Σε σημείο βρασμού η Λατινική Αμερική - Ο άγριος νεοφιλελευθερισμός οδηγεί στην αποκαθήλωση των εκλεκτών τους


Της Θέας Μανούρα

Επικράτηση των περονιστών έφερε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή. Οι Αργεντινοί συνέτριψαν από τον πρώτο γύρο τον νεοφιλελεύθερο Μαουρίτσιο Μάκρι. Τα ηνία της οικονομικά γονατισμένης από το ΔΝΤ χώρας αναλαμβάνει ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ενώ επιστρέφει στην πολιτική ζωή της χώρας και η πρώην Πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ.

Ο Μάκρι, ο οποίος έσυρε τη χώρα για ακόμα μια φορά στην αγκαλιά του ΔΝΤ, είδε τον Φερνάντες να επικρατεί και κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος της προεδρικής θητείας του, που διήρκεσε τέσσερα χρόνια και άφησε τη χώρα σε άθλια οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση. Ο νέος Πρόεδρος υποσχέθηκε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο και επαναφορά του κοινωνικού κράτους, το οποίο συρρικνώθηκε στην τετραετή θητεία του Μάκρι, όπως συμβαίνει σε χώρες οι οποίες καθοδηγούνται υπό τις επιταγές του ΔΝΤ.

Η διακυβέρνηση Μάκρι άφησε πίσω της «καμένη γη» στον οικονομικό τομέα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πλούσια σε φυσικούς πόρους χώρα. Η αγροτική οικονομία της μπορεί να θρέψει τον δεκαπλάσιο πληθυσμό που διαθέτει και έχει πλούσια αποθέματα χρυσού και χαλκού καθώς και σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πριν από εκατό χρόνια ήταν μια από τις πιο πλούσιες χώρες της Γης. Σήμερα, η επιβίωσή της εξαρτάται από το μισητό και για τους Αργεντινούς ΔΝΤ και το δάνειο των 56 δισ. δολαρίων, που συνέβαλε στη περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες είναι ασφυκτικές για το δίδυμο Φερνάντες - Κίρχνερ. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιστροφή των περονιστών στην εξουσία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην παρεμβατική οικονομική πολιτική της περιόδου διακυβέρνησης από την οικογένεια Κίρχνερ (2003 - 2015).
Από την πλευρά τους οι αναλυτές ζητούν να μάθουν ποιος θα κυβερνά στην πραγματικότητα τη χώρα: Ο μετριοπαθής κεντροαριστερός Φερναντές ή η πρώην Πρόεδρος, που εκπροσωπεί την πιο ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματος;

Στη Χιλή γράφεται Ιστορία

Κι ενώ η Αργεντινή αλλάζει σελίδα, στη γειτονική – και από τις πιο εύρωστες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής – Χιλή μαίνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Η διαφθορά της εξουσίας, οι κοινωνικές ανισότητες και η οικονομική ανέχεια είναι το τρίπτυχο που κάνει τον λαό της Χιλής να βρίσκεται στους δρόμους από τις 19 Οκτωβρίου, μετρώντας ήδη δεκάδες νεκρούς. Οι Χιλιανοί, ανάμεσα σε δακρυγόνα, άγρια καταστολή αλλά και τραγούδια και χορούς, γράφουν Ιστορία.

Από τη μέρα που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, ο στρατός και η χιλιανή αστυνομία έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 συλλήψεις, 200 από τις οποίες αφορούν ανηλίκους, ενώ σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Οι μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν έπειτα από τη διαμαρτυρία φοιτητών για τις τιμές στα εισιτήρια του μετρό. Έκτοτε, οι δρόμοι της Χιλής, και ειδικότερα της πρωτεύουσας, του Σαντιάγκο, γεμίζουν καθημερινά με απλούς πολίτες που ζητούν αλλαγή.

Ο κεντροδεξιός Πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος των εξελίξεων. Εμφανίστηκε σε διάγγελμά του πλαισιωμένος από στρατιωτικούς αξιωματούχους, δηλώνοντας ότι «η Χιλή είναι σε πόλεμο με έναν βίαιο εχθρό» εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές.

Και μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη Χιλή, εντούτοις, έχουν προηγηθεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στο Εκουαδόρ. Ο νέος Πρόεδρος του Ισημερινού, ο οποίος προσέφερε γη και ύδωρ στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με την παράδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, έχει να αντιμετωπίσει το εξαγριωμένο πλήθος με αφορμή την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Αναγκάστηκε όχι μόνο να αποσύρει την απελευθέρωση στις τιμές των καυσίμων, αλλά να εγκαταλείψει και την πρωτεύουσα της χώρας του για ένα χρονικό διάστημα επικαλούμενος... πολιτικούς λόγους.

Κλονίζεται η επιρροή των ΗΠΑ;

Η πολιτική αλλαγή στην Αργεντινή, η αντικυβερνητική διαμαρτυρία στη Χιλή, η αναταραχή στο Εκουαδόρ, όπου νικητής των εκλογών ήταν ο Έβο Μοράλες παρότι αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση του αποτελέσματος, φαίνεται να σηματοδοτούν μια νέα υποχώρηση της επιρροής της Ουάσιγκτον στην Κεντρική και Νότια Αμερική, καθώς η μια μετά την άλλη οι δεξιές κυβερνήσεις, που στηρίζουν τις ΗΠΑ και τον Τραμπ, απειλούνται είτε από λαϊκές κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις, είτε από εκλογικές ήττες.

Ακόμα και η Βραζιλία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου, ύστερα από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που έγιναν για τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και τις περικοπές στην εκπαίδευση, ο ίδιος o Μπολσονάρου εκφράζει την απογοήτευσή του για τον Αμερικανό Πρόεδρο, καθώς αθέτησε την υπόσχεσή του να υποστηρίξει έμπρακτα την ένταξη της χώρας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Χουνέρι και στην Κολομβία

Μία ομοφυλόφιλη και ένας πρώην αντάρτης των FARC σε δημαρχιακό θώκο

Ανοικτά ομοφυλόφιλη, εμβληματική αγωνίστρια εναντίον της διαφθοράς στην Κολομβία, η 49χρονη Κλαούντια Λόπες έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που εξελέγη δήμαρχος στην Μπογκοτά, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν σε συγκριτικά ήρεμη ατμόσφαιρα, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που αμαυρώθηκε από αιματηρά επεισόδια.

Το πολιτικό κόμμα με το οποίο συμμετείχε η Κλαούντια Λόπες είναι η μετεξέλιξη της οργάνωσης ανταρτών FARC και συμμετείχε στις εκλογές για δεύτερη φορά έπειτα από τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Η Λόπες, υποψήφια του κεντροαριστερού κόμματος Πράσινη Συμμαχία, επικράτησε ενός αριστερού και δύο συντηρητικών υποψηφίων και θα γίνει η δήμαρχος της πρωτεύουσας των 7,2 εκατομμυρίων κατοίκων, διαδεχόμενη τον κεντροαριστερό Ενρίκε Πενιαλόσα Λονδόνιο, εξασφαλίζοντας το 35,23% των ψήφων, έπειτα από μια αμφίρροπη μάχη με τον Κάρλος Φερνάντο Γκαλάν (32,47%).

Πέραν της νίκης της Λόπες, στις εκλογές αναδείχθηκε δήμαρχος και ένας πρώην μαχητής των FARC. Ο Γκιγιέρμο Τόρες, 65 ετών, επικράτησε στις δημοτικές εκλογές στην πόλη Τουρμπάκο, στην επαρχία Μπολίβαρ (βόρεια), που συγκαταλέγεται σε αυτές που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα στην εμφύλια σύρραξη που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα στη λατινοαμερικανική χώρα.

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου