Γιώργος Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. σε ρόλο πρωτομάστορα ερειπίων

 

Η επέλαση της COVID-19 και ο αντιδημοκρατικός χειρισμός της από τη ΝΔ, επιβάλλουν την επανεμφάνιση ενός ατόμου ευρείας αποδοχής από το μνημονιακό πολιτικό τόξο

Του Γιώργου Λιανού *

Οι εξελίξεις στον χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ. σχετικά με την επόμενη μέρα είναι ταχύτατες και αναμενόμενες. Η διαδοχή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του πολιτικού σχηματισμού, αποτελεί ένα γεγονός που θα συνέβαινε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για την προεδρία, αποτελεί κίνηση, η οποία παρά τις εκδηλώσεις και εκπλήξεις των στελεχών που προβλήθηκαν στα μεγάλα κανάλια και Μ.Μ.Ε, χαιρετίζεται από μερίδα στελεχών. 

Εξάλλου, ο ρόλος της Φώφης Γεννηματά ήταν αυτός από το 2015. Να βοηθήσει στην επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία. Παράλληλα, ο ίδιος ο Παπανδρέου, είναι αυτός που ως ο πρώτος μνημονιακός πρωθυπουργός, στην πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση, βρίσκει την ευκαιρία να συσπειρώσει γύρω του ψηφοφόρους τόσο από το δεξιό και ακροδεξιό φάσμα όσο και από το φάσμα της μνημονιακής “αριστεράς” του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικός στόχος να παρουσιαστεί ξανά, ως σωτήρας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στην άνωθεν πολιτική βεντάλια συντηρητικών και εκφυλισμένων πολιτικών σχηματισμών με κύρια πολιτική την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών φτωχοποίησης και εκβάθυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Η επέλαση της νόσου COVID-19 και ο αντιδημοκρατικός και αντιλαϊκός χειρισμός της από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιβάλλουν την επανεμφάνιση ενός ατόμου ευρείας αποδοχής από το μνημονιακό πολιτικό τόξο που θα διαδραματίσει τον ρόλο του πολιτικού σωτήρα.

Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έχει μετατραπεί από τους θιασώτες του παγκοσμιοποιημένου υπερκαπιταλισμού των χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών πολυεθνικών ομίλων, σε ευκαιρία ακόρεστου υπερπλουτισμού. Απώτερος στόχος είναι να ενωθεί όλο αυτό το συντηρητικό πολιτικό μπλοκ της χώρας σε μια οικουμενική κυβέρνηση υπό το πρόσχημα της κρισιμότητας των καιρών, ώστε να συνεχιστεί η επίθεση απέναντι στην κοινωνία και το λαό, που μετατρέπεται σε υποτακτικός και δούλος της εξουσίας του χρήματος και του πλούτου, χωρίς κανένα απολύτως ατομικό και συλλογικό δικαίωμα.

Οι εγκλεισμοί για λόγους υποτίθεται υγειονομικούς είναι καθαρά, ένα προβάρισμα αυταρχικών και φασιστικών μεθόδων με τους οποίους αυτή η πλουτοκρατία των λίγων επιβάλλεται στις ανθρώπινες μάζες, με στόχο να καταργήσει κάθε έννοια συλλογικότητας, δημοκρατίας. Όλα αυτά με πρόσχημα τη γνώση των ειδικών. “Ακούμε τους ειδικούς!”.

Ας μην ξεχαστεί η ρήση και η αναφορά ενός πολέμιου της δημοκρατίας, ενός ακροδεξιού, του Άδωνι Γεωργιάδη περί παγκόσμιας άσκησης. Δεν λησμονούμε και τη αναφορά του υπουργού Γεραπετρίτη για την παιδαγωγική χρήση των γραπτών μηνυμάτων για την έξοδο των πολιτών από τις οικίες τους. Έτσι, η προσφάτως, εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. μιλούσαν από το 2015 για εθνική συνεννόηση και σύμπλευση. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόταν σε επιτακτική ανάγκη για συγκυβέρνηση ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛ.- ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Τα τρία κόμματα που στηρίζουν τις πολιτικές φτωχοποίησης πρέπει να ενωθούν και να επιβληθούν φασιστικά επάνω στην κοινωνία και τους πολίτες.

Με ανάμνηση την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και την ψήφιση του 3ου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, επιχειρείται και πάλι η ανάσταση των ερειπίων του μνημονιακού πολιτικού μπλοκ που επιθυμεί να ασκεί βία απέναντι στον άνθρωπο και τη ζωή του. Και ο Παπανδρέου είναι ο πιο κατάλληλος να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας αντιλαϊκής επίθεσης σε ό,τι κερδήθηκε με αγώνες και θυσίες στο παρελθόν.

Ο αστικός κοινοβουλευτισμός εγκαταλείπει για πάντα την έννοια της δημοκρατίας (δεν την είχε ποτέ), περιφρονεί την κοινωνία, από την οποία αναμένει μονάχα την τήρηση εντολών και διαταγμάτων, ως μοναρχία και καθεστώς ακροδεξιάς χούντας. Ούτως ή άλλως ο πολίτης εξωθείται σταδιακά στην επιλογή ή να υποταχθεί και να γίνει εντολέας και υπόδουλος ή να μείνει στο περιθώριο, μαζί με τους πολιτικούς σχηματισμούς και αυτούς που αντιπαλεύονται την ανάγκη για μια διέξοδο με το πολίτη και τον λαό παρόν να δίνει το “παρών” στο κέντρο των εξελίξεων. Τα ερείπια της χώρας θα τα κάψουν, για να χτίσουν με αυτά τον δικό τους κόσμο απόγνωσης και υποδούλωσης σε ύλη, σώμα πνεύμα και διανόηση.

Όλοι μας οφείλουμε να αντισταθούμε απέναντι στην βαρβαρότητα και να στείλουμε όσους μετρούν τη ανθρώπινη ζωή με χρήμα και εξουσία εκεί που αρμόζει. Στον πολιτικό Καιάδα της ιστορίας που τους περιμένει.

* Λιανός Γεώργιος, ετών 25 από την Καλαμάτα, απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ίδιου τμήματος


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου