Του Γιώργου Χ. Παπασωτηρίου
Αυτά τα μάτια έκλεισαν για πάντα. Η μόλις 37 χρόνων, επικουρική τεχνολόγος ακτινολογικού στο νοσοκομείο της Νάουσας, έπεσε πάνω στο καθήκον. Πέθανε διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ. Γιατί δεν βρέθηκε κρεβάτι ΜΕΘ. Γιατί «θα ήταν πεταμένα εκατομμύρια, να δημιουργηθούν μονάδες ΜΕΘ» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!
Δεν θα δεις να μιλούν γι’ αυτό το κορίτσι, γι’ αυτή την ηρωίδα στα κανάλια της τηλοψίας, μήτε οι εξωνημένες φυλλάδες θα γράψουν γι' αυτή. Ο θάνατος της πρέπει να αποκρυβεί, γιατί συνιστά καταγγελία της κυβερνητικής αβελτηρίας, της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, της αλαζονείας, της υποκρισίας και της περιφρόνησης των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Είναι ικανοί, μάλιστα, να κάνουν μία ακόμα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για να αποδώσουν ευθύνες στη «νεκρή» που αρρώστησε! Ναι, δεν είναι υπερβολή. Συνέβη στον Άγιο Σάββα, όπου η διοικήτρια του νοσοκομείου και σύζυγος γνωστού μεγαλοδημοσιογράφου, διέταξε ΕΔΕ για τους γιατρούς και υγειονομικούς που αρρώστησαν. Όχι, δεν είναι ηλιθιότητα, είναι αναλγησία και ύβρις.
Ύβρις είναι και τα σημερινά (6.12.2020) πρωτοσέλιδα εφημερίδων που δεν έχουν μια κουβέντα να πουν για την κόλαση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας γενικά. Εντυπωσιακός είναι και ο συντονισμός τους. «Πως θα κάνουμε το εμβόλιο» γράφει το «Πρώτο Θέμα». «Ο πόλεμος των εμβολίων-Το κυβερνητικό σχέδιο για την ανοσιολογική θωράκιση της χώρας», γράφει «Το Βήμα». «Η ζωή μας μετά το εμβόλιο», γράφει «Η Καθημερινή»! Στην ίδια κατεύθυνση και ο φιλοκυβερνητικός ηλεκτρονικός Τύπος: «Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα», γράφει η ιστοσελίδα iefimerida.
Νομίζουν ότι πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, θα αποπροσανατολίσουν και θα σκεπάσουν το έγκλημα. Αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Το ίδιο κάνουν πάντα. Το έκαναν το καλοκαίρι του 2015 με το δημοψήφισμα. Το ίδιο έκαναν και κατά την διάρκεια της κρίσης του 2010. Όταν όμως η κοινωνική θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο, κανένας «μιντιακός θερμοστάτης» δεν μπορεί να την ελέγξει.
Απέναντι στο μπάζωμα των εγκεφάλων, που επιχειρούν τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, αναπτύσσεται, σήμερα, ένα πανίσχυρο αντίπαλο δέος, το κίνημα στο διαδίκτυο και στο «δρόμο».
Συμβαίνει στις ΗΠΑ, στη Χιλή, στο Χονγκ Κονγκ, στη Νιγηρία, στην Ελλάδα παντού. Η κυβερνητική πολιτική και η κρατική βία δεν μπορούν να μείνουν κρυφές. Η σεξιστική κακοποίηση γυναίκας από αστυνομικούς στο μετρό των Αμπελοκήπων, δημοσιοποιήθηκε και προκάλεσε οργή. Το ίδιο συνέβη στον Κολωνό, στο Κουκάκι, στα Εξάρχεια. Ούτε ο θάνατος της 37χρονης ακτινολόγου του νοσοκομείου της Νάουσας θα «θαφτεί» στη σιωπή.
Το διαδίκτυο αποκαλύπτει τα ψεύδη και της αποκρύψεις της εξουσίας και των μιντιακών "ηχείων" της, ενισχύοντας τη δύναμη του «Δρόμου» (με την παραδοσιακά ακτιβιστική αλλά και την επικοινωνιακή έννοιά του). Γι' αυτό ο Μακρόν θέλει να απαγορεύσει τις αναρτήσεις με τις βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες της αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας.
Γιατί μόνο το διαδίκτυο και ο «Δρόμος» μπορούν να αντιπαρατεθούν σήμερα στην εξουσία. Μόνο η κινητοποίηση στο «Δρόμο» -όπως στη Χιλή, στη Βολιβία, στο Παρίσι- μπορεί να απαντήσει στην «αόρατη» παραγωγή της άγνοιας, όπως και του παραπλανάν εκ μέρους της εξουσίας, αλλά κυρίως στην αναπαραγωγή της εξουσίας τόσο στο μυαλό όσο και το «σώμα» των "κάτω". Μόνο ο «Δρόμος» σε συνδυασμό με το διαδίκτυο μπορεί να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων και να ανατρέψει την κυρίαρχη «κατασκευή» των προτιμήσεων που διαμορφώνουν την εκούσια συμμόρφωση και υποταγή των εργαζομένων στην αθέμιτη κυριαρχία των ισχυρών. Γιατί, όπως έγραφε ο Αμάρτυα Σεν, «οι πιο κραυγαλέες μορφές ανισοτήτων κι εκμετάλλευσης διαιωνίζονται στον κόσμο χάρη σε συμμαχίες (της εξουσίας) με στερημένους κι εκμεταλλευόμενους».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου