«Πειραγμένα» στοιχεία για τα κρούσματα κοροναϊού λόγω τουρισμού;


Του Θανάση Παπαγεωργίου

ημαντικά είναι τα ερωτήματα που γεννώνται σχετικά με την εγκυρότητα των στοιχείων, που δίνει ο ΕΟΔΥ, για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Μάλιστα τα εν λόγω ερωτήματα προκύπτουν και από τις επίσημες δηλώσεις των επιδημιολόγων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ. 

Συγκεκριμένα, άκρως αποκαλυπτικός επί του ζητήματος υπήρξε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι, δήλωσε: 

«Δυστυχώς η επιτροπή και εγώ δεν έχουμε περισσότερα δεδομένα από αυτά τα οποία έχουν ανακοινωθεί για να μπορέσουμε να δούμε σε λεπτομέρειες κάποια πράγματα [...] Θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό, αυτά τα πράγματα να είναι γνωστά τουλάχιστον στους ειδικούς, ώστε να μπορέσει να γίνει μια περαιτέρω αξιολόγηση».

Σε ερώτηση δε σχετικά με το αν η Επιτροπή έχει καλή ενημέρωση για τα δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας, η απάντηση ήταν εξίσου αποκαλυπτική: «Όχι πολύ καλά, για να είμαι ειλικρινής. Η επιτροπή δεν έχει πλήρη γνώση» ανέφερε ο καθηγητής.


Μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα ο κος Βατόπουλος ,αποκαλύπτοντας το έλλειμμα της πληροφόρησης που έχει η Επιτροπή με ευθύνη του ΕΟΔΥ, αποδόμησε πλήρως το επικοινωνιακό οικοδόμημα που είχε κατασκευάσει η κυβέρνηση, με την συνεργασία των «ειδικών επιστημόνων» και μερίδας του δημοσιογραφικού κόσμου.

Ποια στοιχεία παρουσιάζει η κυβέρνηση και ποια οι επίσημοι διεθνείς φορείς για τα «ενεργά κρούσματα»

Υπενθυμίζεται ότι «μετά Βαϊων και κλάδων» είχε επανέλθει το μεσημέρι της Τρίτης η ενημέρωση από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.

Ο ίδιος πάντως επιχείρησε να προσδιορίσει με σαφήνεια το λόγο και το περιεχόμενο της τηλεοπτικής επανεμφάνισής του: «Το εβδομαδιαίο ραντεβού στην Πολιτική Προστασία γίνεται προκειμένου να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για το τι γίνεται με το άνοιγμα της χώρας, τι δείχνουν οι έλεγχοι και ποιες επιχειρησιακές αποφάσεις λαμβάνουμε. Ώστε όλοι να γνωρίζουμε πώς εξελίσσεται η κοινή μας προσπάθεια, μακριά από φήμες, μακριά από αβάσιμες πληροφορίες, μακριά από ανύπαρκτες ειδήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή προδίκαζε ότι αυτά που θα ακούμε από εδώ και στο εξής θα είναι υπεύθυνα, έγκυρα και προπάντων αξιόπιστα. Είναι όμως έτσι; Η αλήθεια είναι πως κάποια πραγματικά δεδομένα την αμφισβητούν. Ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά.

«Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου, με το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις 19 Ιουλίου την Κυριακή, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 4.007 κρούσματα, από τα οποία 435 είναι σήμερα ενεργά. 1.030 συνάνθρωποί μας έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία, 2.347 έχουν αναρρώσει σπίτι τους και 195 δυστυχώς δεν τα κατάφεραν» δήλωσε ο κύριος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον κο Χαρδαλιά λοιπόν τα ενεργά κρούσματα περιορίζονται σε 435 άτομα. Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καταγραφής για τον COVID 19 όμως φαίνεται να έχει εντελώς διαφορετικά δεδομένα, καταγράφοντας 2.477 ενεργά κρούσματα.


Αξίζει να επισημανθεί ότι οι πηγές του Παρατηρητηρίου, όπως εμφανίζονται στην επίσημη σελίδα του, προοέρχονται από επίσημους κυβερνητικούς φορείς.


Όμως δεν φαίνεται να είναι η μόνη στατιστική και ερευνητική πηγή που θέτει σε αμφισβήτηση τις δηλώσεις του υπεύθυνου της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και το Ινστιτούτο της Λειψίας  καταγράφει αριθμό 2.443 στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Ινστιτούτο αντλεί τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ECDC, στο οποίο αναφέρεται ο ΕΟΔΥ.


Τα εύλογα ερωτήματα

Μετά από όλα αυτά τι θα πρέπει να υποθέσουμε:

  • Ότι πρόκειται περί λάθους ή κακώς πληροφορημένων Διεθνών Ιδρυμάτων που ασχολούνται επί σειρά ετών ειδικά με την επεξεργασία δεδομένων τροφοδοτώντας κυβερνήσεις, ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς και ιδρύματα, σε παγκόσμια κλίμακα;
  • Ότι πρόκειται για καθυστέρηση καταγραφής στοιχείων ; Εάν συμβαίνει αυτό, τότε γιατί άλλα δεδομένα, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανόντων είναι επικαιροποιημένα και συμπίπτουν ;
  • Ότι τα ιδρύματα αυτά δεν ξέρουν την έννοια του recovered (ιαθέντες) και συνεπώς δεν πρόσθεσαν τα άτομα που όπως ανέφερε ο κος Χαρδαλιάς ανέρρωσαν στο σπίτι τους ; Δεν γνωρίζουν άραγε τα κέντρα αυτά, ότι η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνεται στην έννοια του  recovered;
  • Ότι ο ΕΟΔΥ ο όποιος ευθύνεται για τη κοινοποίηση των δεδομένων προς τους οργανισμούς στους οποίους υποχρεωτικά αναφέρεται δεν δίνει στοιχεία ή τα σωστά στοιχεία ή δεν μεταφράζει σωστά τους κλασσικούς καθιερωμένους όρους ή δεν παρακολουθεί τις δημοσιοποιήσεις των στατιστικών και των αναλύσεων αυτών των κέντρων;
 
Εάν όχι σε όλα, σε κάποιο από τα ερωτήματα οφείλουν να απαντήσουν οι υπεύθυνοι.

Ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά σχετίζεται με τον αριθμό των τεστ. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αυτές τις 19 πρώτες ημέρες έχουν γίνει 127.900 τεστ για Covid-19, έχει υποβληθεί δηλαδή σε έλεγχο το 13,9% αυτών που περνούν τα ελληνικά σύνορα, και τα επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 295.»

Και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ : «Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 419.906 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6212 (1.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).»

Άρα προφανώς ο αριθμός τον οποίο ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς αφορά αποκλειστικά τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου για τον έλεγχο των τουριστών. Τότε θα πρέπει να υποθέσουμε ότι τα υπόλοιπα 292.006 τεστ έγιναν στο διάστημα του 7μήνου. Αυτά πότε έγιναν, σε ποιους πληθυσμούς έγιναν και σε ποιες περιοχές έγιναν;

Ας τελειώνουμε λοιπόν μια και καλή με το θέμα των τεστ και των στατιστικών δεδομένων του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας και των επιδημιολόγων. Αν δεν παρουσιαστούν ανάλογα με το ακόλουθο διάγραμμα και πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο γίνεται η επιτήρηση της πανδημίας στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες που σέβονται τον εαυτόν τους και τους «αγαπητούς τους συμπολίτες», τίποτε από τα δεδομένα που δημοσιοποιύνται δεν θα μπορεί να αντέξει στην αμφισβήτηση και στην κριτική, όπως και δεν θα μπορεί να διεκδικεί τους τίλους της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας.

Δε δίνονται πλήρη στοιχεία λόγω... τουρισμού

Ακόμη πιο κρίσιμα ερωτήματα όμως προκύπτουν και από την απάντηση που έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφορικά με τον λόγο που ο ίδιος αλλά και ο ΕΟΔΥ αποφεύγουν να δώσουν πλήρη στοιχεία σχετικά με τη διασπορά αλλά και την προέλευση των κρουσμάτων.

«Το ότι δεν ανακοινώνουμε και δεν δίνουμε πλήρη στοιχεία σε σχέση με όλα αυτά που κάνουμε, γίνεται για ένα λόγο. Πρώτον διότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα προσωπικά δεδομένα του καθενός και από την άλλη σε μια προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας, πρέπει να αποφύγουμε καταστάσεις ή ειδήσεις, που πολύ εύκολα και άδικα μπορούν να στοχοποιήσουν ολόκληρες περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.



Η δήλωση αυτή αποτελεί πραγματική αποκάλυψη. Για το ζήτημα προσωπικών δεδομένων υπάρχουν λύσεις που μας έρχονται από άλλες χώρες, οι οποίες εχουν εφαρμόσει μεθόδους και λογισμικά που εξασφαλίζουν την ανωνυμία των πολιτών. Η ομολογία για τον παράγοντα «τουρισμός» είναι τουλάχιστον σοκαριστική, καθώς ακυρώνει τη ρητορεία περί ειλικρινούς ενημέρωσης των πολιτών.

Επιπλέον, εκθέτει την Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν την πολιτική τους, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κεντρικά, βάσει των δεδομένων, που δίνονται επισήμως στη δημοσιότητα. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει την ευθύνη της διασφάλισης της υγείας των πολιτών άλλων χωρών, που έχουν επιλέξει να την επισκεφθούν.

Αξίζει να σημειωθεί δε πως το συγκεκριμένο απόσπασμα της τοποθέτησης Χαρδαλιά δεν είχε περιληφθεί στο επίσημο κείμενο των ερωταπαντήσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα ο  ιστότοπος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: tvxs.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου