Ο αποτυχημένος πραξικοπηματίας Γκουαϊδό στην Αθήνα για να μιλήσει για …Δημοκρατία!


Του Δημήτρη Βίτσα

Ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας ,γράφει για το θέμα που έχει προκύψει με την πρόσκληση του Γκουαϊδό στην Αθήνα, για να μιλήσει περί…Δημοκρατίας:

To θέμα που προέκυψε σχετικά με την πρόσκληση του Γκουαϊδό στο 8ο Αθηναϊκό Φόρουμ για τη Δημοκρατία» δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις και επικρίθηκε έντονα. Και πολύ εύλογα.

Αξίζει, όμως, να επανέλθει κανείς για μια δεύτερη ματιά, γιατί πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς παρουσιάζεται μια κατ’ ευφημισμόν νέα διεθνής «κανονικότητα», όπου έννοιες όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα διαστρεβλώνονται και απαξιώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνουν το νόημα τους.

Ας δούμε μερικά σημεία:

Ο  Δήμαρχος Αθηναίων, της πόλης που σωστά υπερηφανεύεται γιατί σε αυτήν άνθισε για πρώτη φορά η δημοκρατία, προσκαλεί σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με πομπώδη τίτλο, εντυπωσιακή, το δίχως άλλο, ατζέντα και αξιοσέβαστους συνδιοργανωτές έναν αποτυχημένο πραξικοπηματία μιας λατινοαμερικανικής χώρας, του οποίου ακόμα και η θεσμική ιδιότητα με την οποία προσκαλείται, δηλαδή του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, αμφισβητείται.

Ο εν λόγω αποτυχημένος πραξικοπηματίας, μια ομολογουμένως φαιδρή προσωπικότητα, φέρεται, μάλιστα, εμπλεκόμενος σε υποθέσεις διαφθοράς και χρηματοδότησης παραστρατιωτικών, ακόμα και από καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.

Τι είδους φως θα ρίξει ο κύριος αυτός στο αθηναϊκό κοινό περί δημοκρατίας είναι απορίας άξιον.

Πρώτο φάουλ.

Στο ίδιο φόρουμ, συνομιλητής του Γκουαϊδό περί δημοκρατίας θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και θείος του δημάρχου Αθηναίων που απευθύνει την πρόσκληση.

Ένας πρωθυπουργός που είχε κάνει κομματική σημαία τη δήθεν σκοτεινή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την υποτιμητική ρητορική περί «μαδούρων που θέλουν να μας κάνουν Βενεζουέλα».

Αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι εκ των πρώτων διπλωματικών κινήσεων του κ. Μητσοτάκη ήταν η αναγνώριση του αποτυχημένου πραξικοπηματία Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας, μάλλον αυτός είναι που θέλει να μας κάνει Βενεζουέλα: μια Βενεζουέλα, όμως, του Γκουαϊδό, μια Βενεζουέλα που θα μοιάζει με τη Βραζιλία του Μπολσονάρο και τη Βολιβία της «μεταβατικής προέδρου» Τζανίνα Άνιες.

Τι σχέση έχουν αυτά με ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου;

Ίσως μας διαφωτίσει ο κ. Γκουαϊδό.

Δεύτερο φάουλ.

Το τρίτο φάουλ έχει μια ευρωπαϊκή και μια ελληνική διάσταση.

Η ευρωπαϊκή: συνομιλήτρια των κ.κ. Γκουαϊδό και Μητσοτάκη θα είναι, όπως διαβάζουμε, η νέα Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, η οποία διαδέχθηκε τον κατά γενική ομολογία άξιο και γνωστό στην Ελλάδα Νορβηγό Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός που ιδρύθηκε μεταπολεμικό, με στόχο την θωράκιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, είναι επίσης ένας οργανισμός, το κύρος του όπου έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και λόγω σκανδάλων διαφθοράς, στα οποία ενεπλάκησαν ακόμα και κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες του Συμβουλίου.

Καθόλου δεν βοηθάει το ήδη πληγωμένο κύρος του Οργανισμού να συνομιλεί η Γενική Γραμματέας του με έναν άνθρωπο όπως ο Γκουαϊδό και, μάλιστα, περί δημοκρατίας.

Και η ελληνική διάσταση:

Η κυρία Μπούριτς προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης της Κροατίας που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μέλος είναι και η Νέα Δημοκρατία, επιφανές στέλεχος της οποίας είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, νυν επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αδελφή του πρωθυπουργού και μητέρα του δημάρχου Αθηναίων, η οποία μάλιστα ήταν επίσης υποψήφια για τη θέση της Γενικής Γραμματέα.

Ίσως, λοιπόν, η παρουσία της κυρίας Μπούριτς στο εν λόγω φόρουμ δεν είναι τυχαία.



Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου