Παναγιά Σουμελά: Ευτυχώς που υπάρχει η «Διακήρυξη των Αθηνών» – Τουρκική απαγόρευση λειτουργίας


Ευτυχώς που υπογράφτηκε η «Διακήρυξη των Αθηνών», κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα, «ένα κείμενο που σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία μεταβαίνουν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», όπως την χαρακτηρίζει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, και όλα πάνε πρίμα στα ελληνοτουρκικά. Ετσι σκέφτηκαν στην Αγκυρα να την «τιμήσουν», αρνούμενοι να δώσουν άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να κάνει λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά Σουμελά.

Το τουρκικό γαϊτανάκι με τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου δεν είναι καινούργιο. Τη μια γίνονταν εκεί εργασίες ανακαίνισης, την άλλη κάτι δεν πήγαινε καλά στις σχέσεις Αγκυρας – Φαναρίου, την παράλλη υπήρχαν «αναταράξεις» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και πάει λέγοντας. Πάντα βρισκόταν μια «ανατολίτικη δικαιολογία» για να αρνηθεί η τουρκική πλευρά τη λειτουργία στην Παναγιά του ποντιακού Ελληνισμού. Εξάλλου, και μόνο στο άκουσμα των θλιβερών επετείων της γενοκτονίας των Ποντίων, η Αγκυρα βγάζει … σπυράκια.

Πέρυσι, αν και αρχικώς επίσης είχε αρνηθεί, τελικώς, λίγες ημέρες πριν την Δεκαπενταύγουστοι δόθηκε η άδεια. Φέτος, δίδει άδεια για την τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγίας Σουμελά, την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, οπότε δεν θα είναι παρών ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως, όπως ανακοινώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μια αναμενόμενη αντίδραση του Φαναρίου.
Η αρνητική στάση της Αγκυρας εκδηλώνεται, ενώ υποτίθεται το κλίμα στα ελληνοτουρκικά καλυτερεύει. Κάτι που προσυπέγραψαν, μάλιστα, Μητσοτάκης και Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα, με την ονομαζόμενη «Διακήρυξη των Αθηνών».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επανειλημμένως έχει εκθειάσει τη Διακήρυξη της 7ης Δεκεμβρίου 2023, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα μεγάλο βήμα για τις σχέσεις καλής γειτονίας και ανάπτυξης φιλίας». Ο ίδιος έχει πει πως πρόκειται για «ιστορική Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας που σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία μεταβαίνουν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», καθώς και ότι είναι «ένα κείμενο υψηλού συμβολισμού και ουσίας».

Πολύ περισσότερο, αφού «έρχεται 100 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης και έρχεται επιπλέον 93 χρόνια μετά το ιστορικό Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Βενιζέλου και Ινονού. Έχει κατά τούτο μία ιδιαίτερη σημασία να δηλώνουν οι ηγέτες που εκπροσωπούν τη χώρα την πολιτική τους βούληση στο υψηλότερο επίπεδο, να υπάρχει μία σχέση καλής κατανόησης, αποφυγής της εχθροπάθειας και αποσυμπίεσης των κρίσεων».

Οι ενέργειες της Τουρκίας, τόσο με το επεισόδιο στην Κάσο, όσο και τώρα με την Παναγιά Σουμελά, καθώς και άλλες επιθετικές λεκτικές και πρακτικές κινήσεις της, κάθε άλλο παρά συνάδουν με την Διακήρυξη των Αθηνών, για την οποία τόσο πολύ είναι ικανοποιημένοι στην ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τα λοιπά, όπως είχε πει και ο Ταγίπ Ερντογάν, τον Μάϊο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Άγκυρα, «είμαστε προσηλωμένοι στη βούλησή μας να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του ειλικρινούς διαλόγου, της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου, όπως περιγράφεται στη Διακήρυξη των Αθηνών», και γι’ αυτό «την αμοιβαία κατανόηση την καταγράψαμε στη Διακήρυξη». Οι τουρκικές πρακτικές, ωστόσο, δείχνουν ότι όλα αυτά είναι … άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!

Πηγή: neostrategy.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου