Ελληνικό Υπ.Εξ.: ''Ιστορική'' γκάφα από υπηρέτες ίδιων αφεντάδων


Της Ηλιάνας Τεβουνά

«_Τώρα το βλέπεις! Τώρα δεν το βλέπεις». Μία από τις κλασικές ατάκες των ταχυδακτυλουργών θα θυμήθηκαν σήμερα αρκετοί βλέποντας τα …«ιστορικά», πλην άκομψα τερτίπια, του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με σημείο αναφοράς στην συμφωνία των Πρεσπών που συμπεριελαμβανόταν στην αρχική πολύκροτη κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ.

Το αρχικό κείμενο χαρακτήριζε «ιστορική» τη συμφωνία που υποτίθεται πως απέρριπταν μετά βδελυγμίας οι αξιωματούχοι της σημερινής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.


Στο «ρετουσάρισμα» του ίδιου κειμένου η λέξη «ιστορική» εξαφανίστηκε μετά τα επικριτικά σχόλια μερίδας του Τύπου, τις έντονες αποδοκιμασίες κάποιων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος (που έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία εξαιτίας των αντιδράσεων ψηφοφόρων) και τα επικριτικά πυρά σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έσπευσαν (δικαίως…) να καταγγείλουν ακόμη ένα κρούσμα κραυγαλέας υποκρισίας. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά…

Το αξιοσημείωτο από την άλλη είναι πως τη διόρθωση της «αβλεψίας» έκανε ταυτόχρονα και το Στέιτ Ντηπάρτμεντ, καθώς στην ιστοσελίδα του έχει αναρτήσει την “διορθωμένη” εκδοχή της κοινής δήλωσης, χωρίς την επίμαχη λέξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε από τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Live News στο Mega γιατί απαλείφθηκε η λέξη ιστορική. Απέδωσε την όλη υπόθεση, με μία λέξη, σε…«αβλεψία», καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση η κλασική «δικαιολογία» του «λάθος στη μετάφραση» δεν μπορούσε, για καθαρά πρακτικούς λόγους, να χρησιμοποιηθεί. Για τον απλούστατο λόγο πως η πολύκροτη δήλωση ΗΠΑ-Ελλάδας αναρτήθηκε στη σελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών… στα αγγλικά. Και έμεινε έτσι, αμετάφραστη, για πολλές ώρες, αποδεικνύοντας επιπροσθέτως, και με αυτή τη «λεπτομέρεια», την οδυνηρή υποτέλεια στις ΗΠΑ…

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη.

Αυτοί που έσχιζαν τα ιμάτιά τους και μόνον στη λέξη υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών, που ανατρίχιαζαν στο άκουσμα της «Βόρειας Μακεδονίας» είναι αυτοί που συνεχίζουν να εφαρμόζουν στην πράξη, ότι ακριβώς υπέγραψαν οι προηγούμενοι (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Και οι δύο πλευρές είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, που έσπευσαν το ίδιο πρόθυμα να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Όχι για χάρη εθνικού συμφέροντος!

Αλλά για τα καλά και συμφέροντα ενός μέρους της ελληνικής αστικής τάξης, που μυρίζεται «κέρδη» και ίσως ένα μεγαλύτερο κομματάκι από τις πιθανές «επενδύσεις» των Αμερικανών.

Άλλωστε οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μιλώντας νωρίτερα στη δημοσιογράφο του πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σοφία Παπαδοπούλου, θα είναι “αξιωματικά” καλύτερες.

Γιατί; Μα επειδή (όπως είπε ο ίδιος, υπονοώντας την Κίνα!) «δεν θα είναι σαν τις κρατικές επιχειρήσεις που έχονται ρημάζουν και καταστρέφουν την οικονομία σας. Αυτές θα είναι αμερικανικές εταιρίες που έρχονται και προσλαμβάνουν Έλληνες πολίτες, και τους μορφώνουν και τους εκπαιδεύουν και φτιάχνουν καλούς, αξιόπιστους εταίρους…».

Και την επόμενη φουρνιά των βολικών «Νενέκων»…

Πηγή : ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου