Με σεβασμό στον αιματηρό αγώνα του γυναικείου κινήματος...

Την ικανοποίηση τους εξέφρασαν μέλη και φίλοι  της «Κίνησης για την απελευθέρωση του λαού», που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, που διοργανώθηκε στο Ελληνικό, από την οργάνωση βάσης του Νότιου Τομέα της κίνησης.

Με σεβασμό και περίσκεψη, απέναντι στον αιματηρό αγώνα του γυναικείου κινήματος για πολιτική ισότητα και κοινωνική χειραφέτηση που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, αλλά και με έμφαση στην συμβολή της, στις πανανθρώπινες διεκδικήσεις για Ελευθερία, Δημοκρατία και Αλληλεγγύη, οι ομιλήτριες μέλη της κίνησης, Ντίνα Κοέδρου, Τζένη Άρχοντα και Χρύσα Βαρθολομαίου, ανάδειξαν τις ουσιαστικές διαστάσεις της αγωνιστικής «και όχι μόνο», παρουσίας της γυναίκας σε όλη την ιστορική περίοδο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παράθεση και ο συμβολισμός της προσωπικότητας της Ισμήνης σε αντιδιαστολή με την Αντιγόνη, στην τραγωδία του Σοφοκλή, από την Χρύσα Βαρθολομαίου.

Έγινε βιντεοπροβολή εικόνων από την ιστορική πορεία του γυναικείου κινήματος.

Ακολούθησε το θεατρικό αναλόγιο με τις χιουμοριστικές αφηγήσεις από την περίοδο του 43 όταν το ΕΑΜ με εγκύκλιο του καθιέρωσε την ισότητα των δυο φύλων, από τον Στέλιο Διαμαντή και την Μαρία Καϋμενάκη αλλά και τις συγκινητικές αφηγήσεις από τις
νεαρές Ευάνθη Αθανασιάδη και Σόφη  Βρουλιδάκη, με αποσπάσματα από περιστατικά γυναικών από την εξορία, στα στρατόπεδα της Μακρονήσου και του Τρικερίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση και πηγαδάκια, γύρω από τον μπουφέ με τα φαγητά και τα γλυκά  που έφεραν μέλη της κίνησης.

Παρά τα περιορισμένα μέσα και πόρους των διοργανωτών, η εκδήλωση δικαίωσε τις προσδοκίες όλων όσοι παραβρέθηκαν, για το ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο της επετείου.

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου