Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

 

«Και σα μην έφταναν όλα αυτά, που δηλώνουν την αμεριμνησία  των κυβερνώντων για τη δημόσια υγεία και παιδεία, το υπουργείο παιδείας πρόλαβε πριν ανοίξουν τα σχολεία να στείλει απόφαση για την εφαρμογή του νόμου "Περί αξιολόγησης", που ψήφισε το καλοκαίρι» 

Του  Ηλία Παπαχατζή *

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με μεγάλα προβλήματα. Αντί να δοθεί σημασία στο να λειτουργήσουν τα σχολεία με τους μικρότερους δυνατούς κινδύνους λόγω του κορωνοϊού,  η τακτική του μηδαμινού κόστους (τα τμήματα δε χωρίστηκαν, οι καθαρίστριες δεν αυξήθηκαν)  και της καταστολής (εργαστηριακά τεστ επί πληρωμή για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, στα πρόθυρα δηλ. της αναστολής εργασίας) .Έτσι όμως, με υπεράριθμους μαθητές και με γιατρούς και εκπαιδευτικούς σε εργασιακή ομηρία, η δημόσια παιδεία και υγεία βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Με υγειονομικά πρωτόκολλα ανεφάρμοστα και με χιλιάδες κενά στα σχολεία, κάποιοι καμώνονται πως ξεκίνησε καλά η φετινή σχολική χρονιά. Όταν δε μπορείς να λύσεις το πρόβλημα της παράλληλης στήριξης ούτε στο δημοτικό, γενικά όταν αφήνεις να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες σε όλα σχεδόν τα σχολεία μη προσλαμβάνοντας δασκάλους και καθηγητές, θέλει πολύ θράσος να μιλάς για τη δημόσια εκπαίδευση.

Εκτός κι αν νομίζεις ότι υπηρετείς τη μάθηση μοιράζοντας GIGA στους λυκειόπαιδες, προσδοκώντας εκτός των άλλων να "εξαγοράσεις τη σιωπή τους" για την Τράπεζα Θεμάτων, που επιβάλλεις, επιχειρώντας να  συρρικνώσεις ακόμα περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση. Μετά την ΕΒΕ(ελάχιστη βάση εισαγωγής) και το χτύπημα στα δημόσια ΑΕΙ, έφτασε φαίνεται η ώρα να χτυπηθούν τα Λύκεια.

Και σα μην έφταναν όλα αυτά, που δηλώνουν την αμεριμνησία  των κυβερνώντων για τη δημόσια υγεία και παιδεία, το υπουργείο παιδείας πρόλαβε πριν ανοίξουν τα σχολεία να στείλει απόφαση για την εφαρμογή του νόμου "Περί αξιολόγησης", που ψήφισε το καλοκαίρι. Ένας νόμος, που φιλοδοξεί να αναγκάσει τα σχολεία να ψάχνουν ιδιωτική χρηματοδότηση, χρειάζεται διευθυντές μάνατζερς, αδύναμους συλλόγους και φοβισμένους  εκπαιδευτικούς. Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό ζητούν να γίνει η αξιολόγηση των σχολείων για πέρσι (χωρίς να έχουν λειτουργήσει) με συνοπτικές διαδικασίες και στη συνέχεια απαιτούν να προχωρήσει και η αξιολόγηση της φετινής χρονιάς.

Ποιοι τα ζητούν αυτά; Αυτοί που αφήνουν τα σχολεία στην τύχη τους...Απειλούν μάλιστα με περικοπές όσους δε συμμετάσχουν και με διοικητικές κυρώσεις τους Δ/ντές. Όλες αυτές οι απόπειρες θα πέσουν στο κενό και ως νομικά αβάσιμες και επειδή ο κλάδος των εκπαιδευτικών θ' αντισταθεί και φέτος μη συμμετέχοντας στην αξιολόγηση-παρωδία. Ο αγώνας ξαναρχίζει. Δε θα ανεχτούμε ένα σχολείο μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν ούτε ένα σχολείο, που δε φροντίζει για την υγεία των συντελεστών της μαθησιακής λειτουργίας...

Όλοι αύριο, Τετάρτη, στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια Προπύλαια-Άγαλμα Βενιζέλου    6:30 μ.μ.

* Ο Ηλίας Παπαχατζής είναι εκπαιδευτικός 

Πηγή: alfavita.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου