Του Φοίβου Κλόκκαρη *
Μετά την Τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατάληψη του βορείου τμήματος της, η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) ακολούθησε πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας, που όχι μόνο δεν ανέκοψε την επιθετικότητα της αλλά την έχει αυξήσει. Υιοθετήθηκαν για το Κυπριακό ,οι ούτω καλούμενες διακοινοτικές συνομιλίες (ΔΣ) υπό την απειλή των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ), με την παράνομη υποτελή διοίκηση τής Τουρκίας για λύση ΔΔΟ, που επέβαλαν η Τουρκία και Βρετανία.
Οι χρονοβόρες ΔΣ μετέτρεψαν το διεθνές έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, σε δικοινοτική διαφορά, απενοχοποιήθηκε η Τουρκία, παγίωσε τα τετελεσμένα της κατοχής χωρίς κόστος, ισλαμοποίησε β/ τουρκοποίησε πλήρως τα κατεχόμενα και πέτυχε συνεχείς υποχωρήσεις της ΚΔ στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Με τις υποχωρήσεις μας (συγκλίσεις τών συνομιλιών) διαμορφώθηκε η ΔΔΟ σε συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών, η οποία δεν διαφέρει πολύ από τη λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών) που υποστηρίζει σήμερα η Τουρκία. Οδηγήθηκε το Κυπριακό στο στρατηγικό αδιέξοδο, να συζητούνται δύο λύσεις, που είναι τουρκικών όρων (ΔΔΟ, δύο κράτη).
Σήμερα ο Ελληνισμός της Κύπρου, πέραν τού κινδύνου τής δημογραφικής αλλοίωσης, αντιμετωπίζει και τις θανατηφόρες απειλές, που προέρχονται από τις Τουρκικές δυνάμεις Κατοχής (ΤΔΚ) και τον κίνδυνο εφαρμογής λύσης τουρκικών όρων στο Κυπριακό, όπως είναι η ΔΔΟ.
Απειλή των ΤΔΚ:
Είναι δυνάμεις επιπέδου Σώματος Στρατού με 40.000 άνδρες, εκατοντάδες άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άλλα σύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήματα, πλήρως επανδρωμένες και ανεπτυγμένες επιθετικά εντεύθεν τού Πενταδάκτυλου σε πεδινό έδαφος χωρίς σοβαρά κωλύματα, συγκροτημένες με μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους σχηματισμούς.
Έχουν την δυνατότητα να επιτεθούν αιφνιδιαστικά κατά των ελεύθερων περιοχών και να θέσουν σε μικρό χρονικό διάστημα υπό τον έλεγχό τους, προωθημένους ζωτικούς χώρους της ΚΔ μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Παραμένουν στην Κύπρο επί μισό αιώνα, παρά τα ψηφίσματα τού ΣΑ/ΟΗΕ για απομάκρυνσή τους.
Αποστολή τους, είναι η εξυπηρέτηση της Τουρκικής στρατηγικής τού εξαναγκασμού, που συνίσταται στην απειλή ή χρήση στρατιωτικής ισχύος, για να προωθήσει η Τουρκία τον αμετακίνητο πολιτικό στόχο της, να θέσει ΟΛΗ τη Κύπρο υπο τον στρατηγικό έλεγχο της, με λύση τουρκικών όρων στο κυπριακό.
Απειλή της λύσης ΔΔΟ:
Η λύση ΔΔΟ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση μας και τις ηγεσίες των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων, όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα της ημικατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, αλλά επεκτείνει τον έλεγχο της σε όλη τη νήσο. Η ΔΔΟ με βάση τις συγκλίσεις των συνομιλιών :
* Νομιμοποιεί τη διχοτόμηση , δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας, τού εκλέγειν και εκλέγεσθαι και της ελεύθερης εγκατάστασης( επιβολή εδαφικών ζωνών με εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών) , παραβιάζει την αρχή της στρατιωτικής ασφάλειας(στέρηση δικαιώματος τού κυπριακού κράτους να έχει ΕΔ /αδυναμία άσκησης κυριαρχίας, προστασίας των πολιτών και των συνόρων), δεν διασφαλίζει την πολιτική βιωσιμότητα( αδυναμία λήψης αποφάσεων λόγω καταστρατήγησης της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων/βέτο μειοψηφίας/αδικία/παράλυση κράτους) ούτε την λειτουργική ,δημογραφική και οικονομική βιωσιμότητα(πολύπλοκο ,υπερμέγεθες διχοτομικό κράτος με 3 κυβερνήσεις και 4 βουλές, παραμονή εποίκων ,δυαρχία αξιωματούχων ,εις διπλούν ημικρατικοί οργανισμοί, τελωνεία κ.α.).
Οι συγκλίσεις βρίσκονται σε μεγάλη αντίφαση με την λύση την οποία η πολιτική ηγεσία μας προβάλλει στο λαό ότι επιδιώκει .Συνοπτικά η ΔΔΟ δεν συγκροτεί κανονικό δημοκρατικό κράτος, γι’ αυτό και απορρίφθηκε από τον Ελληνισμό της Κύπρου το 2004 με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.
Η κυβέρνηση μας όπως και οι προηγούμενες, δεν έχουν ενημερώσει επίσημα τόν λαό για τις συγκλίσεις των συνομιλιών με την αδικαιολόγητη επίκληση τού απορρήτου τών συνομιλιών, για θέματα γνωστά στα ΗΕ, την Βρετανία και Τουρκία, οπότε δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας άν γνωστοποιηθούν στους πολίτες, οι οποίοι θα υποστούν και τις συνέπειες μιάς κακής λύσης.
Βρισκόμαστε στην τραγική κατάσταση η κυβέρνηση μας να επιδιώκει εναγωνίως την επανέναρξη των ΔΣ για λύση ΔΔΟ, με την ψευδαίσθηση, που καλλιεργεί και στόν λαό, ότι αυτή αποτρέπει τη διχοτόμηση και «επανενώνει» τη Κύπρο, ενώ στη πραγματικότητα παραδίδει την Κύπρο στην Τουρκία.
Είναι άγνοια εθνικού κινδύνου, εξαιρετικά επικίνδυνη, αδικαιολόγητη και καταστροφική για τόν Ελληνισμό τής Κύπρου .Η ΔΔΟ λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος άλωσης τής Κύπρου, χωρίς να χρειασθεί να ρίξει άλλες σφαίρες ηΤουρκία για τήν επανάκτηση της.
Η ηγεσία μας, έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον λαό για τις συγκλίσεις τών συνομιλιών. Ίσως ο λαός με την ενημέρωση/αφύπνιση, συνειδητοποιήσει τόν μεγάλο κίνδυνο και ασκήσει πίεση στην ηγεσία μας, να απορρίψει την ΔΔΟ και να επανατοποθετήσει το Κυπριακό στην ορθή βάση του, ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης.
Σε ότι αφορά τον μεγάλο κίνδυνο της απειλής των ΤΔΚ, επιβάλλεται επείγουσα ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της ΚΔ, που προϋποθέτει αύξηση των προϋπολογισμών για την άμυνα και τού χρόνου της στρατιωτικής θητείας, προς ενίσχυση τής Εθνικής Φρουράς. Απαιτείται και η συνδρομή εξωτερικών συντελεστών ισχύος, με κυριότερους την αναβίωση τού ΔΕΑΧ Κύπρου-Ελλάδας και αναβάθμιση του σε αμυντική συμμαχία καθώς και την πλήρη αξιοποίηση των στρατηγικών συνεργασιών τής ΚΔ με ισχυρές φίλες χώρες
* Διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1968 ως αξιωματικός των τεθωρακισμένων. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, καθώς και της Σχολής Αξιωματικών Τεθωρακισμένων των Η.Π.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου