«Αν κάνουμε πόλεμο»...


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

«Αν κάνουμε πόλεμο, θα είμαστε μόνοι μας. Δεν θα έρθει κανείς να θυσιαστεί για εμάς». Η φράση αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη δεν είναι ταυτόσημη με την προειδοποίηση του τέως υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος είχε επιχειρήσει να λειτουργήσει αφυπνιστικά προς όσους θεωρούσαν ότι μπορεί να υπάρξει μια – ευρωπαϊκή, αμερικανική, ισραηλινή ή άλλη – στρατιωτική «ομπρέλα» σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία.

Το πρώτο σκέλος της φράσης της Μπακογιάννη «αν κάνουμε πόλεμο» (σ.σ.: εμείς!) απευθύνεται προς όσους «λένε ότι είμαστε μόνοι μας διπλωματικά και επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση», ζητώντας τους «να μας πουν την άλλη πρόταση». Και αναρωτιέται ρητορικά: «Τι θέλουν, να βγάλουμε τον στόλο και να πυροβολούμε;».

Το ερώτημα, ωστόσο, στο οποίο απαντά η βουλευτής της Ν.Δ. ούτε έχει τεθεί ούτε αναμένεται να τεθεί, για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα δεν κινείται επιθετικά προς την Τουρκία, δεν διεκδικεί τουρκική υφαλοκρηπίδα, δεν παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, δεν «χαράζει» αυθαίρετα σύνορα και δεν απειλεί τη γειτονική χώρα με πόλεμο – και μάλιστα με ψηφισμένο στη Βουλή «casus belli».

Αντιθέτως η χώρα μας είναι αυτή που απειλείται με πόλεμο από την Τουρκία, που υφίσταται παραβιάσεις, που βλέπει τα νησιά της να «διαγράφονται» από τουρκικούς χάρτες, που τρέμει στην ιδέα των συνεπειών εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, που δεν είναι ικανή να οριοθετήσει ΑΟΖ έστω με μία από τις χώρες με τις οποίες έχει θαλάσσια σύνορα, που δεν κατάφερε να αποτρέψει διπλωματικά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης παρότι γνώριζε για την προετοιμασία της.

Από την υποθετική φράση της Μπακογιάννη «αν κάνουμε πόλεμο», τα ερωτήματα που αυτομάτως γεννώνται είναι αν η βουλευτής θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει ή δεν πρέπει να αμυνθεί εάν δεχτεί επίθεση ή παραβιαστούν εμπράκτως τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εάν θα πρέπει να προετοιμάζεται ώστε να είναι αποτελεσματική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν πρέπει να ασκεί μια αξιόπιστη πολιτική αποτροπής ή εάν θεωρεί πως η προσφυγή σε εταίρους και συμμάχους είναι πολιτικά και αμυντικά επαρκής. Αν ο τουρκικός στόλος βγει στο Αιγαίο, στο Καστελλόριζο ή στην Κρήτη, ο ελληνικός δικαιούται να παραταχθεί απέναντί του με κίνδυνο να... «πυροβολήσει» ή καλό θα ήταν να παραμείνει αγκυροβολημένος;

Για να μην το πάμε μακριά, αρκεί να θυμίσουμε ότι, παρά τη συνεπή και εντατική διπλωματική δραστηριότητα της δικής μας πλευράς, παρά τις απόπειρες κατευνασμού της Άγκυρας, η μισή Κύπρος παραμένει κατεχόμενη από το 1974, η Τουρκία έχει «γκριζάρει» το μισό Αιγαίο και συνεχίζει ακάθεκτη και ανεμπόδιστη να εφαρμόζει τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της. Δίχως το παραμικρό κόστος...

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου