ΝΑΤΟ, να το, στην αμυγδαλιά από κάτω, κείτεται... απονεκρωμένο!


Του Δημήτρη Λιάτσου

Όταν ο Μακρόν, πρόεδρος της μοναδικής πυρηνικής δύναμης στην Ευρώπη, κάνει λόγο για «απονέκρωση του μυαλού» του ΝΑΤΟ, όταν ο έμπειρος Κ. Καραμανλής μιλά για ένα «νέο πολύ-πολικό κόσμο που αναδύεται», σίγουρα, πιστοποιείται το γεγονός: το υπάρχον σύστημα αξιών του ευρωατλαντισμού, αποτελεί αναχρονισμό!

Ο Γάλλος Πρόεδρος, μέσα από τους καπνούς των δακρυγόνων που εκτοξεύουν οι δυνάμεις καταστολής κατά των «κίτρινων γιλέκων» στη χώρα του, επιχειρεί να διακρίνει το νέο, που ήδη έχει αναδειχτεί, αλλά το κατεστημένο δεν επιθυμεί να... αναγνωρίσει. Να, όμως, που ήρθε η ώρα, οι σπόνσορες του Μακρόν να επιχειρούν τη θεωρητική επικάλυψη των οφθαλμοφανών αλλαγών στον κόσμο, προφανώς για να είναι... μέσα στο παιχνίδι και να τις... ελέγξουν!

Ο Μακρόν, στη συνέντευξή του στο Economist, δεν παρατήρησε μόνο την «απονέκρωση του μυαλού του ΝΑΤΟ», έκανε και εκτίμηση για τους δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει η Ρωσία, αλλά και ποιον από αυτούς πρέπει, κατά τη γνώμη του, να τραβήξει.

Ανάμεσα στον δρόμο της μετατροπής της, σε νέα υπερδύναμη τύπου Σοβιετικής Ένωσης, τον δρόμο της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης και αυτόν της ευρωπαϊκής της πορείας, ο Μακρόν εξηγεί ότι ο τρίτος είναι ο εφικτός για τη Ρωσία και ο... επιθυμητός για την Ευρώπη!

Αφήνουμε κατά μέρος τις αιτιάσεις του για τους δυο πρώτους δρόμους, (η Ρωσία πρωτοστατεί στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση), ώστε να μελετήσουμε το πώς βλέπει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Εκείνο που η Ρωσία, έως και πριν πέντε-10 χρόνια, ακολουθούσε με επιμέλεια - μέχρι να γίνει η απότομη στροφή της συλλογικής Δύσης. Εκείνη που έφερε ένα χυδαίο και επικίνδυνο κύμα δαιμονοποίησης και έσπειρε το φαρμάκι της ρωσοφοβίας στους Ευρωπαίους!

Προφανώς αναγνωρίζοντας την αντιρωσική αθλιότητα της Δύσης, με τις ατέλειωτες κυρώσεις και αποκλεισμούς, ο Μακρόν θεωρεί, ότι η Ευρώπη «πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και να το κάνει χωρίς να πάρει υπ' όψιν τη γνώμη των ΗΠΑ»! Της υπερδύναμης, που θεωρεί ολόκληρη την Ευρώπη... υποτελή της. Της χώρας, που κουμαντάρει τους υπόλοιπους, μέσω του αναχρονιστικού ΝΑΤΟ!

Πέρα όμως από τον Μακρόν, μια σειρά ηγέτες και κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης, κατανοούν ότι αποτέλεσε λάθος το αντιρωσικό σχέδιο που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια. Ήταν αυτό, που αντί να στριμώξει τη Ρωσία και να της διαλύσει την οικονομία, όπως ισχυριζόταν ο Ομπάμα, την έφερε στο να «βρει σημαντικό χώρο να ελιχθεί» στη Συρία και αλλού, κατά τον Μακρόν! Τα λάθη που έκανε η Ευρώπη, ακολουθώντας πειθήνια το «μεγάλο αδερφό», οδήγησαν στο ράγισμα των διατλαντικών σχέσεων που βρίσκονται ήδη στην... εντατική!

Δύσκολο να φανταστεί κανείς, ότι πριν λίγα χρόνια ο έμπειρος πολιτικός Κ. Καραμανλής θα μιλούσε και μάλιστα στο City του Λονδίνου, για ένα κόσμο «πολύ λιγότερο προβλέψιμο από το παρελθόν», για ένα «πολύ-πολικό κόσμο που αναδύεται» και στον οποίο οι ΗΠΑ «δυσκολεύονται να επιβάλουν τη θέλησή τους»!

Αφού, λοιπόν, γίνονται ολοφάνερες οι τάσεις που έχουν πλέον δρομολογηθεί στον κόσμο, από πού πηγάζει «η μεταφυσική πίστη στην αμερικανική παντοδυναμία», κατά μια έκφραση του καθηγητή, Κ. Γρίβα, από την οποία διέπεται τα τελευταία χρόνια η Αθήνα; Πόσο ακόμα πολιτικά και διπλωματικά στελέχη θα προωθούν την ανιστόρητη θέση για... τακίμιασμα Μόσχας-Άγκυρας, θέση που μας απωθεί από τον παραδοσιακό, ιστορικό σύνδεσμο του ελληνισμού με το ρωσικό κόσμο;

Η πρόσφατη υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας που ετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δείχνει ότι δεν παίρνει υπ' όψιν τις ραγδαίες εξελίξεις και μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανικό υπερατλαντικό πεδίο, που, κυρίως, έχει σαφή αντιρωσικό προσανατολισμό, παρά προσφέρει προστασία από πιθανές πραγματικές και φανταστικές εξάρσεις εξ Ανατολών! Για την... προστασία που πήρε ο ελληνισμός από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους στο παρελθόν, το καταδείχνει και η επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα το 1967 και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974!

Η υπερατλαντική επιμονή, πριν έναν χρόνο και οι πρόστυχες πρακτικές των αμερικανικών πρεσβειών σε Αθήνα και Σκόπια, οδήγησαν στο στρεβλό, αντιδημοκρατικό και έξω από κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, τρόπο ψηφίσματος της Συμφωνίας των Πρεσπών! Μιας Συμφωνίας, γενικά θετικής για τις δυο εμπλεκόμενες χώρες, πλην όμως οι χειρισμοί έδειξαν ότι και η Αθήνα έκλεισε τα μάτια και αποδέχτηκε το ΝΑΤΟϊκό δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»!

Μήπως, αυτό είχε υπ'όψιν ο Μακρόν, όταν αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία, αρνήθηκε να αποδεχτεί τετελεσμένα (να δοθεί ημερομηνία εισόδου στην Ε.Ε.) καθ' εντολή εξωευρωπαϊκού Οργανισμού (ΝΑΤΟ) που βρίσκεται «κλινικά νεκρός»; Μήπως, αυτό υπονοεί όταν μιλά για ευρωρωσική προσέγγιση χωρίς τη γνώμη των ΗΠΑ;

Το... ωραίο είναι, ότι και ανεπίσημοι εκφραστές των αμερικανικών και υπερατλαντικών επιδιώξεων στην Ελλάδα, σπεύδουν τώρα, να ανακράξουν ότι «η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι απολύτως αναγκαία»! Σωστά, διότι μόνο πολιτικά «τυφλός» δεν βλέπει τις αλλαγές που έχουν επέλθει και συνεχίζονται προς την κατεύθυνση του κόσμου που σκιαγραφεί και ο Μακρόν και ο Καραμανλής, ο καθένας με τον τρόπο του!
«Οι κερδισμένοι από τις εξελίξεις φαίνονται. Ο Πούτιν έπαιξε καλά τα χαρτιά του και κέρδισε», αναγκάζεται να αναγνωρίσει ο διευθυντής της «Καθημερινής»!
Έχω την (καθαρά υποκειμενική εντύπωση-ελπίδα) ότι προς αυτή τη νέα προσέγγιση πραγμάτων θα πρέπει να ενταχθεί και η επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα. Έστω και χωρίς χειροπιαστά - ακόμα - δείγματα γραφής. Αλλά, που να συνάδει με τα μηνύματα των καιρών και να ανακόψει τον φαύλο κύκλο των «εξυπηρετήσεων» προς θνησιγενή και νεφελώδη για την εθνική ασφάλεια σχήματα.

Πηγή: sputniknews.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου