Του Δημήτρη Μηλάκα
Η Τουρκία με τα πλοία της δεν έκανε τίποτα περισσότερο από τεχνικές και επιστημονικές έρευνες στη Μεσόγειο, είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αποφεύγοντας την ακραία ρητορική.
Ελπίζουμε οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ να είναι αντικειμενικές απέναντί μας, όπως η Γερμανία, πρόσθεσε.
Για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ - Κάρενμπαουερ και τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο Χουλουσί Ακάρ.
Έχοντας ολοκληρώσει την τακτική της επίδειξης δύναμης και της δημιουργίας τετελεσμένων στην ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο χρόνο η Τουρκική ηγεσία εμφανίζεται με προσωπείο διαλλακτικότητας, εκφράζοντας την επιθυμία για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων.
Η προσαρμογή της τουρκικής ηγεσίας σ' αυτήν τη νέα τακτική επιβάλλεται από τη συγκυρία, καθώς και από το γεγονός ότι καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα κατάφερε να υπενθυμίσει τις (αναθεωρητικές) θέσεις της έτσι ώστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να περιληφθούν σε μια ατζέντα συνομιλιών, αν όχι αυτήν ακριβώς την περίοδο, σίγουρα πάντως στο μέλλον.
Άλλωστε το γεωπολιτικό μέγεθος της Τουρκίας τής δίνει την πολυτέλεια της υπομονής και της επιμονής σε μια στρατηγική που στόχο έχει την αναθεώρηση των Συνθηκών οι οποίες καθορίζουν την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή.
Τακτικές επιλογές
Σε τακτικό επίπεδο η τουρκική «διαλλακτικότητα», όπως καταγράφεται από τις πρώτες ημέρες του 2021, προκύπτει εξ ανάγκης και μέχρι:
● Να διαμορφωθεί η νέα ισορροπία στο ευρωατλαντικό σύστημα, με την αποκωδικοποίηση των προθέσεων της αμερικανικής διοίκησης υπό τον Τζο Μπάιντεν.
● Να ατονήσει και να υπονομευτεί η τρέχουσα συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της για την «πειρατική» της συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ και σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος στην ανατολική Μεσόγειο.
● Να ολοκληρωθεί η ρυμούλκηση της Αθήνας σε συνομιλίες οι οποίες κατά πολύ απέχουν από τη «μόνη διαφορά» που για τις ελληνικές κυβερνήσεις είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και να συμπεριλάβουν το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων και διεκδικήσεων.
● Να καλλιεργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, στις οποίες ήδη η τουρκική πλευρά προσέρχεται ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της είναι η αναγνώριση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων του νησιού και η διανομή 50-50 των προσδοκόμενων κερδών από τον ενεργειακό θησαυρό που ενδέχεται να υπάρχει στην ΑΟΖ της μεγαλονήσου.
Οι… φίλοι Γερμανοί
Στο κλίμα αυτό εντάσσονται και οι πρόσφατες τοποθετήσεις του «σκληρού» εκ της θέσης του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» τη συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, σημειώνοντας ότι «παρατηρήσαμε με χαρά ότι έχουμε ίδια γνώμη σε πολλά θέματα. Θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα, ειδικά στα πεδία της άμυνας και της ασφάλειας μέσα στις επόμενες ημέρες, απόρροια της συνάντησης αυτής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω συνάντηση έγινε ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία στη γερμανική Βουλή συζητήθηκε με πρόταση της αντιπολίτευσης το θέμα του περιορισμού των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία…
Ο Ακάρ, έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις ότι το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στη Γερμανία δεν θα επηρεάσει το τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικών συμμάχων, αναφορικά με την ασφάλεια και την πολιτική στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στους οικονομικούς οργανισμούς.
«Πιστεύουμε», είπε ο Ακάρ, «πως η δουλειά που κάνουμε θα έχει σύντομα θετικά αποτελέσματα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συναντήσεις του Ερντογάν με την καγκελάριο Μέρκελ, θεωρούμε πως θα ακολουθήσει πιο παραγωγική και δημιουργική δουλειά».
Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται σε γερμανική παρασκηνιακή διαμεσολάβηση, ο Τούρκος υπουργός άμυνας σημείωσε ότι περιμένει «πιο δημιουργικές επαφές μέσα στις επόμενες μέρες».
Είπε πως έχουν γίνει συνολικά οκτώ επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τη χώρα του να περιμένει την Ελλάδα «να εμπλακεί περισσότερο στον διάλογο» στις επόμενες συναντήσεις. «Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σε ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία, μέσω των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πως είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε όσα είναι απαραίτητα για την επίλυση των προβλημάτων» είπε ο Ακάρ.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε με τους χαμηλούς τόνους που επιβάλλει η νέα τακτική προσέγγιση της Άγκυρας, λέγοντας ότι τα τουρκικά ερευνητικά πλοία (τα οποία έφτασαν μέχρι και 6,5 μίλια από τις ακτές της Ρόδου και του Καστελλόριζου το περασμένο καλοκαίρι) δεν έχουν κάνει τίποτα περισσότερο όλο το προηγούμενο διάστημα από τεχνικές και επιστημονικές έρευνες.
«Αποφεύγουμε κάθε συμπεριφορά και ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Από την άλλη, βέβαια, έχουμε συγκεκριμένα και κύρια δικαιώματα» κατέληξε ο πρώην επιτελάρχης και νυν υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας.
«Λύση» πενήντα - πενήντα
Με διαφορετικούς και πιο αποφασιστικούς τόνους περίγραψε την τουρκική προσέγγιση για το Κυπριακό ενόψει των συνομιλιών που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Μάρτη ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου:
«Για 52 χρόνια έγιναν διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδιακή λύση. Κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων, όπως έγινε στο σχέδιο Ανάν. Αυτό πια εξαντλήθηκε. Τώρα πια θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με ισότιμη κυριαρχία. Άρα αν υπάρχει ισότιμη κυριαρχία, τότε μπορούν να υπάρχουν δυο κυρίαρχα κράτη» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας με κυνικό τρόπο το πλαίσιο της «λύσης» που επιδιώκει η Άγκυρα:
«Αν στην Κύπρο καταφέρουμε να βρούμε τον τρόπο του διαμοιρασμού των εσόδων, τότε θα έχουμε λύσει το 50% του ζητήματος της ανατολικής Μεσογείου».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου