Αίμα, δάκρυα και…σάλιο (και στο βάθος απολύσεις)


Του Δημήτρη Κωστάκου

Με.. δοκιμαστικό σωλήνα εργασιακών πειραμάτων, μοιάζει η αγορά εργασίας.

Η χρήση και κυρίως η κατάχρηση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, οδηγούν αρκετές φορές σε καταστάσεις που ως χαρακτηριστικό στοιχείο έχουν το… μαύρο χιούμορ εκ μέρους ορισμένων εργοδοτών, ενώ ο κίνδυνος της απόλυσης παραμένει ορατός για εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) εργαζόμενους.

Πιο πρόσφατο κρούσμα, η απαίτηση εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο των καλλυντικών, να υπογράψει το προσωπικό τροποποιητική σύμβαση, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει την “ανέκκλητη συγκατάθεσή των εργαζομένων για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχολογικών τεστ, κ.α’α.”, ενώ ο εργαζόμενος υποχρεούται να δηλώσει ότι “συναινεί στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο) καθόλη τη διάρκεια της σύμβασής του”!

Προηγήθηκε ο εξαναγκασμός εργαζομένου σε παραίτηση από σούπερ μάρκετ, επειδή έφαγε ληγμένο κρουασάν που προοριζόταν για τον κάδο απορριμμάτων!

Ο εργαζόμενος, κατηγορήθηκε από την διεύθυνση του καταστήματος για… κλοπή και του ζητήθηκε να υπογράψει την παραίτησή του προκειμένου να μην έχει ποινικές κυρώσεις για την (εντός καταστήματος) ανάλωση ληγμένου προϊόντος. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία δεν θα επιβαρυνόταν με το ποσό της αποζημίωσης…

Επίσης, υπήρξαν κρούσματα:

 • Απαίτησης από τον εργοδότη, μέρους των 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης που επρόκειτο να λάβει ο εργαζόμενος, προκειμένου να τον δηλώσει ως δικαιούχο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, λόγω αναστολής της σύμβασης.
 • Απόλυσης εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνταν με σύμβαση μιας μέρας, με συνέπεια να μη μπορούν να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.
 • Παράτυπης αλλαγής εκ μέρους του εργοδότη της ημερομηνίας λήξης των συμβάσεων του προσωπικού, ώστε να μην ενταχθούν στο καθεστώς ειδικής αποζημίωσης και να μην έχει την υποχρέωση επαναπρόσληψης τους.
 • Άρσης του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργαζομένων από τον εργοδότη, στην συνέχεια υπαγωγή τους σε εκ περιτροπής εργασία και τελικά την απόλυση τους με μεταγενέστερη ημερομηνία, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας .
 • Μέσω τηλεφώνου, εργαζόμενοι εκλήθησαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, πρόωρα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης, υπό την απειλή της (μεσοπρόθεσμης) απόλυσης.
 • Επιπλέον, αρκετές ήταν οι καταγγελίες προς τα συνδικάτα για προσπάθειες συμψηφισμού της ειδικής άδειας με την κανονική.
 • “Ελαστικοποιημένη” τηλεργασία, χωρίς να τηρείται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο γι αυτή τη μορφή απασχόλησης και
 • μετακύλιση του συνολικού φόρτου εργασίας στο μειωμένο προσωπικό, το οποίο απασχολούσε ο εργοδότης στο πλαίσιο της εκ περιτροπής εργασίας.
Απολύσεις…πολλών ταχυτήτων

Σύμφωνα με συνδικαλιστές και εργατολόγους, ακόμα και στα επίσημα κυβερνητικά μέτρα, εντοπίζονται θολά σημεία, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια εργαζόμενους στην ανεργία:

Για το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” , προβλέπεται:

 • Η προστασία του προσωπικού που θα ενταχθεί.
 • Ωστόσο, το καθεστώς προστασίας ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα χρήσης του προγράμματος από την επιχείρηση.
 • Επίσης, για το μέρος του προσωπικού που δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, δεν προβλέπεται υποχρέωση διατήρησης της απασχόλησης.
Για την αναστολή συμβάσεων, προβλέπεται:

 • Υποχρέωση της επιχείρησης που θα ενταχθεί να μην προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού, όχι μόνο κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου αλλά και 45 μέρες μετά την εκπνοή ισχύος των αναστολών, ασχέτως του αριθμού των εργαζόμενων των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή.
 • Μετά το χρονικό διάστημα των 45 ημερών, όμως, η δέσμευση της επιχείρησης για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, παύει να ισχύει.
Για τον περιορισμό του χρόνου εργασίας (προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας), προβλέπεται ότι:

 • Η επιχείρηση, δεν μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις για όσο διάστημα τουλάχιστον το 50% του προσωπικού εργάζεται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.
 • Ωστόσο, μετά την επιστροφή σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας, ο εργοδότης έχει δυνατότητα μείωσης του προσωπικού.
Για την πλήρη λειτουργία κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και μετά από αυτήν ή την διακοπή της αναστολής συμβάσεων για ολόκληρο το προσωπικό:

 • Η επιχείρηση, δεν δεσμεύεται ως προς την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
 • Ωστόσο, ισχύουν οι προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας περί άκυρης, καταχρηστικής απόλυσης, αλλά και παραβίασης του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

 1. ΧΑΙΡΕΤΕ; Χρειάζεσαι δάνειο?
  Παρέχουμε όλους τους τύπους δανείων: Προσωπικό δάνειο, Επιχειρηματικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο, δάνειο αυτοκινήτων, δάνειο ενοποίησης χρέους, δάνειο για την εξόφληση των λογαριασμών σας και πολλά άλλα.

  Χρειάζεστε δάνειο για τη χρηματοδότηση του έργου σας;
  Μπορούμε να σας υποστηρίξουμε με δάνειο για την εκτέλεση των έργων σας, όπως: την κατασκευή σπιτιών, γραφείων, αγροκτημάτων, καθώς και τη χρηματοδότηση των ταξιδιωτικών σας έργων, της εταιρείας σας ή ενός έργου για το οποίο χρειάζεστε εξωτερική χρηματοδότηση.

  Χρειάζεστε ένα επενδυτικό ταμείο;
  Μπορούμε να επενδύσουμε στα μεγάλα έργα σας. Αυτό προορίζεται για εταιρείες που αναζητούν επενδυτές να χρηματοδοτήσουν τα ερευνητικά τους έργα, έργα ακινήτων, εξαγορές και άλλες επιχειρηματικές ανάγκες.

  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΩΡΑ !!!
  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω αυτής της διεύθυνσης email: novaglobalfinances@gmail.com

  Τι προσφέρουμε;
  Προσφέρουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου. Προσφέρουμε τόσο εξασφαλισμένα όσο και μη εξασφαλισμένα δάνεια, και επίσης μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτηση για μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια με πολύ λογικό επιτόκιο. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων δανείου.

  Μπορούμε να βοηθήσουμε!
  Η NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES είναι η θυγατρική ενός από τους ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς ομίλους στην Ευρώπη και παγκοσμίως με μεγάλο κεφάλαιο. Επιδιώκουμε μια στρατηγική παρουσίας όπου βρίσκεται η ανάπτυξη, συνδέοντας τους πελάτες με τις ευκαιρίες που δημιουργεί, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, τις οικονομίες που ευδοκιμούν και τα άτομα να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Έχουμε διαπραγματευτεί εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε δώσει αμέτρητα δάνεια στην εποχή μας .

  Στείλτε αίτημα δανείου τώρα !!!
  Όνομα: Camilla Karlsen (αξιωματικός του κέντρου δανείων)
  Επικοινωνία: novaglobalfinances@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή