Επίθεση Τραμπ και σιωνιστών στο Χάρβαρντ και την ελευθερία σκέψης


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Αυτή η απαγόρευση «ας λειτουργήσει ως προειδοποίηση σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα» έγραψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, με αφορμή τη νέα επίθεση του Τραμπ στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η δήλωσή της έδειξε ότι όσα συμβαίνουν στο Χάρβαρντ δεν αφορούν μόνο την παγκόσμια ελίτ και τους γόνους της που σπουδάζουν εκεί…

Η νέα κλιμάκωση ήρθε την Πέμπτη 22 Μαΐου όταν η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στο Χάρβαρντ να δεχθεί φοιτητές από το εξωτερικό τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Όσο για τους 7.000 περίπου φοιτητές που ήδη παρακολουθούν μαθήματα πρέπει να στραφούν σε άλλα πανεπιστήμια. Η απόφαση της κυβέρνησης πάγωσε προσωρινά βάσει δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε την Παρασκευή 23 Μαΐου. Ακόμη ωστόσο και να μην εφαρμοστεί, το πλήγμα που δέχτηκε το Χάρβαρντ είναι άνευ προηγουμένου και θα οδηγήσει χιλιάδες υποψήφιους σπουδαστές να αναζητήσουν άλλο πανεπιστήμιο για εγγραφή.

Οι σημαντικότερες αντιδράσεις που προκάλεσε η κλιμάκωση του Τραμπ αφορούσαν στις επιπτώσεις της απόφασης του στα μικρο-οικονομικά του Πανεπιστημίου και στα μακρο-οικονομικά των ΗΠΑ.  

Κονταίνει η αμερικανική επιρροή

Οι ευρύτερες επιπτώσεις στο κύρος και την επιρροή των ΗΠΑ, από την απαγόρευση του Τραμπ, περιγράφηκαν από τον Τζέισον Φούρμαν, φοιτητή και καθηγητή του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου: «Οι περισσότεροι από τους διεθνείς συμφοιτητές μου έμειναν εδώ και τώρα εργάζονται σε κορυφαίες θέσεις έρευνας των ΗΠΑ. Άλλοι πήγαν σε άλλα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Οι παγκόσμιες διασυνδέσεις που είχα βοήθησαν εμένα – και τις ΗΠΑ – όταν υπηρετούσα στον Λευκό Οίκο του Μπαράκ Ομπάμα. Οι γνωριμίες μου στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Αγγλίας αποδείχθηκαν χρήσιμες στη διάρκεια της κρίσης του ευρώ και του Brexit… Πολλοί ξένοι φοιτητές δεν συνεισφέρουν επειδή απλώς σπουδάζουν εδώ. Παραμένουν και προστίθενται στο εργατικό μας δυναμικό, αυξάνουν την παραγωγικότητα και γίνονται καινοτόμοι, ιδρυτές εταιρειών και διανοητικοί ηγέτες. Χωρίς τους διεθνείς φοιτητές και μετανάστες μπορεί ποτέ να μην είχαμε τον Ίντρα Νόγι ως διευθύνοντα σύμβουλο της PepsiCo, τον Τζένσεν Χουάνγκ ως συνιδρυτή της Nvidia ή τον Σάντια Ναντέλα  και τον Σουντάρ Πιτσαΐ ως διευθύνοντες συμβούλους της Microsoft και της Google».

Η απαγόρευση των ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ βλάπτει σοβαρά επομένως την «ήπια ισχύ» (soft power) των ΗΠΑ που χαρακτηρίζεται ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής πλανητικής κυριαρχίας. Μάλιστα, δεν είναι παρά ειρωνεία της τύχης ο πρόσφατος θάνατος του αμερικανού πολιτικού επιστήμονα Τζόζεφ Νάι, καθηγητή του Χάρβαρντ, που επινόησε τον όρο «ήπια ισχύ» και τον εισήγαγε στην πολιτική ατζέντα. Ταυτόχρονα, η μεγάλη επιρροή που άσκησε ο Νάι σε «γεράκια του πολέμου» όπως η Χίλαρι Κλίντον και ο Άντονι Μπλίνκεν, κατ’ ομολογία τους, αποδεικνύουν ότι η «ήπια ισχύς» (διπλωματία, πολιτισμός κ.α.) δεν είναι παρά το συμπλήρωμα ή ο προπομπός της παραδοσιακής, «σκληρής»  ισχύος (επεμβάσεις, οικονομική άλωση κ.α.).

Αν οι κλυδωνισμοί που θα επέλθουν στην ετήσια εισροή 50 δισ. δολ. από 1 εκατ. διεθνείς φοιτητές που σπουδάζουν στις ΗΠΑείναι παράπλευρη απώλεια, το οικονομικό «κόντυμα» του Χάρβαρντ (μιας και οι διεθνείς φοιτητές στα προπτυχιακά τμήματα πληρώνουν δίδακτρα 300 εκατ. δολ. ετησίως) είναι ο άμεσος στόχος της κυβέρνησης Τραμπ. Και δεν είναι η πρώτη επίθεση που δέχθηκε. Προηγήθηκε το «πάγωμα» κρατικής χρηματοδότησης ύψους 2,2 δισ. δολ. που αφορούσε έρευνα.

Η σημαντικότερη επίπτωση των αποφάσεων του Τραμπ ωστόσο δεν είναι οικονομική. Είναι αμιγώς ιδεολογική!

Στόχος η ιδεολογική συμμόρφωση με τον Τραμπισμό

Η αιτία της επίδειξης ισχύος της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στα πανεπιστήμια της διεθνούς οικονομικής ελίτ βρίσκεται στην απροθυμία τους ενταχθούν και να υπηρετήσουν την ακροδεξιά, φασίζουσα, ρατσιστική και σιωνιστική ιδεολογία του Τραμπισμού. Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Τραμπ δύο κατηγορίες εξαπολύει εναντίον του Χάρβαρντ.

Η πρώτη κατηγορία είναι ότι δημιούργησε εχθρικό περιβάλλον για τους Εβραίους φοιτητές επειδή αρνήθηκε να καταστείλει τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και καταδίκης της γενοκτονίας που ξέσπασαν μετά την 7η Οκτωβρίου 2023. Το πανεπιστήμιο επίσης έχει αρνηθεί να συμμορφωθεί με την απαίτηση της υπουργού να παραδώσει πλήρη στοιχεία για παραπτώματα στα οποία έχουν υποπέσει οι φοιτητές του και στιγμιότυπα από τις κάμερες του. Αν το έκανε θα κατηγορούνταν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αρνούμενο να το πράξει βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης…

Όσο για την ίδια την υπουργό Κρίστι Νοέμ και το τι πρεσβεύει αρκούν τα όσα γράφει στον λογαριασμό της στο Χ: «Σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, αγρότισσα, κτηματίας και ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης» «wife, mother, grandma, farmer, rancher and small business owner» στο πρωτότυπο, που μάλλον είναι η μετάφραση από τα γνήσια ναζιστικά σε ελεύθερη απόδοση, του «kinder, küche, kirche» – «παιδιά, κουζίνα, εκκλησία». Τρεις λέξεις που αποδίδουν το όραμα για της θέση της γυναίκας του Τρίτου Ράιχ και κάθε Ράιχ φυσικά που σέβεται τον εαυτό του κι έχει φιλοδοξίες για τον κόσμο…
Η δεύτερη κατηγορία της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον του Χάρβαρντ είναι ότι υπηρετεί την περίφημη «woke ατζέντα» κι εφαρμόζει πολιτικές καταπολέμησης των διακρίσεων που συμπυκνώνονται στο αρκτικόλεξο «dei», δηλαδή «ποικιλομορφία, δικαιοσύνη και συμπερίληψη» (diversification, equity, inclusiveness). Το όραμα του Τραμπ είναι ο θρίαμβος της ανωτερότητας της λευκής Αμερικής εναντίον όλων των μειονοτήτων και το υλοποιεί μέσω της ακύρωσης όλων των μέτρων που εφαρμόστηκαν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα  στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Η επίθεση του Τραμπ στα δειλά και επιφανειακά μέτρα αντιμετώπισης των διακρίσεων που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται μετά την δολοφονία του έγχρωμου Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία της Μινεσότας κορυφώθηκε στις 25 Μαΐου, στην επέτειο των 5 χρόνων από τον θάνατό του.

Η έκρηξη του κινήματος «Black Lives Matter» («Οι ζωές των μαύρων μετράνε») ώθησε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ να ανακοινώσουν πολιτικές συγκράτησης της ασυδοσίας της αστυνομίας και λογοδοσίας και τις ιδιωτικές εταιρείες πολιτικές προσλήψεων και μισθών που εξασφαλίζουν την ισότητα. Οι αλλεπάλληλες μαζικές διαδηλώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων είχαν ως αποτέλεσμα το 55% των Αμερικανών να δηλώνει ότι οι διακρίσεις ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο οι μαύροι είχαν χαμηλότερο εισόδημα, χειρότερες δουλειές και στέγαση. Την περίοδο της δολοφονίας του Φλόιντ από την αμερικανική αστυνομία η θέση των φτωχών της Αμερικής, λόγω του κορονοϊού, είχε επιδεινωθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τη ζωή των εύπορων, ενώ το μίσος κατά των Ασιατών, εξ αιτίας της ρητορικής του Τραμπ, είχε οδηγηθεί στα ύψη.
Η επανεκλογή του Τραμπ ακύρωσε όλες τις προσπάθειες εξισορρόπησης. Πεζόδρομος στην Ουάσιγκτον που είχε μετονομαστεί σε Black Lives Matter πήρε ξανά την αρχική ονομασία του και, εκατοντάδες ιδιωτικές εταιρείες που είχαν εξαγγείλει την δέσμευσή τους να εφαρμόσουν πολιτικές ισότητας στις προσλήψεις και την εξέλιξη του προσωπικού τους ανακοίνωσαν την ανάκλησή τους: Walmart, Ford, Amazon, Meta, Google, McDonald’s, Boeing, Goldman Sachs, JP Morgan, Toyota, Disney, Pepsico, Harley Davidson κ.λπ. Πολλές εξ  αυτών (πχ Verizon) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πολιτικές ισότητας προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίσουν κρατικές ενισχύσεις, μιας και η κυβέρνηση Τραμπ από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασης στον Λευκό Οίκο διέκοψε μέσω προεδρικού διατάγματος σχετικές χρηματοδοτήσεις. Με άλλο προεδρικό διάταγμα διέκοψε την λειτουργία ομοσπονδιακής βάσης δεδομένων που δημιουργήθηκε το 2023 με σκοπό την καταγραφή των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η κρατική βία, όπως εμφανίζεται με θανατηφόρους πυροβολισμούς αστυνομικών κορυφώθηκε το 2024 όταν έφτασαν τους 1.175 (2023: 1.164, 2022: 1.097, 2021: 1.050, 2021: 1.021 κοκ.). Το ποσοστό των μαύρων Αμερικανών που πέφτουν θύμα των αμερικανών αστυνόμων είναι διπλάσιο της συμμετοχής τους στον πληθυσμό (14%).

Αντισημιτισμός για πάσα χρήση

Η κυβέρνηση Τραμπ και το συντηρητικό ρεύμα όπως ακριβώς επιχείρησε τη νομιμοποίηση των μαζικών απελάσεων ταυτίζοντας τους μετανάστες με το οργανωμένο έγκλημα έτσι επιχείρησε να νομιμοποιήσει τον ρατσισμό της αστυνομίας και του ιδιωτικού τομέα ταυτίζοντας την αξίωση για ισότητα με το χάος πχ που δημιουργήθηκε στον αθλητισμό όταν διεμφυλικά άτομα αγωνίστηκαν σε ομάδες γυναικών. Το ευχάριστο είναι ότι η πολιτική του Τραμπ στο θέμα της ισότητας απορρίπτεται από τους Αμερικανούς σε ποσοστό 51%.

Πλευρά αυτής της εξελισσόμενης συντηρητικής αντεπίθεσης είναι και οι απαγορεύσεις στο Χάρβαρντ που ξεκίνησαν από την θητεία του Μπάιντεν. Για παράδειγμα, στις 2 Ιανουαρίου 2024 η πρόεδρος του ιδρύματος Κλοντίν Γκέι, πολιτικός επιστήμονας και πρώτη μαύρη πρόεδρος του, αναγκάστηκε σε παραίτηση χάριν της φήμης του ιδρύματος. Και ήταν η δεύτερη επικεφαλής που παραιτούνταν μετά την Ελίζαμπεθ Μαγκίλ, πρόεδρο του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας. Αμφότερες (κατ’ εμφανή παραβίαση της οδηγίας «παιδιά, κουζίνα, εκκλησία») υπερασπίστηκαν τους φοιτητές που διαδήλωναν και κατηγορήθηκαν για αντισημιτισμό και «γουοκισμό». Η τόσο γενικευμένη χρήση της κατηγορίας του αντισημιτισμού από την ομάδα του Τραμπ δείχνει πόσα πολλά την ενώνουν με το φιλελεύθερο κατεστημένο εντός αλλά και εκτός ΗΠΑ. Στα δικά μας, Πρετεντέρης, Χωμενίδης, Θεοδωρόπουλος κ.α. χρησιμοποιούν εξ ίσου συχνά και προσχηματικά την κατηγορία του αντισημιτισμού, σε μια περίοδο κορύφωσης της γενοκτονίας στη Γάζα, διεκδικώντας την ένταξή τους στο αναδυόμενο νεοφασιστικό Τραμπικό ρεύμα…

Στις ΗΠΑ, η ομάδα του Τραμπ δεν στόχευσε τυχαία το Χάρβαρντ. Επέλεξε να κοντραριστεί με το ίδρυμα που στέκεται στην κορυφή της πυραμίδας του αμερικανικού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαμηνύοντας σε όλα τα υπόλοιπα ότι κανένα δεν πρόκειται να εξαιρεθεί! Όσο παλιό, διάσημο ή πλούσιο κι αν είναι…  Κι αν το Χάρβαρντ διαθέτει τους δικούς του πόρους για να αντισταθεί (διαθέτοντας περιουσία 53 δισ. δολ. και το αξιόχρεο για να εκδώσει για παράδειγμα ομόλογα αξίας 750 εκατ. δολ. τον Απρίλιο και 450 εκατ. δολ. τον Μάρτιο), για τα περισσότερα η συμμόρφωση φαντάζει μονόδρομος και η παρακμή τους αναπόδραστη καθώς το πανεπιστήμιο, ακόμη και το πιο επιχειρηματικό, αποδεικνύεται συνώνυμο με την ελευθερία της σκέψης και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Οι μαζικοί και παρατεταμένοι φοιτητικοί αγώνες για την καταδίκη του Ισραήλ και της γενοκτονίας στη Γάζα στα αμερικανικά πανεπιστήμια έδειξαν ότι αυτές οι ελευθερίες συνεχίζουν να αποτελούν κόκκινο πανί για τον Τραμπισμό και τον σιωνισμό…
Πηγή : leonidasvatikiotis.wordpress.com

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου