Περί ιδιωτικών κολλεγίων και άλλων δαιμονίων

 

Του Μάνου Σαριδάκη *

Περί ιδιωτικών κολλεγίων και άλλων δαιμονίων:

1) Τα πανεπιστήμια δεν είναι διδασκαλεία, δεν είναι χώροι μάθησης, είναι πρώτα και κύρια χώροι έρευνας, χώροι όπου παράγεται νέα γνώση. Τα 30 κολλέγια που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα, καθώς και αυτά που πρόκειται να ανοίξουν, δεν έχουν καμία σχέση με την έρευνα (δείτε μόνοι σας τα sites τους). Τα ιδιωτικά Κολλέγια είναι απλά διδασκαλεία και εκπαιδευτήρια, όχι Πανεπιστήμια.

2) Για το εξωτερικό. Στην Ευρώπη κάτω από το 9% των πανεπιστημίων είναι ιδιωτικά, και ειδικά στις μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κάτω από το 1%. Όλα τα γνωστά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (π.χ. Οξφόρφη, Cambridge, Σορβόνη, Goettingen κλπ) είναι δημόσια. Ακόμα και στις ΗΠΑ, το 76% των φοιτητών φοιτά σε δημόσια πανεπιστήμια.

3) Σε όσους λένε ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι αναχρονισμός, να τους πούμε ότι το Ιδιωτικό είναι ο αναχρονισμός. Τα πανεπιστήμια πρώτα ιδρύθηκαν ως Ιδιωτικά, με υψηλά δίδακτρα, και μόνο γι ατις ελίτ, και παρέμειναν έτσι για αιώνες, και μόλις τα τελευταία 100 χρόνια έγιναν Δημόσια και Δωρεάν, και άνοιξαν τις Πύλες τους για τα παιδιά όλων των κοινωνικών τάξεων.

4) Τα γνωστά και μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν έχουν ανοίξει πουθενά παραρτήματα, παρόλο που σε όλες τις άλλες χώρες επιτρέπεται. Δεν υπάρχει Harvard Σλοβακίας, Yale Βελγίου, Cambridge Ιταλίας, ή Σορβόνη Τουρκίας. Δεν έχουν ανοίξει πουθενά παραρτήματα, γιατί απλά δεν τους συμφέρει, ούτε οικονομικά, ούτε από σκοπιά κύρους.

5) Πανεπιστήμια όπως το ΕΜΠ απαιτούν επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα και 1000 φοιτητές να έχουν, με 10.000 δίδακτρα το χρόνο, θα χρειαστεί πάνω από 100 χρόνια για να γινει απόσβεση. Κανένας επενδυτής στον κόσμο δεν θα έκανε τέτοια επένδυση.

6) Θεμελιώδης αρχή της οικονομίας είναι ότι μια επιχειρηματική κίνηση γίνεται ευελπιστώντας στο κέρδος. Δεν πρόκειται να ανοίξει κανένα κολλέγιο για την ψυχή της μάνας τους, κανένα που να μην είναι κερδοσκοπικό. Τα δίδακτρα θα είναι από 40.000 ως 140.000, και θα ανοίξει και στη χώρα μας η βιομηχανία φοιτητικών δανείων. Ήδη στις ΗΠΑ τα κόκκινα φοιτητικά δάνεια έχουν ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, τα οποία οι τράπεζες έχουν ήδη δώσει σε funds, τα οποία και κυνηγούν εκατομμύρια υπερχρεωμένους αποφοίτους.

7) Αμέσως μετά την αναγνώρισή τους, τα ιδιωτικά Κολλέγια θα ενεργοποιήσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού, κατηγορώντας το Κράτος για χρηματοδότηση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, και είναι απολύτως σίγουρο ότι το Κράτος θα αναγκαστεί να τα χρηματοδοτεί και αυτά. Έτσι ακριβώς, αλλά ακριβώς όμως, έγινε και με τις μεταφορές, την ενέργεια, κ.λπ.

8) Από τους Έλληνες φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό μόλις το 5% πάει για προπτυχιακά, ενώ το 95% πάει για μεταπτυχιακά/διδακτορικά, δηλαδή στην ουσία προς αναζήτηση εργασίας. Αυτό το 95% θα φύγει έτσι κι αλλιώς, είτε υπάρχουν ιδιωτικά κολλέγια είτε όχι. Αλλά και το 5% που πάει για προτυχιακά, επίσης θα φεύγει έτσι κι αλλιώς, καθώς πρόκειται για παιδιά από ανώτερα οικονομικά στρώματα που πάνε από στρατηγική επιλογή (αφού μπορούν να δώσουν τα χρήματα να πάνε στο original Harvard γιατί να πάνε στο άσχετο Ιδιωτικό Κολλέγιο στο Περιστέρι;)

9) Η χώρα με τα περισσότερα Ιδιωτικά Κολλέγια στην ΕΕ είναι η Κύπρος. Και είναι και η χώρα με την μεγαλύτερη εξαγωγή φοιτητών, με 10.000 ετησίως μα έρχονται στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

10) Το διαφορετικό σύστημα εισαγωγής στα Ιδιωτικά Κολλέγια και στα Δημόσια Πανεπιστήμια είναι ο ορισμός της ανισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών. Πχ στην Ιατρική Αθήνας δεν αρκούν 18000 μόρια, αλλά στο κάθε Κολλέγιο Ιατρικής θα μπαίνει με 9000 μόρια (και 140.000 ευρώ βέβαια).

11) Tο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα αναβαθμιστούν τα δημόσια όταν τεθούν σε λειτουργία τα ιδιωτικά, έχει καταρρεύσει σε μία σειρά άλλους τομείς, όπως Υγεία, σιδηρόδρομοι (όπως μας έδειξαν τα Τέμπη), ενέργεια κ.λπ. Το ακριβώς ανάποδο συμβαίνει και μάλιστα by the book. Για να εξασφαλιστεί η αναγκαία πελατεία του Ιδιωτικού τομέα, ο Δημόσιος τομέας υποβαθμίζεται με μαθηματική ακρίβεια.

12) Ωραία λοιπόν, αφού δεν πρόκειται να έρθει κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο, αφού τα μόνα που θα ανοίξουν θα είναι μεταλυκειακά εκπαιδευτήρια της κακιάς ώρας, τι μας νοιάζει εμάς; Μα γιατί θα δράσουν ως λαγός για την ραγδαία υποβάθμιση και την εμπορευματικοποίηση του ίδιου του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Ήδη το σύνολο σχεδών των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχουν δίδακτρα, και το νέο νομοσχέδιο θα το γενικεύσει αυτό, Σχολές και Τμήματα που δεν είναι κερδοφόρα θα κλείσουν, ενώ το νομοσχέδιο επιτρέπει ακόμα και την ενοικίαση χώρων των Δημοσίων Πανεπιστημίων στα Ιδιωτικά Κολλέγια. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη: άστο να υποβαθμιστεί και να παρακμάσει, και μετά ιδιωτικοποίησέ το κοψοχρονιά. Είναι τεράστιο φιλέτο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο για να μείνει εκτός αγοράς, και τα κοράκια έχουν αρχίσει και ξερογλείφονται.

13) Και πάμε άλλη μία: Άρθρο 16, Παράγραφος 5. «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση».

Άρθρο 16, Παράγραφος 8. «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».

Πόσο ποιο ξεκάθαρο να γίνει; Ας αποφασίσουμε λοιπόν: έχουμε Σύνταγμα ή όχι;

Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών μέσω εκατοντάδων Γενικών Συνελεύσεων, οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές ομόφωνα (τονίζω το ομόφωνα), οι Δάσκαλοι Πρωτοβάθμιας και οι Καθηγητές Δευτεροβάθμιας, οι Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων όλης της χώρας, και πολλοί άλλοι φορείς τάσσονται ενάντια στο κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο, και υπερασπίζονται τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Ας πάρουμε όλοι θέση λοιπόν ενάντια σε αυτή την αθλιότητα. Είναι χρέος μας απέναντι στη χώρα μας και στα παιδιά μας.

* Κύριος Ερευνητής (Ερευνητής Β’ βαθμίδας) στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ
Από FacebookΠηγή: ΕΥΦΟΡΗ ΠΕΔΙΑΔΑ Ιδεών αγώνων πολιτισμού

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου