Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ εταιρικών κερδών και μισθών


Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Τα στοιχεία του Greece in Figures δείχνουν απόκλιση της Ελλάδας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το χάσμα μεταξύ μισθών και κερδών στην Ελλάδα στις 21 μονάδες, ενώ στην Ε.Ε. σε μόλις 3 μονάδες ● Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, τα κέρδη των εταιρειών στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 33% και οι μισθοί περίπου κατά 30%.

Τουλάχιστον κατά 35% αυξήθηκαν τα κέρδη των εταιρειών στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία, ενώ την ίδια περίοδο οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν μόνο κατά περίπου 14%, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της Eurostat από τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Greece in Figures.

Μόνο το 2022, όταν ο πληθωρισμός κατέγραψε ρεκόρ 28ετίας, τα εταιρικά κέρδη εκτοξεύθηκαν κατά 16%, έναντι ονομαστικής αύξησης των μισθών κατά 6% και πραγματικής υποχώρησής τους κατά 8%, όπως κατέγραψε το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Ερώτηση για τη διεύρυνση του χάσματος κερδών και μισθών κατέθεσε στον υπουργό Eθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Γερουλάνος, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του Greece in Figures, τα οποία δείχνουν και την απόκλιση της Ελλάδας από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, το χάσμα μεταξύ μισθών και κερδών στην Ελλάδα είναι 21 μονάδες, ενώ στην Ε.Ε. μόλις 3 μονάδες. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, τα κέρδη των εταιρειών στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 33% και οι μισθοί περίπου κατά 30%.



Το 2022 είναι η χρονιά-σταθμός στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της αποψίλωσης του εισοδήματος των μισθωτών, λόγω της εκτόξευσης των τιμών, τάση που αναδεικνύεται στους στατιστικούς πίνακες του Greece in Figures με θέμα «Greedflation στην Ελλάδα - Πληθωρισμός Απληστίας».

Η συμμετοχή των μισθών στο ΑΕΠ το 2022 μειώθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες και έπεσε στο 27%, το δεύτερο μικρότερο ποσοστό στους 27 της Ε.Ε. Την ίδια χρονιά η συμμετοχή των εταιρικών κερδών στο ΑΕΠ ανέβηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε το 52,2% του ΑΕΠ, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στους 27 της Ε.Ε. και το δεύτερο μεγαλύτερο στους 20 της ευρωζώνης. Το μέγεθος του «πληθωρισμού κερδών» αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ICAP για τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες, οι οποίες αύξησαν τα κέρδη ΕΒΙΤDA κατά 75,5% το 2022 σε σχέση με το 2021, στα 25,1 δισ. ευρώ - σχεδόν το 1/4 των συνολικών εταιρικών κερδών.

«Το ίδιο έτος, το 2022, ο μέσος μισθός στη χώρα μας ήταν στην 24η θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. και στην τελευταία θέση μεταξύ των 20 της ευρωζώνης. Οι αποκλίνουσες πορείες μισθών - κερδών επιτάθηκαν το επόμενο έτος, 2023», αναφέρει η ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας σε ανάλυση της συνδρομητικής υπηρεσίας Kreport. Επίσης τονίζει ότι τα κέρδη που αυξάνονται φεύγουν στο εξωτερικό: «Η υπερβολική (εξαιτίας πληθωρισμού, ισχνού ανταγωνισμού, μείωσης της πραγματικής αξίας της μισθολογικής δαπάνης...) κερδοφορία όλο και περισσότερο επενδύεται εκτός συνόρων: Οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό, από 1.147,7 εκατ. ευρώ το 2021, αυξήθηκαν 121% κι έφτασαν τα 2.538,5 εκατ. το 2022 και πέρυσι πάλι αυξήθηκαν 28% κι έφτασαν τα 3.240,4 εκατ. ευρώ», σημειώνει σχετικά.

Τέλος, ο βουλευτής αναφέρεται στη βουτιά των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2023 κατά 40% σε σύγκριση με το 2022 (4,48 δισ. από 7,53 δισ.), η οποία, όπως λέει, «αποδίδεται στις μειωμένες αγορές “κόκκινων” δανείων από ξένα funds, καθώς αυτές μαζί με τις αγορές ακινήτων είναι ο μεγάλος όγκος των άμεσων ξένων “επενδύσεων”». Το ερώτημα που θέτει προς τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, είναι αν γνωρίζει τα παραπάνω στοιχεία, αν τον προβληματίζουν και τι προτίθεται να κάνει γι’ αυτά. Αν μη τι άλλο, η απάντησή του αναμένεται με ενδιαφέρον.

Από: Εφσυν

Πηγή: ΕΥΦΟΡΗ ΠΕΔΙΑΔΑ Ιδεών αγώνων πολιτισμού

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου