλογικό ακροατήριο του περισσότερο ως υποψήφιος CEO μεγάλης διεθνούς ασφαλιστικής εταιρείας και καθόλου ως ιατρός. Και τούτο διότι στην ομιλία του προέβαλε το ατράνταχτο επιχείρημα του cost benefit ratio ,που πράγματι ταιριάζει γάντι σε τεχνοκράτη, που κόπτεται για τα κέρδη της εταιρείας του.
Αλλά δεν παραπέμπει σε γιατρό, ορκισμένο και ταγμένο δίπλα στον ασθενή του, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του. Και τούτο διότι ο κ. Πνευματικός όφειλε, είχε την ηθική ιατρική υποχρέωση, να αναφερθεί απαρέγκλιτα στην «παρηγορητική ιατρική», που το σύστημα υγείας είναι υποχρεωμένο να προσφέρει στον οποιοδήποτε ασθενή στο τελευταίο στάδιο της ζωής του. Ναι βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η ιατρική σηκώνει – ακόμα – τα χέρια ψηλά σε περιπτώσεις τελικού σταδίου και επομένως δεν έχει καμιά σημασία αν θα ξοδέψει ή όχι χιλιάδες ευρώ για μια θεραπεία που δεν αποδίδει.
Αλλά η παρηγορητική ιατρική; Ναι και αυτή έχει κόστος, έστω κι αν το cost benefit είναι αρνητικό και για τον ασθενή και για το σύστημα υγείας. Αλλά είναι υποχρέωση και απαίτηση να προσφερθεί…
Επιπροσθέτως, αν ξαφνικά, – όπως το περιμένει όλη η ανθρωπότητα – παρασκευαστεί το φάρμακο εναντίον του καρκίνου, ο κ. Πνευματικός και η ΝΔ θα μετρήσουν πρώτα το cost benefit για το αν και σε ποιους θα το χορηγήσουν;
Ο κ. Πνευματικός έπραξε άριστα διότι εξέφρασε ευθέως τις απόψεις του. Διότι έτσι αποδεικνύεται ότι ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ γνώριζε απόλυτα τις απόψεις του και δεν προκαλούσαν ενόχληση. Και τούτο διότι είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι κόμμα εξουσίας, που ευαγγελίζεται την ανασύνταξη – αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν είχε προηγουμένως ρωτήσει τις απόψεις ενός τόσο ξεχωριστού υποψηφίου της και δεν είχε συμφωνήσει με αυτές.
Διαφορετικά, η εικόνα που αποκαλύπτεται μετά την ομιλία Πνευματικού φανερώνει ένα κόμμα «χύμα στο κύμα», όπου όλα χωράνε και κολυμπάνε, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας αλά καρτ.
Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της ηγεσίας της ΝΔ με την εκ των υστέρων αποπομπή Πνευματικού, δεν πείθουν.
Και για αυτό η ΝΔ πρέπει να τιμωρηθεί σ αυτές τις εκλογές, όπως τιμωρήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες, με τις απαράδεκτες – αλλά γνωστές στο κόμμα – δηλώσεις Κατρούγκαλου.
* Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος
Πηγή: ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου