Ο κόσμος καίγεται (κυριολεκτικά), αλλά ανοίγουν ''δουλίτσες'' όπως είπε και ο πρωθυπουργός ''μας''...


Της Στέλλας Πατρώνα *

Ναι, ο κόσμος καίγεται (κυριολεκτικά), αλλά ανοίγουν “δουλίτσες” όπως είπε και ο πρωθυπουργός “μας”.....

Μερικές από αυτές τις δουλίτσες είναι:

- Η διαχείριση της ξυλείας των καμένων εκτάσεων
- Μελέτες διαχείρισης και αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων
- Παραγωγή και  εμπορία δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού.  

Σημειωτέον ότι η δραστηριότητα αυτή επιτρέπεται πλέον και σε ιδιώτες (άρθρο 45 του ν. 4280/2014 επ) , όπως επίσης επιτρέπεται η ενδοενωσιακή απόκτηση και εμπορία δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού (ΥΑ 163//2017) 

Για τα παραπάνω παραθέτω απόσπασμα από την εγκύκλιο 117/8.12.21 “Γενικές Οδ.- Κατευθύνσεις για την διαχείριση και αξιοποίηση της ξυλείας καμένων δασών” που εξέδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Αμυράς μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια....

“....στα καμένα δέντρα η δομή του ξύλου και οι μηχανικές του ιδιότητες παραμένουν αναλλοίωτες και ως εκ τούτου προκύπτουν τεράστιες ποσότητες ξυλείας που η απομάκρυνσή της μπορεί να προσδώσει οικονομικά οφέλη στη δημόσια  οικονομία, στην τοπική κοινωνία (εξασφάλιση εργασίας για μέρος του πληθυσμού της περιοχής λόγω αύξησης εργασιών υλοτομίας), και προφανώς σε επιχειρήσεις του κλάδου ξύλου  παραγωγούς βιομηχανικής – τεχνικής πριστής ξυλείας, παραγωγούς μοριοσανίδας/ινοσανίδας, παραγωγούς/εμπόρους καυσοξύλων/pellet κλπ). 

Λαμβάνοντας υπόψη την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση του
βιομηχανικού – τεχνικού ξύλου, που εκτός όλων των άλλων λειτουργεί ευεργετικά και ως 
δεξαμενή αποθήκευσης CO2 έναντι της χρήσης του ως καυσόξυλου....”,

Σημειωτέον ότι η παραπάνω εγκύκλιος συνάδει πλήρως με τη “Νέα δασική στρατηγική της Ε.Ε έως το 2030” που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2021, η οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία στη βιομηχανία ξύλου, όπως επίσης επιτάσσει τη φύτευση τριών δισεκατομμυρίων δένδρων, προκειμένου να αναμορφώσει τα δάση της Ε.Ε  και να τα “προσαρμόσει” στην κλιματική αλλαγή. Μάλιστα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στην ανακοίνωση αυτή η Κομισιόν πρόβλεψε ότι οι δασικές πυρκαγιές θα είναι πολύ περισσότερες λόγω “κλιματικής αλλαγής” και ξαφνικά την επόμενη χρονιά σημειώθηκε ρεκόρ καμένων επιφανειών στην Ευρώπη.

Αλλά για να επανέλθω στις “δουλίτσες” που ανοίγονται με τις πυρκαγιές, σ' αυτές πρέπει να συμπεριληφθούν και η αποκατάσταση των κατοικιών και των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν. Αν βάλουμε λοιπόν στο λογαριασμό την εγκατάσταση ΑΠΕ καθώς και κάποιες αλλαγές χρήσης των καμένων εκτάσεων,  για να γίνουν τουριστικές επιχειρήσεις, είναι σίγουρη η αύξηση του ΑΕΠ και προχωράμε πλησίστιοι για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας...

* Η Στέλλα Πατρώνα είναι δικηγόρος, μέλος του Δικτύου Ενεργών Καταναλωτών – ΔΕΚΑ και της πολιτικής πρωτοβουλίας “Δρόμος ανοιχτός”


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου