Κάποιοι χαίρονται μέσα στην αναμπουμπούλα

«Δωράκια» και αντικοινωνικά μέτρα από την κυβέρνηση

Του Παύλου Δερμενάκη

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό την πίεση των καταστάσεων με την πανδημία του κορωνοϊού υποχρεώθηκε να δείξει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Παρόλα αυτά όπου της δίνεται η ευκαιρία συνεχίζει να κάνει διάφορα «δωράκια» ή να παίρνει μέτρα κατά της κοινωνίας.

Σταχυολογούμε ενδεικτικά μερικά θέματα που έπεσαν στην αντίληψή μας, αφού θυμίσουμε τη μνημειώδη αντεργατική διάταξη με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες κατά το δοκούν να προχωρήσουν για 6 μήνες τουλάχιστον, σε μειώσεις μισθών κατά 50% βάζοντας τους εργαζόμενους σε μερική αργία, να επιβάλουν μετακινήσεις μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου χωρίς καμία διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και να κάνουν «λάστιχο» το χρόνο και το χώρο εργασίας ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντά τους (βλ. προηγούμενο φύλλο «Νεοφιλελευθερισμός στις μέρες του κορωνοϊού»).

25 εκατ. ευρώ στους κλινικάρχες: Στις έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα το πιο φυσιολογικό θα ήταν η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και η ένταξή τους στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση με την ΠΝΟ αποφάσισε να κάνει δώρο 25 εκατ. ευρώ «για την αναγκαστική διάθεση κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών και κλινών ΜΕΘ. Και το πιο προκλητικό αυτής της απόφασης είναι ότι η αποζημίωση που τους δίνει είναι διπλάσια από τα μέχρι τώρα ισχύοντα. Αντί 800 ευρώ ανά κρεβάτι τους δίνει 1.600 ευρώ «αιτιολογώντας» αυτή την αύξηση λόγω πρόσθετου μισθολογικού κόστους. Παράλληλα υπέρ-κοστολογούνται τα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, που γίνονται στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά εργαστήρια, τα οποία πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Δωράκια στους καναλάρχες: Όπως πληροφορηθήκαμε η καμπάνια του «μένουμε σπίτι» στην τηλεόραση στοίχισε στον δημόσιο, δηλαδή σε εμάς, 11 εκατ. ευρώ!!! Αντί να απαιτηθεί η δωρεάν προβολή των διαφημιστικών μηνυμάτων, η κυβέρνηση τους έδωσε αρχικά τα 11 εκατ. Όμως η παροχές δεν τελείωσαν εκεί. Είχε συνέχεια με άλλα 21 εκατ. Πρόκειται για τη δόση που όφειλαν να πληρώσουν τα κανάλια μέχρι 15/10/2020 έναντι της άδειας λειτουργίας τους. Με την ΠΝΠ απαλλάσσονται ρητά από αυτή την καταβολή φέτος, αλλά η διατύπωση στη συνέχεια είναι απόλυτα (σκόπιμα;) ασαφής για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Επιδότηση 11 εκατ. ευρώ στους εργολάβους της Μορέας: Η κυβέρνηση επιδοτεί με 10,98 εκατ. ευρώ την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και εισπράττει τα γνωστά «τσουχτερά» διόδια με την αιτιολογία της «χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων» για την περίοδο που έληξε την 29/2/2020 (προ κορωνοϊού). Για την κυβέρνηση εδώ υπάρχουν συμβάσεις (που η ίδια έφτιαξε) και τις εφαρμόζει. Βέβαια θα μπορούσε αν ήθελε η κυβέρνηση να αναστείλει τις επιδοτήσεις λόγω έκτακτης ανάγκης.

Καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Θεσσαλονίκης: Στις 13 Μαρτίου, εν μέσω της πανδημίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε την αλλαγή των όρων και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων μετά από αίτημα της ΤΙΤΑΝ για την καύση απορριμμάτων. Σκοπός της επιχείρησης, με την καύση να μειώσει το ενεργειακό κόστος. Η «λύση» που έδωσε η κυβέρνηση, τροποποίησε τους περιβαλλοντικούς όρους ώστε να μην προβλέπεται διαδικασία διαβούλευσης, καθώς θα υπήρχαν αντιδράσεις, αλλά μόνο ενημέρωσης!

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στη ΒΙΟΜΕ: Τα ξημερώματα (6:30 π.μ.) της Δευτέρας 30 Μαρτίου κλιμάκιο της ΔΕΗ, υπό την προστασία ισχυρής δύναμης των ΜΑΤ, προχώρησε στη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Η ενέργεια αυτή έγινε ενώ γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση ότι: α) οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ βρίσκονται σε διάλογο με το υπουργείο εργασίας για την πλήρη νομιμοποίηση της Σ.ΕΒΙΟΜΕ και β) παράγουν κατ’ εξοχήν προϊόντα ατομικής και οικιακής υγιεινής, τα οποία είναι απαραίτητα για ατομική προστασία στην παρούσα φάση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Αρχίζουν οι κατεδαφίσεις στο Ελληνικό: Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Α. Γεωργιάδης από «τη Δευτέρα του Θωμά και μετά αρχίζουν οι εργασίες» στο Ελληνικό, κοινώς μπαίνουν οι μπουλντόζες, μετά τη θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων. Η κυβέρνηση μπορεί να δείχνει στις κάμερες την προσπάθειά της για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά δεν ξεχνά τις υποσχέσεις-δεσμεύσεις στα διάφορα συμφέροντα και τους δανειστές.

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου