Κύριε Πρύτανη σώστε την αξιοπρέπειά σας: Παραιτηθείτε

 

Μέσα από νίκη του φοιτητικού κινήματος αναδείχθηκε και η αναποτελεσματικότητα του νόμου της κυβέρνησης για την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ

Του Θέμη Τζήμα

Τα γεγονότα της 22ας Φεβρουαρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι λίγο πολύ γνωστά: κατόπιν “ειδοποίησης” από τον πρύτανη του ιδρύματος (θα δούμε τι σημαίνει κατά τα γραφόμενα από τις πρυτανικές αρχές ό όρος αυτός τελικά)αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ, ίσως και άλλων εξειδικευμένων ομάδων καταστολής, προσπάθησαν να διαλύσουν δια της βίας, φοιτητική κινητοποίηση-συμβολική κατάληψη στο ισόγειο του κτηρίου διοίκησης του ΑΠΘ.

Δεν επρόκειτο για κανένα επομένως βίαιο, σε εξέλιξη ευρισκόμενο γεγονός, για καμιά πράξη του κοινού ποινικού δικαίου, για καμία διαπόμπευση, για καμιά διακοπή του ερευνητικού ή ακαδημαϊκού έργου. Αυτά τα τελευταία άλλωστε τα έχει διακόψει με τις αποφάσεις περί ατελείωτου, γενικού απαγορευτικού, η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών, οι οποίες ουδέν πρόβλημα έχουν μπροστά στην απομάκρυνση των φοιτητών από το πανεπιστήμιό τους, εδώ και ενάμισι χρόνο.

Για την ιστορία, θα πρέπει να πούμε ότι ούτε επί χούντας βρέθηκε πρύτανης ο οποίος να προκάλεσε με δική του πρωτοβουλία εισβολή από την αστυνομία, προκειμένου η τελευταία να διαλύσει φοιτητικές κινητοποιήσεις. Τόσο δα σεβασμό στο ρόλο τους, είχαν ακόμα και οι χουνταίοι πρυτάνεις. Καταβλήθηκε φυσικά μια προσπάθεια να ειπωθεί ότι οι διαμαρτυρόμενοι και βιαίως κατασταλθέντες νέοι ήταν εξωπανεπιστημιακοί – λες και αν δεν είσαι φοιτητής και κινητοποιηθείς εντός πανεπιστημίου πρέπει να βγεις με χειροπέδες και με χημικό ψεκασμό εξ επαφής – αλλά και μόνο η σύνθεση των συλληφθέντων διαψεύδει τους προπαγανδιστές, όπως οι ίδιοι άλλωστε τελικώς παραδέχτηκαν σήμερα.

Αυτό φυσικά που ακολούθησε την χθεσινή, όντως πρωτοφανή ενέργεια εισαγγελέα, αστυνομικών αρχών και πρυτανείας ήταν μια μαζικότατη διαδήλωση σήμερα και η συνέχιση των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Παρεμπιπτόντως και μέσα από νίκη του φοιτητικού κινήματος (το οποίο ανέλπιστα αναζωογονεί η κυβέρνηση) αναδείχθηκε και η αναποτελεσματικότητα του νόμου της κυβέρνησης για την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ: ο νόμος αυτός, ο οποίος στοχεύει εναντίον των φοιτητικών κινητοποιήσεων, στην πρώτη του εφαρμογή απέτυχε παταγωδώς να περιορίσει το φοιτητικό κίνημα, αλλά αντιθέτως του έδωσε πόντους και κύρος.

Πέρα ωστόσο από την αναμέτρηση με την κυβερνητική πολιτική, η ακαδημαϊκή κοινότητα εν γένει και του ΑΠΘ ειδικότερα έχει και έναν ακόμα αντίπαλο: τις πρυτανικές αρχές.

Δεν νοείται πανεπιστημιακός δάσκαλος και μάλιστα πρύτανης, ο οποίος αντί του διαλόγου με τους φοιτητές του να επιλέγει να τους στείλει σιδηροδέσμιους στα κρατητήρια. Δεν “στέκεται” πρύτανης που δεν απολογείται για τον δημόσιο βασανισμό φοιτητή (ή και οποιουδήποτε άλλου) όταν αυτός ο βασανισμός προέκυψε ως αποτέλεσμα πρυτανικών ενεργειών σε μια δεδομένη στιγμή. Δεν νοείται πρυτανική αρχή, η οποία μπροστά στην κατακραυγή (μισο-)ψεύδεται, αντί να αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα προκάλεσε.

Το απόγευμα, στις 22 Φεβρουαρίου, μετά τα γεγονότα που προκάλεσε το σύμπλεγμα αστυνομίας-υπουργείου Παιδείας-πρυτανείας, οι πρυτανικές αρχές εξέδωσαν μια κατάπτυστη ανακοίνωση, στην οποία όχι μόνο δεν εξέφραζαν ίχνος συμπάθειας για τους χτυπημένους και κρατουμένους φοιτητές του ιδρύματός μας αλλά επιπλέον γράφονταν τα εξής:

Από το Σεπτέμβριο του 2019 δώσαμε μαζί μια μεγάλη μάχη κατά της παρανομίας και την κερδίσαμε. Το ίδιο αποφασισμένοι είμαστε και σήμερα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μαζί μια άλλη παθογένεια που για δεκαετίες βιώνουμε και στο δικό μας Πανεπιστήμιο. Αυτή, της βίαιης κατάληψης των πανεπιστημιακών χώρων και κτιρίων διοικητικών υπηρεσιών. Τις βάρβαρες παραβιάσεις θυρών και των εισόδων. Τις βάναυσες διακοπές συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων. Τους χυδαίους προπηλακισμούς και τις “ομηρίες” μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από οργανωμένες περιθωριακές ομάδες. Οι ομάδες αυτές συχνά παρεκτρέπονται σε εκδηλώσεις βίας, επιλέγοντας αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Προβαίνουν σε αποτρόπαιες επιθέσεις και απειλές της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στην υπηρεσία φύλαξης, των ανθρώπων εκείνων που εργάστηκαν σκληρά για την εμπέδωση της ασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη…

Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη… Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της περιφρούρησης της δημοκρατικής νομιμότητας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στο εξής καμιά άλλη προσβολή στη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας από οποιαδήποτε ομάδα επιχειρήσει με τη βία να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία του. Η απεργία είναι σεβαστή όπως και η ειρηνική διαμαρτυρία και συνάθροιση. Όλες αυτές οι εκφράσεις διαμαρτυρίας εφόσον προέρχονται από νόμιμες και συλλογικές διαδικασίες, είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας. Είναι σεβαστές και αδιαπραγμάτευτες εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Η βία, όμως, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιονδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές”.

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα: καταρχάς, αφού η μάχη της νομιμότητας έχει ήδη κερδηθεί λοιπόν, γιατί χρειαζόμαστε την αστυνομία στο ΑΠΘς Έπειτα, ωραία όλα αυτά κύριοι των πρυτανικών αρχών περί βίας και λοιπών, αλλά ποιο από όλα αυτά έλαβε χώρα στις 22 Φεβρουαρίου; Χτυπήθηκε κάποιος από το προσωπικό του ΑΠΘ, από τους φοιτητές; Πιαστήκατε όμηροι μήπως; Συνεδριάζατε και σας διέκοψαν; Βιαιοπράγησαν; Είναι περιθωριακές ομάδες οι φοιτητές σας; Μήπως μη περιθωριακές ομάδες είναι μόνο εκείνες του “Party μωρή άρρωστη” της “Γαλάζιας Γενιάς”; Διότι τους φοιτητές είδαμε να προπηλακίζονται και όχι εσάς. Για αυτούς τους προπηλακισμούς έχετε να μας πείτε κάτι;

Το κυριότερο όμως και πέρα από γενικολογίες περί βίας (η οποία υπήρξε μόνο από την πλευρά εκείνων που ο κος πρύτανης κάλεσε) είναι ότι οι πρυτανικές αρχές στην ανακοίνωσή τους αυτή, εμμέσως πλην σαφώς διεκδικούν ως δική τους ακριβώς, πρωτοβουλία την είσοδο των αστυνομικών στον χώρο του ΑΠΘ και μάλιστα εξαγγέλλουν ότι όποτε φοιτητές, στο μέλλον σκεφτούν να πραγματοποιήσουν καταλήψεις, ίδια θα είναι η στάση της πρυτανείας: ΜΑΤ, βία, καταστολή, βασανισμοί, χημικά.

Μια μέρα αργότερα, και μετά την πορεία χιλιάδων φοιτητών, η πρυτανεία επανήλθε με νέα ανακοίνωση. Σε αυτήν μας λέει τα εξής: “Στις 7 το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου περίπου 25 άτομα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρατώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης. Στη συνέχεια, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν το δημόσιο κτίριο. Απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν από το κτίριο, απειλώντας μάλιστα τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ ζήτησαν επιτακτικά και την εκκένωση των χώρων στάθμευσης. [Την εκκένωση των χώρων στάθμευσης κύριε πρύτανη την τονίζετε υπό την έννοια ότι σας δυσκόλεψαν να βρείτε να παρκάρετε;].

Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για τη βίαιη απομάκρυνση των υπαλλήλων φύλαξης και καθαριότητας, όπως επίσης και για την παρεμπόδιση προσέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων. Ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας ενημερώθηκε εκ νέου, όταν πρόσθετες πληροφορίες από την υπηρεσία φύλαξης του πανεπιστημίου, τεκμηρίωναν την παραβίαση χώρων και την είσοδο άγνωστων ατόμων στον 7ο όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Πρυτανείας, όσο και σε άλλους χώρους που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε για την εκ νέου παρεμπόδιση στην προσέλευση εργασίας, όλων των εργαζομένων και της διοίκησης στο κτίριο. Με βάση τα παραπάνω, η παρέμβαση της Πολιτείας έγινε αυτεπάγγελτα, (η έμφαση του γράφοντα) με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του πανεπιστημίου και την αποφυγή καταστροφής δημόσιας περιουσίας. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν η προσαγωγή των καταληψιών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχαμε, οι 19 από τους συλληφθέντες δεν ήταν μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας -κατά δήλωσή τους- και μόνο 12 δήλωσαν φοιτητές του πανεπιστημίου μας”.

Ακολουθεί κατόπιν ένα κλείσιμο περί κράτους δικαίου, μη ανοχής στην βία κτλ.

Έχουμε και λέμε: μετά τις κινητοποιήσεις, οι πρυτανικές αρχές είπαν να τονίσουν ότι υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα. “Εμείς το είπαμε αλλά εκείνοι αποφάσισαν να εισβάλλουν με χημικά και ξύλο και εμείς απλώς κοιτούσαμε μετά”, σαν να λέμε.

Επιπλέον, από όσα αμφιλεγόμενης τουλάχιστον αξιοπιστίας εξιστορεί η πρυτανική αρχή, δεν προκύπτει οποιοδήποτε περιστατικό βίας.

Σημειώθηκαν βέβαια, φοβερά και τρομερά γεγονότα, όπως ότι άγνωστα άτομα κινούνταν στο πανεπιστημιακό άβατο του 7ου ορόφου του κτηρίου διοικήσεως. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι 25 συνολικά συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατά την πρυτανεία, τότε ίσως σε έναν όροφο μερικών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων να πάτησαν τα μιαρά πόδια έως και 10 ατόμων. Παρεμποδίστηκε δε, η είσοδος των υπαλλήλων – λες και υπάρχει απεργία ή κατάληψη που επιτρέπει σε όλους να κινούνται και να πηγαίνουν στις θέσεις εργασίας τους κανονικά. Επίσης, πανεπιστημιακή περιουσία τελικά δεν καταστράφηκε, αλλά θα καταστρεφόταν, όπως μετά βεβαιότητας μάντεψαν οι πρυτανικές αρχές. Και τέλος: από τις ενέργειες του αξιοσέβαστου πρύτανή μας μόνο 12 φοιτητές του ΑΠΘ συνελήφθησαν, κρατήθηκαν, εδάρησαν και ταλαιπωρήθηκαν. Τώρα μάλιστα, λύθηκε η παρεξήγηση έτσι.

Και επειδή έχουν χιούμορ, οι πρυτανικές αρχές κλείνουν το δεύτερο μήνυμά τους με την εξής φράση: “Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής”. Και αν δεν το καταλαβαίνετε, με λίγο ψεκασμό μέσα στα μάτια με χημικά θα το καταλάβετε.

Κύριοι των πρυτανικών αρχών διαφυλάξτε λίγη από την αξιοπρέπειά σας. Σίγουρα, η ΝΔ του Χρυσοχοϊδη, της Κεραμέως, του Αδώνιδος, του Μητσοτάκη, της Μενδώνη, του Βορίδη θα σας βρει ένα φιλόξενο μέρος για να φωλιάσετε. Απαλλάξτε όμως στο μεταξύ το ΑΠΘ, που αν μη τι άλλο έχουν τιμήσει και ορισμένες σπουδαίες πνευματικές μορφές, από την παρουσία σας, διότι διοίκηση με τα ΜΑΤ και την ΟΠΚΕ, που οραματίζεστε, δεν γίνεται. Πριν διαλύσετε το ΑΠΘ, παραιτηθείτε.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου