Πάλι καταρρέουν οι τράπεζες

Του Προκόπη Μπίχτα

Στην οκταετία των επίσημων μνημονίων, το σύνολο της βιομηχανικής, της αγροτικής παραγωγής και των "υπηρεσιών" (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 27%, δηλαδή περισσότερο από τις περισσότερες εμπόλεμες χώρες. Τώρα οι τράπεζες καταποντίζονται.

Οι Μεγάλοι (sic), Σπουδαίοι (sic) και πομπώδεις οικονομολόγοι του φιλελευθερισμού ξέχασαν μια μικρή λεπτομέρεια: το τραπεζικό σύστημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πραγματική οικονομία, δηλαδή με την παραγωγή.

Όταν καταρρεύσει η πραγματική οικονομία δημιουργείται φούσκα και, αργά η γρήγορα, καταρρέουν και οι τράπεζες.

Η κατάρρευση αναβάλλεται για λίγο, όταν υπάρξουν μηχανιστικά μέτρα, δηλαδή όταν τους χαρίζουν λεφτά που τα αρπάζουν από την τσέπη του κόσμου. Μέχρι αυτή την στιγμή οι τράπεζες έχουν αρπάξει περισσότερα από 230 δισ. με το σύστημα της ανακεφαλαιοποίησης (φόροι, φόροι, φόροι). Επίσης αναβλήθηκε η κατάρρευσή τους με δάνεια από την ΕΚΤ που μεταφράζονται σε φόρους, σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε εκπλειστηριάσεις περιουσιών, στην ένταξη των ζημιών τους στον κρατικό προϋπολογισμό που μεταφράζεται σε επιπλέον φόρους και φτώχεια, και σώθηκαν για λίγο.

Τώρα το φαινόμενο εμφανίστηκε πάλι και ξανατρέχουν να μαζέψουν τα βρακιά τους.

Ας κάνουμε λίγη υπομονή. Θα έρθουν και τα καλύτερα. Το χρήμα που υπάρχει στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι 6-8 φορές περισσότερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Αυτό το λένε, πολύ χαριτωμένα, "παγκόσμιο χρέος"

Αυτή είναι μια τεράστια φούσκα και οι φούσκες σκάνε κάποτε αναπόφευκτα.

Υ.Γ. Η προσπάθεια να αποδοθεί η σημερινή κατάρρευση στον ανόητο γέρο-Φλαμπουράρη αποσκοπεί στο να συγκαλυφθούν τα αίτια ΚΑΙ αυτής της κρίσης. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου