Η εξίσωση της οικονομικής ασφυξίας

 

Σε καμία περίπτωση τα όποια μέτρα ελήφθησαν ή προωθούνται, δεν είναι επαρκή ώστε να στηρίξουν μια κοινωνία εγκλωβισμένη στην μέγγενη των μνημονίων από το 2010

Του Δημήτρη Κωστάκου

Ο οικονομικός βρόγχος σφίγγει επικίνδυνα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στο νεοφιλελεύθερο αξίωμα της διανομής ψιχίων με… χρονοκαθυστέρηση.

Άγνωστος Χ, ο βαθμός επέκτασης της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία και η εξίσωση της οικονομικής ασφυξίας είναι έτοιμη!

Το κυβερνητικό αφήγημα της «πρωτοφανούς ανάπτυξης» ξέφτισε ήδη, ενώ οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί «στήριξης των ασθενέστερων», οδεύουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το πτωχοκομείο.

Σε καμία περίπτωση τα όποια μέτρα ελήφθησαν ή προωθούνται, δεν είναι επαρκή ώστε να στηρίξουν μια κοινωνία εγκλωβισμένη στην μέγγενη των μνημονίων από το 2010, η οποία δέχεται διαδοχικά εισοδηματικά πλήγματα από την υγειονομική κρίση, τις ανατιμήσεις που την ακολούθησαν και το κύμα ακρίβειας – απότοκο της κρίσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, ένας στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (το 35,9%) λαμβάνει μηνιαίο μισθό 479,14 € (μεικτά) ή 416 € καθαρά.

Την ίδια ώρα, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης δεν ξεπερνά τα 1.243,53 ευρώ μεικτά.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, σχεδόν ένας στους δύο αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η αγοραστική δύναμη των κατώτατων αποδοχών μόνο τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 14%, εξαιτίας των διαδοχικών ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια και στο πετρέλαιο.

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 6,2% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε στην Ελλάδα από τότε που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη, αλλά και το μεγαλύτερο των τελευταίων 25 ετών.

Ως προς την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού σε επίπεδο ΕΕ, η Ελλάδα έχει την 7η χαμηλότερη επίδοση.

Η αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα κατά 2%, περιόρισε την απώλεια της αγοραστικής δύναμης μόλις κατά 0,2%, ενώ ήταν από τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης στην Ευρώπη, με τα περισσότερα κράτη -μέλη να προχωρούν σε αυξήσεις από 11 έως 22%.

Η χώρα μας, βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση της ΕΕ, σε σχέση με την απόκλιση του διαθέσιμου εισοδήματος των χαμηλόμισθων νοικοκυριών από το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών τους (περίπου 40%).

Εντωμεταξύ, στις 31 του μηνός, λήγει -και έως αυτή την ώρα δεν έχει ληφθεί απόφαση για την ανανέωση του- ο μηχανισμός ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ, στον οποίο έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι. Μέσω του μηχανισμού, επιδοτείται μέρος του μισθού, προς ελάφρυνση των επιχειρήσεων με δικλείδα ασφαλείας την ρήτρα μη απόλυσης.

Τα 520 εκατομμύρια ευρώ υπερβαίνουν οι οφειλές του κράτους προς τους δικαιούχους για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Χρήματα, τα οποία λείπουν από τους συνταξιούχους και φυσικά θα επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά.

Στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου οι κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε αναμονή, έφθασαν τις 242.061, με τουλάχιστον το 75% εξ αυτών να είναι ληξιπρόθεσμες, χωρίς να συνυπολογίζονται τα εφάπαξ.

Παράλληλα, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», συνεχίζονται οι εισοδηματικές πιέσεις σε βάρος των συνταξιούχων, με το 45,3% ή 1.112.818 -σχεδόν έναν στους δύο- να λαμβάνει μηνιαία σύνταξη έως 700 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, 658 € καθαρά, ενώ για το 28% η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 500 € μεικτά (470 € καθαρά). Η μέση κύρια σύνταξη έχει υποχωρήσει στα 746,02 ευρώ και είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της ΟΝΕ.

Μπορεί για τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο οι εξελίξεις να οδηγούν σε «αχαρτογράφητα νερά», όμως για τους πολίτες τα νερά αυτά είναι απολύτως χαρτογραφημένα: στο ύφασμα της άδειας τσέπης….

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου