Ο υπ. Υγείας σε κάθε περιοδεία του δεν προλαβαίνει να δέχεται την ξέχειλη οργή των λειτουργών της Υγείας, οι οποίοι επιμένουν, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, να κρατούν όρθιες τις υποδομές
Η ολοκληρωτική καταστροφή του ΕΣΥ στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με πρωτεργάτη τον Αδωνι Γεωργιάδη, καταγράφεται σε κάθε περιοδεία του ανεξέλεγκτου υπουργού Υγείας, ο οποίος διάλεξε τις προηγούμενες ημέρες να περιφέρει την αναίδεια και την αναισθησία του στα Δωδεκάνησα. Την Τετάρτη στην Κω και χθες στη Ρόδο, ο καρπαζοεισπράκτορας υπουργός, που προκαλεί αηδία με το οικτρό του θέαμα, δεν προλάβαινε να δέχεται την ξέχειλη οργή των λειτουργών της Υγείας, οι οποίοι, πέρα από κάθε ανθρώπινο όριο αντοχής, επιμένουν, παρά τις τεράστιες ελλείψεις, να κρατούν τις ετοιμόρροπες υποδομές που καταρρέουν, επειδή ο Γεωργιάδης οδηγεί στον αφανισμό το ΕΣΥ.
Φυσικά, εκτός από τον ίδιο, η ευθύνη βαραίνει προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε κάθε προεκλογική περίοδο υπόσχεται αναβάθμιση του ΕΣΥ και μετά τις κάλπες υπογράφει τον θάνατο της δημόσιας υγείας! Θα περίμενε κανείς ότι ο Aδ. Γεωργιάδης θα έσκυβε ταπεινά την κεφαλή και θα ζητούσε μια συγγνώμη, φροντίζοντας να πάρει πίσω τις εγκληματικές επιλογές του. Μάταιος κόπος. Ο πλέον αντιπαθής υπουργός αντεπιτίθεται με θρασύτητα και αναισθησία και τσακώνεται προκλητικά με όποιον τον επικρίνει, καλυπτόμενος ιταμά -πάγια συνήθεια του πολιτικαντισμού- πίσω από το βουλευτιλίκι. Χθες, μετά την Κω, ήταν η σειρά να γελοιοποιηθεί και στη Ρόδο, όπου τον υποδέχθηκαν σε εκρηκτικό κλίμα, με εκδηλώσεις έντονης αποδοκιμασίας και την ιαχή «ντροπή!» οι εργαζόμενοι στο αποδεκατισμένο νοσοκομείο.
Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Ελπίδα Παπαθανασίου, διεκτραγώδησε την πλήρη εγκατάλειψη και την υποβάθμιση των συνθηκών υγείας στο νοσηλευτικό ίδρυμα, τις ελλείψεις σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες». Τόνισε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση των αποδοχών τους και συνεχόμενη εκπαίδευση. «Ο μέσος εργαζόμενος σε αυτό το νοσοκομείο εργάζεται περισσότερες από εννέα ώρες ημερησίως, κάνοντας υπερωρίες που πληρώνεται με ψίχουλα, έχει εκατοντάδες ρεπό, οφειλόμενες άδειες προηγούμενων ετών και κατ’ επέκταση μια τεράστια ψυχική και σωματική κούραση» είπε, μεταξύ άλλων.
«Μη φωνάζετε, σας παρακαλώ, εγώ έχω πιο δυνατή φωνή» επιτέθηκε ξεδιάντροπα ο Γεωργιάδης, με την πρόεδρο των εργαζομένων να απαντά: «Δεν μπορούμε να μη φωνάζουμε, δουλεύουν από το προσωπικό μας τέσσερις νύχτες την εβδομάδα». Στον δικό του κόσμο των ψευδαισθήσεων, ο κατ’ ευφημισμόν υπουργός Υγείας «είδε» ότι «η κατάσταση είναι καλύτερη από το 2019» και ισχυρίστηκε ότι «το Νοσοκομείο της Ρόδου είναι πολύ καλά από πλευράς ιατρικού προσωπικού, έχει όμως μεγάλη πίεση στο νοσηλευτικό προσωπικό, κυρίως διότι έχουμε μεγάλες απώλειες λόγω παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων και διάφορων άλλων»!
Εταξε, βέβαια, αόριστα, προσλήψεις νοσηλευτών. «Ισως και 50, για να καλύψουμε οριστικά το θέμα το οποίο υπάρχει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», χωρίς να δεσμευτεί για τίποτε. Ακόμα και το ακτινολογικό, που υποσχέθηκε, θα λειτουργήσει έπειτα από τρία χρόνια! Επίσης, ένα από τα νησιά που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με τους γιατρούς είναι η Τήνος, η οποία, μάλιστα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να πλημμυρίσει από κόσμο, εν όψει της γιορτής της Παναγίας. Οπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, το Κέντρο Υγείας του νησιού δεν διαθέτει γενικό γιατρό, παρά μόνο παιδίατρο, ορθοπεδικό από μετακίνηση, μικροβιολόγο και οδοντίατρο. Για «βατερλό Γεωργιάδη στα νοσοκομεία της οργής» έκανε λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας ειρωνικά:
«Νόμιζε ότι θα πάει στα Δωδεκάνησα για πρωινό σόου και ηλιοθεραπεία»… Ανταπαντώντας ο Γεωργιάδης, είπε: «Από τη Μύκονο, όπως λένε και οι απλήρωτοι απεργοί εργαζόμενοι της “Αυγής”, όλα μπορεί να φαίνονται απλά, αλλά τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα, δυστυχώς, και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν». Η αποστροφή Γεωργιάδη ότι το «δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο το κρατικό, είναι και το ιδιωτικό» επιβεβαιώνει το ύπουλο σχέδιο ιδιωτικοποίησης, καταγγέλλει η Κουμουνδούρου.
Βελόπουλος: Οργανωμένα η αποδυνάμωση
Οργανωμένο σχέδιο είναι η αποδυνάμωση του ΕΣΥ, υπογραμμίζει η Ελληνική Λύση και εξηγεί: «Η κατάρρευση του ΕΣΥ δεν είναι αποτέλεσμα αστοχίας ή λανθασμένων αποφάσεων, αλλά οργανωμένο σχέδιο για την είσοδο ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων στη δημόσια υγεία, ώστε να κάνουν ρεσάλτο στο δημόσιο χρήμα. Eχουμε καταγγείλει ονομαστικά τους αυτουργούς και τους ωφελημένους από την απάνθρωπη συμπεριφορά της κυβέρνησης στους ήρωες υγειονομικούς, που κρατούν με τεράστιες προσωπικές θυσίες όρθιο ό,τι έχει απομείνει από το ΕΣΥ».
«Ελενα»: Χωρίς νερό και κλιματισμό οι έγκυοι!
Την ώρα που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο εκλεκτός του, Αδωνις Γεωργιάδης, έχουν βάλει «μπροστά» το σχέδιο… διάλυσης του ΕΣΥ και ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία ανά την επικράτεια παρουσιάζουν βαθιά υποστελέχωση εν μέσω της τουριστικής σεζόν, ακόμη μία είδηση προκαλεί οργή, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η δημόσια Υγεία βρίσκεται υπό κατάρρευση.
Η Μαρία Ζησιμάτου, πρόεδρος των εργαζομένων του «Ελενα», του μεγαλύτερου δημόσιου μαιευτηρίου της χώρας, καταγγέλλει τριτοκοσμικές συνθήκες, ενώ κάνει λόγο για έλλειψη κλιματισμού και νερού ακόμη και στους θαλάμους όπου βρίσκονται εγκυμονούσες και λεχώνες, τη στιγμή μάλιστα που ο υδράργυρος «αγγίζει» τους 40 βαθμούς! Αυτό έχει αποτέλεσμα να καταγράφονται περιστατικά λιποθυμίας τόσο σε επιτόκους όσο και στο προσωπικό.
«Εχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα στο “Ελενα”. Το βασικότερο είναι η έλλειψη πόσιμου νερού. Εδώ και δύο μήνες, για κάποιον λόγο που δεν ξέρουμε, από τους 29 ψύκτες, οι 3-4 κρίθηκαν ακατάλληλοι και αποσύρθηκαν σχεδόν όλοι. Χωρίς να αντικατασταθούν άμεσα εν μέσω του καύσωνα» ανέφερε αρχικά η πρόεδρος των εργαζομένων και συνέχισε καταγγέλλοντας: «Ολα αυτά σε συνδυασμό με τον κακό κλιματισμό. Η κατάσταση είναι αφόρητη. Λιποθυμά προσωπικό, λιποθυμούν έγκυοι, δεν έχουμε νερό να τους δώσουμε και πάμε και αγοράζουμε από το κυλικείο, και κοστίζει στο προσωπικό 30 ευρώ τον μήνα, για πόσιμο νερό εμφιαλωμένο».
Εικόνες ντροπής
Η κ. Ζησιμάτου επισήμανε πως το ίδιο κάνουν εγκυμονούσες, λεχώνες και ασθενείς, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τη διαμονή τους στο… μαιευτήριο της ντροπής, ενώ έκανε σαφές πως η διοίκηση είναι ενήμερη για τις απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς, ωστόσο, να προβεί στην παραμικρή κίνηση. «Το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες που νοσηλεύονται: για να διατηρηθεί δροσερό το νερό, το βάζουν στον κλιματισμό, που “υποτίθεται” ότι βγάζει υποτυπώδη ψύξη. Εχουμε ενημερώσει επανειλημμένα, και εγγράφως, και διά ζώσης στη διοικήτρια. Μας απαντά πως θα το διευθετήσει και ότι το έχει δρομολογήσει, όμως ούτε υπογραφές δεν έχει βάλει. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα από το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου. Περάσαμε χωρίς πόσιμο νερό, οι ψύκτες είναι ειδικοί. Φιλτράρουν το νερό που έρχεται από το δίκτυο, που είναι παλιό. Χωρίς ψύκτες δεν έχουμε πόσιμο νερό» τόνισε η πρόεδρος των εργαζομένων και πρόσθεσε:
«Το “Ελενα” έχει τρία κτίρια. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε σε όλα τα κτίρια. Σε όλο το “Ελενα” από τους 29 ψύκτες, λειτουργούν μόνο οι τέσσερις. Η κατάσταση αυτή είναι δραματική». Κλείνοντας η ίδια εξέφρασε τη λύπη της σχετικά με την κατάντια του μεγαλύτερου δημόσιου μαιευτηρίου της χώρας, κάνοντας σαφές πως αποτελεί τη ναυαρχίδα των μαιευτικών γυναικολογικών κέντρων πανελλαδικά, με το καλύτερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην Ελλάδα. «Είναι κορυφαίο. Υπάρχει απαξίωση. Το καλύτερο μαιευτήριο στην Ελλάδα καταρρέει» σημείωσε και κατέληξε κάνοντας μία αποκάλυψη: «Παράλληλα έχουμε θέματα με απειλητική συμπεριφορά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Εχουμε πρόβλημα και με το πάρκινγκ, είμαστε κάτω από απειλή συνέχεια, δεν μπορούμε να μιλήσουμε».
Τραγικές ελλείψεις στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»
Παραλίγο τραγωδία στη Θεσσαλονίκη και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα λόγω καρδιακού επεισοδίου και λίγο έλειψε να βρεθεί σε άλλον νομό, καθώς δεν υπήρχε κενή κλίνη ΜΕΘ. Ο λόγος για έναν ασθενή από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τελικά νοσηλεύτηκε, με συνοπτικές διαδικασίες, σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής, ύστερα από απόφαση της οικογένειάς του. Ιστορίες όπως αυτή, ιστορίες απόγνωσης, ιστορίες αγωνίας, ιστορίες ενοχής, αν τα οικονομικά δεν το επιτρέπουν, «γράφονται» δυστυχώς καθημερινά στα νοσοκομεία, λόγω της -αδιανόητης- έλλειψης κενών κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Εάν κάνει κάποιος μια έρευνα, σχετικά με την πληρότητα των ΜΕΘ, αυτή την περίοδο, στη Θεσσαλονίκη του 1.500.000 κατοίκων, εκτός των επισκεπτών που κατακλύζουν τη γειτονική Χαλκιδική, είναι μάλλον απογοητευτική. Σχεδόν το 100% αγγίζει η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι από το Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας (ο χειρισμός δεν γίνεται από κάθε νοσοκομείο) να αναζητούν κενή κλίνη πανελλαδικά. Αυτή την περιπέτεια έζησε ο Θεσσαλονικιός, ο οποίος γλίτωσε επειδή οι συγγενείς του αποφάσισαν να τον μεταφέρουν σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής, επειδή δεν έβρισκαν ΜΕΘ στο «Παπαγεωργίου» και ο άνθρωπός τους κινδύνευε να πεθάνει. Ετσι, πήραν την απόφαση να πληρώσουν την κλινική, για να τον σώσουν. Αυτό είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα.
Πηγή: dimokratia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου