Brexit-Τζόνσον-Φάρατζ και Κόρμπιν: Διλήμματα και επιλογές


Του Γιώργου Αρτινού

Μετά την απόφαση του ακροδεξιού Φάρατζ να μην κατεβάσει υποψηφίους και να στηρίξει τους Τόρις του Τζόνσον σε 317 εκλογικές περιφέρειες, η νίκη του Brexit στις επερχόμενες εκλογές μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαια.

Το Brexit, όμως, στηριζόμενο κατά κύριο λόγο από ένα πολιτικό μπλοκ Τζόνσον-Φάρατζ θα έχει ένα σκληρό-νεοφιλελεύθερο πρόσωπο, με όσα δυσμενή αυτό θα συνεπάγεται για τα συμφέροντα του Βρετανικού λαού και ιδιαίτερα των εργαζομένων.

Το τραγικό στην περίπτωση είναι ότι η σημερινή αντιπολίτευση στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας υπό τον Τζ. Κόρμπιν και συνολικότερα η Βρετανική Αριστερά, δυστυχώς στο ζήτημα του Brexit έχει κρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της μια στάση ερμαφρόδιτη είτε έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Bremain.

Αυτή η θολή είτε καθαρά υπέρ του ψευδο-“ευρωπαϊσμού” στάση του Εργατικού κόμματος και του Κόρμπιν, δυστυχώς, αφήνει ανοιχτό το έδαφος από τη μία να καπηλεύονται τα εθνικά πατριωτικά αισθήματα του Βρετανικού λαού οι πιο συντηρητικοί Βρετανικοί κύκλοι, υψώνοντας τη σημαία της ανεξαρτησίας της Βρετανίας έναντι των Βρυξελλών και της Γερμανίας, ενώ από την άλλη η “εμμονή” του Εργατικού κόμματος στην Ε.Ε του νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα εφαρμογής του οικονομικοκοινωνικού του προγράμματος, το οποίο διαπερνάται από αρκετά ριζοσπαστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Τα διλήμματα στις Βρετανικές εκλογές ασφαλώς είναι σκληρά. Αν, όμως, στην Βρετανία ηττηθεί το Brexit, τότε αυτή η εξέλιξη, ενάντια στη δημοψηφισματική βούληση του Βρετανικού λαού, θα αποτελέσει μια θριαμβευτική νίκη των Βρυξελλών και της Γερμανικής Ευρώπης και τότε η γερμανική μπότα και ο νεοφιλελευθερισμός των Βρυξελλών θα επιπέσουν με μεγαλύτερη αλαζονεία και δύναμη ενάντια στους λαούς και ειδικότερα ενάντια στις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Ένα σιδερένιο επιχείρημα θα σκιάζει τότε την Ε.Ε των 28 σε βάρος όσων αμφισβητούν την παραμονή των χωρών τους στην ευρωζώνη και την Ε.Ε: αν η κραταιά Βρετανία, παρά το δημοψήφισμα, δεν μπόρεσε να δραπετεύσει από την ευρωφυλακή, τότε πως θα το κατορθώσουν μικρότερες χώρες και ειδικά η Ελλάδα;

Νομίζω ότι αξίζει να μην δοθεί ευκαιρία να ακουστεί αυτό το άθλιο επιχείρημα στην χώρα μας ενάντια σε όσους/ες επιμένουν στη εθνική και κοινωνική χειραφέτηση της πατρίδας μας, του λαού μας και των εργαζομένων.

Ελπίζουμε η υλοποίηση του Brexit, έστω και από συντηρητική σκοπιά, να επιφέρει ένα βαρύ πλήγμα στις Βρυξέλλες και στην ήδη σε βαθιά κρίση Ε.Ε και να διευκολύνει περαιτέρω αποδεσμεύσεις και την διάλυσή της με στόχο μιά νέα Ευρώπη των κυριάρχων, ανεξάρτητων και ελεύθερων χωρών και λαών που θα μπορούν να χειραφετηθούν, να αποφασίζουν δημοκρατικά το μέλλον τους και να συνεργαστούν με αμοιβαίο σεβασμό και αμοιβαίο όφελος σε δρόμους συνανάπτυξης και ειρήνης.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου