Μια προεκλογική περίοδο δίχως πολιτική συζήτηση αλλά με μιντιακές ατάκες και χαμηλού επιπέδου κόντρες επιδιώκουν τα κυρίαρχα κόμματα.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Στην τελευταία -και πιο «σκληρή» – φάση της μπαίνει από την Δευτέρα η προεκλογική περίοδος με ορίζοντα την κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ήδη όμως έχει γίνει κάτι παραπάνω από σαφές πως οι κυρίαρχοι πόλοι του συστήματος έχουν προαποφασίσει στη διαδικασία αυτή να κυριαρχήσει ένας «επικοινωνιακός αχταρμάς» και μάλιστα του χειρίστου είδους.
Πρώτιστος στόχος να εξοβελιστεί από την πολιτική αντιπαράθεση κάθε ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα και ιδίως όταν αυτή αφορά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί «ένα το κρατούμενο» για την συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού φάσματος. Αντιθέτως, κεντρική επιδίωξη αποτελεί ο πολιτικός διάλογος να «γεμίσει» με προσωπικές ατζέντες, φραστικές κορώνες, σκανδαλολογία, εξυπνάδες και «ατάκες» στα social media.
Αποχή
Δεδομένο θεωρείται πώς μια τέτοια συνθήκη θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της αποχής στις επικείμενες ευρωεκλογές. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από το ότι αυτή την φορά οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο δεν θα διεξαχθούν παράλληλα με τις εκλογές της αυτοδιοίκησης (έγιναν τον περασμένο Οκτώβριο), όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2014 και το 2019.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην εκλογική διαδικασία είναι πιθανόν να μετέχουν για πρώτη φορά κάτω από 5 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται, αν αναλογιστεί κανείς πως στις τελευταίες ευρωεκλογές (2019) συμμετείχαν 5.920.355 ψηφοφόροι, ενώ στις εκλογές του καλοκαιριού αρχικά μετείχαν 6.061.040 ψηφοφόροι και ο αριθμός αυτός έπεσε στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου στους 5.273.699 ψηφοφόρους! Όσον αφορά την περίφημη επιστολική ψήφο (πέρα από τα ζητήματα αξιοπιστίας που έχει εγείρει) κάθε άλλο παρά φαίνεται να έχει συμβάλλει, τελικά, στην αντιμετώπιση του φαινομένου, μιας και αφορά περιορισμένο αριθμό ψηφοφόρων, γύρω στις 180- 190.000 με την πλειοψηφία αυτών να είναι κάτοικοι εσωτερικού, άρα πιθανότατα θα ασκούσαν ούτως η άλλως το εκλογικό δικαίωμα.
Η αποχή παρότι «στα λόγια» επικρίνεται από τους πάντες, στην πραγματικότητα για τα περισσότερα από τα κομματικά επιτελεία δεν αποτιμάται ως …αρνητικός παράγοντας. Ιδίως για τα 3 πρώτα σε κοινοβουλευτική δύναμη που πιστεύουν ότι η διατήρηση ενός «σκληρού πυρήνα» ψηφοφόρων πιθανότατα θα τους αποδώσει μεγαλύτερα ποσοστά, λόγω της μείωσης του εκλογικού σώματος. Ένας μικρός αστερίσκος υπάρχει εδώ για τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε μία διαδικασία «αλλαγής ψηφοφόρων» και ένα μειοψηφικό τμήμα του στελεχιακού δυναμικού του πιστεύει πως η μείωση του εκλογικού σώματος θα λειτουργήσει ανασταλτικά.
Δάπεδο
Όπως προαναφέραμε κοινή συνισταμένη των επιτελείων των κυρίαρχων κομμάτων είναι στην προεκλογική περίοδο «το επίπεδο να γίνει …δάπεδο» κατά το κοινώς λεγόμενο. Ήδη άλλωστε έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής.
Χαρακτηριστική ήταν η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο tik-tok με την φράση «Γατάκια… εγώ γκαντέμης;». Με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι προέβλεψε την πρόκριση στο Final Four του Βερολίνου των ομάδων Μπασκετ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού (24-26 Μαίου). Φυσικά λίγο αργότερα ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να κάνει ανάλογη κίνηση συγχαίροντας και αυτός και τις δύο ΚΑΕ. Μάλιστα, μετά την πρόκριση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού στον τελικό του του Conference League που θα γίνει στο γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια στις 29 Μαϊού, φαίνεται πως η σχέση ευρωεκλογών και αθλητισμού θα γίνει πολύ …εντονότερη.
Το κλίμα όμως ανταλλαγής ατάκας, ιδίως ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, προϋπήρχε των αθλητικών εξελίξεων, με την Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί τον Κασσελάκη για τοξικότητα εξαιτίας της επικοινωνιακής επιλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιεί ατάκες του είδους «υπουργοί που σκοτώνουν παιδιά» η «θα σας ξεσκίσω».
Αντίστοιχα όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να εκδίδει ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πωλούσε βιβλία με επιστολές του Ιησού όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος. Αυτά ενώ ήταν ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης που μίλησε για «κολυμβήθρες» και θαύματα κατά την βάφτισή του! Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς αυτή η κατάσταση θα συνοδεύσει τους ψηφοφόρους …έως την κάλπη και μάλιστα με συνεχή άνοδο της έντασης.
«Σημιτικοί» και «Καραμανλικοί»
Τέλος. δεν μπορεί να μην καταγράψει κανείς μια …παραδοξολογία που καταγράφεται σε αυτές τις ευρωεκλογές: Το εκλογικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας να αποτελείται κυρίως από στελέχη του «σημιτικού» ΠΑΣΟΚ και το επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ να έχει έντονο το στοιχείο της «καραμανλικής ΝΔ».
Ως γνωστόν οι στενότεροι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου (Σκέρτσος, Γεραπετρίτης αλλά και ο Κ.Πιερρακάκης που φαίνεται να έχει ρόλο στις εκλογές) προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχα στην Κουμουνδούρου πλέον έχουν κομβικό ρόλο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που εμφανίζεται στα τηλεοπτικά κανάλια ως εκπρόσωπος του χώρου, ο Ευάγγελος Αντώναρος και φυσικά ο Ευάγγελος Αποστολάκης που επίσης προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ (θυμίζουμε άλλωστε πως …συζητούσε πριν μερικά χρόνια να γίνει διακομματικός υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη).
Πηγή: ημεροδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου