Βάπτισμα του πυρός για την ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα


Του Δημήτρη Μηλάκα

Η απόφαση της κυβέρνησης να εμπλέξει άμεσα τη χώρα στο πολεμικό μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας με την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» και την «προσφορά» του στρατηγείου της Λάρισας για τη διοίκηση της (με ευρωπαϊκό καπέλο) επιχείρησης «Ασπίδες» πέρασε στα «ψιλά» της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τα κόμματα (με εξαίρεση το ΚΚΕ) διά της σιωπής τους (η οποία εκτιμάται και ενδεχομένως επιβραβεύεται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα) άφησαν ανενόχλητο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσφέρει μια ακόμη πολύτιμη υπηρεσία στην Ουάσιγκτον, που ήδη, μαζί με το Λονδίνο, διεξάγει πόλεμο χτυπώντας στόχους των Χούθι στην Υεμένη.

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο που ήδη περιπολεί στην εμπόλεμη ζώνη έλαβε το βάπτισμα του πυρός, καταρρίπτοντας τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς πως η ελληνική συνδρομή στην επιχείρηση είναι συμβολική. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ανακοίνωση του ελληνικού Πενταγώνου:

«Στις 13 Μαρτίου 2024, μεταξύ 05.00 π.μ. και 06.00 π.μ. (ώρα Τζιμπουτί), η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρ με πυροβόλα κατά 2 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. (UAV) που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η ενέργεια που έκανε η «Υδρα» ήταν αποτελεσματική για την αποφυγή ζημιών στους ναυτικούς και στην εμπορική ναυτιλία. Η EUNAVFOR ASPIDES έχει αμυντική εντολή, να προστατεύει τη ναυτιλία από επιθέσεις στη θάλασσα ή στον αέρα. Οποιαδήποτε απάντηση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης».

«Ασπίδες» και Ελλάδα

Για να γίνει αντιληπτή η προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αμερικανικές ανάγκες θα πρέπει να έχουμε κατά νου κατ’ αρχάς τον χάρτη της περιοχής. Εξ αιτίας του στρατηγικού σημείου που βρίσκεται η Υεμένη στις νότιες ακτές της αραβικής χερσονήσου ο έλεγχός της είναι κρίσιμος παράγοντας για την «εποπτεία» της θαλάσσιας διαδρομής προς το Σουέζ.

Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα πέρασε έναν άγριο εμφύλιο δεκαετή πόλεμο και τελικά εξελίχθηκε σε έναν «αντιπρόσωπο» του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν. Σ’ αυτόν τον πόλεμο οι Χούθι εκπροσωπούν το Ιράν, το οποίο τους παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη και πολεμοφόδια, και η Σαουδική Αραβία ανέλαβε αυτόν τον ρόλο για λογαριασμό των Αμερικανών.

Τους τελευταίους μήνες η αδυναμία της Σαουδικής Αραβίας να επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στους Χούθι, οι οποίοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, κυρίως με drones σε εμπορικά πλοία, απ’ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, υποχρέωσε τους Αμερικανούς (παρέα με τους Βρετανούς) να εμπλέξουν στρατιωτικές τους δυνάμεις (πολεμικά πλοία, αεροσκάφη κ.λπ.) σε χτυπήματα κατά στόχων στο έδαφος της Υεμένης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η πρώτη (από τις χώρες – μέλη της Ε.Ε.) που έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή στην αμερικανοβρετανική δύναμη η οποία από τα τέλη του περασμένου χρόνου επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, καθώς υπήρξαν διαφωνίες από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη (κατά κύριο λόγο Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.) που δεν θέλησαν να εντάξουν τις δυνάμεις τους κάτω από αμερικανική διοίκηση, η Ε.Ε. αποφάσισε να συγκροτήσει την EUNAVFOR ASPIDES, η οποία, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Με τον τρόπο αυτό οι Ευρωπαίοι παρέχουν κρίσιμο έργο υποστήριξης αφήνοντας στους Αμερικανοβρετανούς να κάνουν τη βρόμικη δουλειά, δηλαδή να εξαπολύουν επιθέσεις στο έδαφος της Υεμένης.

Η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να σημειωθεί, όχι μόνο έσπευσε πρόθυμα να προσφέρει ένα πολεμικό πλοίο στην ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά διεκδίκησε και πήρε την ηγεσία των δυνάμεων προσφέροντας το στρατηγείο της Λάρισας ως διοικητικό κέντρο των επιχειρήσεων, οι οποίες, τελικά, εντάσσονται στον πόλεμο που διεξάγουν οι Αμερικανοί κατά των Χούθι, δηλαδή του Ιράν, στην περιοχή.

Κάτι που επίσης θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως η αρχική εντολή δράσης της EUNAVFOR ASPIDES είναι για έναν χρόνο, με την προοπτική παράτασης της εντολής για όσο χρειαστεί.

Εγχώρια μακαριότητα

Για αυτές τις κυβερνητικές αποφάσεις που με απτό τρόπο εμπλέκουν τη χώρα σε μια πολεμική αντιπαράθεση στον «βάλτο» της Μέσης Ανατολής είναι αξιοσημείωτο πως δεν έγινε καμία εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, καθώς κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης (πλην του ΚΚΕ) δεν πρόβαλε αντιρρήσεις.

Τα (υπό)λοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) εξουσίας (τρομάρα τους!), αποδέχονται σιωπηλά τις κυβερνητικές αποφάσεις και δεν βγάζουν «κιχ», γνωρίζοντας ότι πρόκειται για εντολές που δεν αμφισβητούνται καθώς έρχονται από πολύ ψηλά και μακριά (Ουάσιγκτον)…

Άλλωστε τα κόμματα της υποτιθέμενης Κεντροαριστεράς που φιλοδοξούν / ελπίζουν να παίξουν κάποια στιγμή τον ρόλο τους ως συστημική κυβερνητική εναλλακτική ουδέποτε αμφισβήτησαν τις «πρόνοιες» της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας, της συμφωνίας δηλαδή που διαπραγματεύτηκε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός και υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και με την οποία η χώρα και οι ένοπλες δυνάμεις της εντάσσονται απόλυτα στους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς.



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου