Να διεθνοποιήσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια: Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας περιμένει


Να ανοίξουμε τα πανεπιστήμιά μας στους διωκομένους φοιτητές από τις ΗΠΑ. Να φτιάξουμε έναν χώρο απόλυτης ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Του Θέμη Τζήμα

Το παρακάτω κείμενο απευθύνεται πρωτίστως στην ακαδημαϊκή κοινότητα της πατρίδας μας: πρυτανικές αρχές, συμβούλια διοίκησης, διδάσκοντες, φοιτητές. Πολλά ακούσαμε τους προηγουμένους μήνες για την ανάγκη διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων. Φυσικά, διεθνοποιημένα είναι ήδη στην πραγματικότητα μέχρι ενός σημαντικού βαθμού αλλά το θέμα προφανώς απασχολεί τόσο πολύ την κυβέρνησή μας που το επαναφέρει διαρκώς. Ακόμα περισσότερο, η κυβέρνησή μας ενδιαφέρεται για τα πανεπιστήμια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Άλλωστε το Γέηλ, το Κολούμπια και άλλα πολλά κάνουν σειρά για να «έρθουν» στην Ελλάδα, έτσι δεν είναι;

Η ζωή λοιπόν και ειδικότερα η γενοκτονία στη Γάζα, οι ιστορικές αντιδράσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ και η βίαιη, πολύπτυχη καταστολή τους επί θητείας του «Genocide Joe» Biden, η οποία έχει λάβει και τη μορφή διαγραφών φοιτητών θέτουν επί τάπητος στην πραγματικότητα και όχι σε επίπεδο φαντασιώσεων τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων με έμφαση μάλιστα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Το πράγμα είναι απλό: ένας ολοένα διευρυνόμενος αριθμός φοιτητών στις ΗΠΑ, νέοι άνθρωποι όχι μόνο με ακαδημαϊκά ταλέντα και γνώσεις αλλά (αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον) με μια πραγματικά οικουμενική ματιά, με αυτοθυσία, με βαθιά κοινωνική ευαισθησία πετιούνται για πολιτικούς λόγους έξω από τα πανεπιστήμιά τους, όπως ακριβώς και άλλες φορές έχει συμβεί από αυταρχικά καθεστώτα. Έτσι όπως θα ανέμενε κανείς να πράξει η μασκαρεμένη σε δημοκρατία, αστική ολιγαρχία των υπερπλουσίων και των λόμπι των ΗΠΑ. Αυτές τις φοιτήτριες και αυτούς τους φοιτητές πρέπει να τους καλέσουμε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα πανεπιστήμιά μας (απολύτως δωρεάν μάλιστα). Αυτές οι φοιτήτριες και αυτοί οι φοιτητές θα εμπλουτίσουν την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και ταυτοχρόνως θα επιβραβευθούν όπως ακριβώς τους αξίζει για την πολιτική τους στάση απέναντι στη γενοκτονία.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ντόπιοι ελληνόφωνοι αποικιοκράτες που παριστάνουν τους υπουργούς δε θα τολμήσουν ποτέ να αναλάβουν τέτοια πρωτοβουλία. Η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα όμως, αν διατηρεί έστω το ελάχιστο της αξιοπρέπειάς της έχει κάθε νομοθετική ευχέρεια να απευθύνει τέτοιο κάλεσμα. Ελάτε να διεθνοποιήσουμε λοιπόν περαιτέρω τα πανεπιστήμιά μας και να τα αναδείξουμε ως χώρους ελευθερίας, τουλάχιστον μεγαλύτερης από τα αντίστοιχα των παρακμαζουσών ΗΠΑ. 

Στην πραγματικότητα, η ακαδημαϊκή ελευθερία στις ΗΠΑ βρίσκεται υπό διωγμό εδώ και καιρό. Η κουλτούρα woke έχει χρόνια που ξεκίνησε τα πογκρόμ εναντίον διαφωνούντων με τη νεοφιλελεύθερη, υποκειμενιστική, πολιτική ορθότητά της. Η λογική της εξαφάνισης της προσωπικότητας όποιου δεν αποδέχεται αυτήν την πολιτική ορθότητα έχει εγκατασταθεί για τα καλά στα πανεπιστήμια και φυσικά τώρα χρησιμοποιείται εναντίον των πραγματικών αντιπάλων του συστήματος εξουσίας. Τίποτα από όσα γίνονται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ σήμερα δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Ήταν οι δήθεν προοδευτικοί και οι ανοιχτά αντιδραστικοί που «έστησαν» τη σημερινή κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ελλάδα έχει μια δυνατότητα να ξεπλύνει λίγη από την ντροπή που έχει φορτωθεί εξαιτίας της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δια της υποστήριξης προς το γενοκτονικό Ισραήλ. Να βγει μπροστά η ακαδημαϊκή κοινότητα λοιπόν. Να ανοίξουμε τα πανεπιστήμιά μας στους διωκομένους φοιτητές από τις ΗΠΑ (όπως και από άλλα κράτη). Να φτιάξουμε έναν χώρο απόλυτης ακαδημαϊκής ελευθερίας. Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοί μας χρειάζονται την αλληλεγγύη μας απέναντι στη δυστοπία που φτιάχνουν τα σιωνιστικά λόμπι (και) μέσα στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου