Ελληνοτουρκικά: εχθροπραξίες χωρίς (προς το παρόν) πυρά


Του Δημήτρη Μηλάκα

Εξετάζοντας από μια άλλη οπτική γωνία τις καθημερινές πια τουρκικές στρατιωτικού τύπου προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία κλιμάκωσης, στα πρόθυρα των εχθροπραξιών.

Την περασμένη Τετάρτη υπήρξαν δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι οποίες δικαιολογούν τον όρο «εχθροπραξίες» καθώς και στις δυο περιπτώσεις η μη ανταλλαγή πυρών οφείλεται στην επιλογή «ψύχραιμης» αντιμετώπισης που υιοθετεί η ελληνική πλευρά.

Στην πρώτη περίπτωση είχαμε τον εμβολισμό πλοίου του ελληνικού λιμενικού από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι παρενοχλήσεις των σκαφών του λιμενικού από τουρκικά πλοία είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Στην δεύτερη περίπτωση υπήρξε το πρωτοφανές περιστατικό της χαμηλής πτήσης (150 μέτρα) τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος στον Εβρο. Το πόσο σοβαρή είναι μια τέτοια επιθετική ενέργεια και ποια είναι η πιθανή αντίδραση του αμυνόμενου μας το έχει δείξει (μεταξύ άλλων) η ίδια η Τουρκία όταν βρέθηκε, όπως υποστηρίζει σε θέση άμυνας.

Ήταν τον Νοέμβρη του 2015 όταν η τουρκική αεράμυνα κατέρριψε ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος SU-24 γιατί, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η Αγκυρα παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Αχμετ Νταβούτογλου από του οποίου το γραφείο δόθηκε η η εντολή της κατάρριψης δήλωσε , ότι είναι δικαίωμά μας να αμυνθούμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες έχουν την πολιτική κάλυψη η οποία διατυπώνεται από τον πρόεδρο Ερντογάν. Λίγο πριν την εκδήλωση των περιστατικών στον αέρα του Εβρου και στη θάλασσα της Κω την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε ότι από εδώ και πέρα θα τους κυνηγάμε στο Αιγαίο.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσει κανείς ότι η Τουρκία:

· Έχει δημιούργησε «μέτωπο» έντασης στον Εβρο με την χρησιμοποίηση μεταναστών και προσφύγων.

· Έχει σε εξέλιξη μεγάλη ναυτική άσκηση με τη διασπορά υποβρυχίων από το βόρειο Αιγαίο , νότια της κρίσης και μέχρι το Ιόνιο

· Έχει προγραμματίσει ασκήσεις στο κεντρικό Αιγαίο δεσμεύοντας περιοχές που «αγγίζουν» Τήνο- Μύκονο- Σάμο. Μάλιστα οι εν λόγω ασκήσεις θα γίνουν και κατά την επέτειο της 25ης Μαρτίου κατά παράβαση προηγούμενων ελληνοτουρκικών συμφωνηθέντων να αποφεύγονται τέτοιου είδους δράσεις κατά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές των δύο χωρών.

· Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει τέλος, ότι καθημερινά, το τελευταίο εξάμηνο έχουμε υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω (και) από κατοικημένα ελληνικά νησιά

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επί μακρόν συντήρηση μιας τέτοιας κατάστασης πολλαπλασιάζει εκθετικά τον κίνδυνο να ξεσπάσει θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο. Είτε λόγω ατυχήματος, είτε από επιλογή της Αγκυρας να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα το οποίο καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να «σηκώσει»

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου