Η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον πόλεμο με μηδενικό κέρδος στα «θέματα της»

 
Του Χρήστου Καπούτση

Μεγαλώνει η συμμετοχή της Ελλάδας ,  στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ελληνική εμπλοκή γίνεται όλο και πιο βαθιά κατόπιν εντολών του ΝΑΤΟ αποτελώντας έτσι ακόμα μια χώρα, που κατατάσσεται από την Ρωσία στις “μη-φιλικές”. Σε  άσκηση που διεξάγει τμήμα του Στόλου της Ρωσίας (μετέχουν τα πολεμικά πλοία και υποβρύχια της Ρωσίας που ελλιμενίζονται στη Συρία) στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΝΑΤΟ απαντά με άσκηση ναυτικής  ετοιμότητας και επιτήρησης , στην οποία πρωταγωνιστεί  το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης, είναι διαρκής η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου  «Χάρι Σ. Τρούμαν» και της ομάδας κρούσης που το συνοδεύει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με βάση τις  ελληνοαμερικανικές αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψαν οι Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις αξιοποιούν όλες τις υποδομές των στρατιωτικών βάσεων  από τη Σούδα και τη Λάρισα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ από  τη βάση στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας,  έχουν μεταφερθεί στην Πολωνία αμερικάνικα επιθετικά ελικόπτερα. 

Παράλληλα, οι αεροπορίες Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας και ΗΠΑ είναι απολύτως συντονισμένες,  ώστε να καλύπτουν με ιπτάμενα ραντάρ και UAV (του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ) την περιοχή από τη Σικελία μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις του ρωσικού στόλου.

Συνολικά 140 πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ έχουν απλωθεί από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ανεπτυγμένα πάνω σε κρίσιμους θαλάσσιους διαύλους.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη Αρχηγών Άμυνας που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ομολόγου του των ΗΠΑ Στρατηγού Mark A. Milley. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Αρχηγοί Άμυνας της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας, καθώς και ο  Στρατηγός Διοικητής των Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη  (US European Command-EUCOM).

Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ως προς την κλιμάκωση της Ρωσικής επίθεσης στην Ανατολική περιφέρεια της, καθώς και ενδεχόμενοι τρόποι υποστήριξής της στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.  Ζητήθηκε από τον αμερικανό στρατηγό η διαθεσιμότητα των χώρων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, ώστε να αποσταλούν άμεσα στην Ουκρανία κρίσιμα  οπλικά συστήματα,  όπως μαχητικά αεροσκάφη, αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς, αυτοκινούμενα  πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος  και άρματα μάχης! 

Παρότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται, μάλλον  με υπερβάλλοντα ζήλο στις συμμαχικές υποχρεώσεις της (ΝΑΤΟ-ΗΠΑ), δεν υπάρχει  ανάλογη κατανόηση από την πλευρά  των συμμάχων, σχετικά με τις ελληνικές ανησυχίες για τα  ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που είναι υπό την διαρκή απειλή  της Τουρκίας. Η Τουρκία, η χώρα που έχει εισβάλει στρατιωτικά σε τρία κράτη, Κύπρος,  Συρία, Λιβύη και προχθές είχαμε και  νέα Τουρκική εισβολή στο Ιράκ και το σφυροκόπημα των Κουρδικών θέσεων, εμφανίζεται ως ειρηνοποιός δύναμη στην πολυεδρική  κρίση  στην Ουκρανία και παρότι δεν μετέχει στις κυρώσει σε βάρος της Ρωσίας, εντούτοις, αναβαθμίζεται το κύρος της στο ΝΑΤΟ, καθώς αναγνωρίζεται  ο διαμεσολαβητικός ρόλο της μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας. Στο  ίδιο διάστημα, η Τουρκία, με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά εδάφη (νησιά του Αιγαίου), συνεχίζει να αμφισβητεί  εμπράκτως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με το ΝΑΤΟ να «κωφεύει» στα ελληνικά διάβημα και διαμαρτυρίες. «Δεν είναι και η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον  της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Ν. Παναγιωτόπουλος, μια δήλωση, τουλάχιστον περίεργη, εκτός  και αν προετοιμάζεται η ελληνική κοινωνία, να δεχτεί ταπεινωτικούς συμβιβασμούς με την Τουρκία, όπως μας πιέζουν σύμμαχοι και εταίροι.  Ίσως να είναι και το κατάλληλο «Τάιμινγκ», επειδή η πλειοψηφία των ΜΜΕ και η «καναπεδάτη» ελληνική κοινή γνώμη ασχολιέται νυχθημερόν με την κυρία Πισπιρίγγου ή κατά κόσμο «Ρούλα».

Το ΝΑΤΟ ασκεί  «πιέσεις» στην Ελλάδα, να υποχωρήσει σε κάποιες από τις Τουρκικές  απαιτήσεις,  όπως αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και συμφωνία συνεκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου, με πρόσχημα την ομαλή επιχειρησιακή λειτουργία της Ν.Α. πτέρυγες του ΝΑΤΟ, λόγω του πόλεμου στην Ουκρανία. Η ΝΑΤΟφροσύνη της Ελληνικής Κυβέρνηση καθίσταται οσημέραι «προβληματική»…

Επιπροσθέτως,  πολύ σημαντικές , λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, είναι και οι εξελίξεις στην Κύπρο. Μετά την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  το άνοιγμα ρωσικής προξενικής αρχής στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο φαίνεται να αποτελεί ειλημμένη απόφαση για την ρωσική κυβέρνηση, αν επισήμως το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών δεν το επιβεβαιώνει. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι, προς το παρόν, ο μεγάλος νικητής της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Ο Ερντογάν προσεγγίζει το Ισραήλ, καταδικάζει την επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά δεν μετέχει στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας,  εφάρμοσε κατά γράμμα τη Σύμβαση του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων στον Βόσπορο, διατηρεί «ανεκτές» σχέσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν, συνεχίζει να έχει την  επιρροή του στην Ουκρανία με τον Β. Ζελένσκι να τον εμπιστεύεται ως εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας,  ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία , που  χάρη στα drones Tb-2 η Τουρκία  μαζί με μερικές άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, είναι καθοριστικής σημασίας,  για τον ευρωατλαντικό αποκλεισμό της Ρωσίας!

Πιθανόν  η Ελλάδα, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  να μην μείνει αλώβητη από τις συνέπειες του Πολέμου στην Ουκρανία,  σε γεωπολιτικό, εθνικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο.

Μήπως τελικά, δεν είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, όπως διατείνεται με έπαρση η «παιδική χαρά του Μαξίμου»; Ας το ξανασκεφτούν, αν μπορούν ….
απαίτηση της Τουρκίας να «εξαργυρώσει» τη στάση της και τον γεωπολιτικό ρόλο της.

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου