Η Ουκρανία και οι Γαλλικές εκλογές

 

Του Λάμπρου Βαΐου *

1/ Ο δεύτερος κύκλος των Γαλλικών Προεδρικών Εκλογών θα κλείσει το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα (24/4/2022), και σύμφωνα με τα προγνωστικά, η ήττα της κας LE PEN έναντι του κου MACRON, θεωρείται μάλλον βεβαία αν και όχι απόλυτα δεδομένη. Αυτό που εμείς θα θέλαμε να αναδείξουμε εδώ είναι ότι οι Εκλογές αυτές γίνονται υπό την σκιά ενός πολέμου στην Ουκρανία & ως εκ τούτου υποτείνονται από αρκετές Γεωπολιτικές Παραμέτρους. Με άλλα λόγια : η εκλογή του κου MACRON ή της κας LE PEN στον Προεδρικό Θώκο της Γαλλίας δεν καθορίζεται πλέον & αποκλειστικά από την εσωτερική γαλλική προβληματική (“κεντρώα” vs “ακροδεξιά” δημοκρατία, “προνομιούχοι” vs “πτωχοποιημένων” στρωμάτων, “παγκοσμιοποιημένη” vs “ εθνική ταυτότητα”, “υπευθυνότητα” vs “λαϊκισμός”, και τα συναφή). Αντίθετα, υπερκαθορίζεται – ως ένα μεγάλο βαθμό – και από τις Γεωπολιτικές Επιπτώσεις του Ουκρανικού Πολέμου οι οποίες είναι πλέον ορατές στον καθένα και κινούνται πέραν των ατομικών συναισθημάτων, των αντιπολεμικών κραυγών ή των αφελών ανθρωπιστικών προβολών. Μερικές από αυτές (& μάλλον οι κρισιμότερες) μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

(α) Η εν μιά νυκτί “Αναγέννηση” του “εγκεφαλικά νεκρού” ΝΑΤΟ & η επαναβεβαίωση της Αμερικανικής Ηγεμονίας στην Ευρώπη για τον 21ο αιώνα. Αυτή αναμένεται να εμβαθυνθεί & να ολοκληρωθεί με την (προς το παρόν δεδηλωμένη) πρόθεση εισδοχής στο ΝΑΤΟ, ουδέτερων χωρών όπως η Σουηδία & η Φινλανδία.

(β) Η περαιτέρω Γεωπολιτική & Οικονομική υποβάθμιση της Ευρώπης η οποία – πέραν του καθεαυτού κόστους του πολέμου διά των αυξημένων τιμών ενέργειας , διατροφικών & πρώτων υλών – καλείται να επωμισθεί παθητικά & μιά νέα Παγκόσμια Οικονομική Αναδιάταξη (νέο Bretton-Woods…), υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, όπως αναγγέλθηκε στις 12 Απριλίου 2022 από την US Treasury Secretary Janet Yellen [https://www.atlanticcouncil.org/news/transcripts/transcript-us-treasury-secretary-janet-yellen-on-the-next-steps-for-russia-sanctions-and-friend-shoring-supply-chains/ ] (Υπενθυμίζουμε οτι είχαμε ήδη αναδείξει το θέμα αυτό ως ισχυρό ενδεχόμενο στις 22/03/2022 – βλ. ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ 1 – ΜΕΡΟΣ 3ο ως κατακλείδα) .

(γ) Η ούτως ενοποιημένη (υπό τις ΗΠΑ) Δύση προετοιμάζεται να δώσει την μεγάλη Μάχη με την καλπάζουσα Κίνα ώστε – κατ’ ελάχιστον – να “μοιραστεί” την Ηγεμονία του Κόσμου με κάποιους αξιοπρεπείς όρους ή ακόμα και την πλήρη – πράγμα απίθανο – Ηγεμονία….

——————————————————————————————-

2/ Αποσβολωμένη η Ευρώπη από την ταχύτητα εξέλιξης του ευρύτερου Αμερικανικού Γεωπολιτικού Παιγνίου υπό το πρόσχημα της Ρωσικής Επιθετικότητας, φαίνεται να ψελλίζει αμήχανα την αδυναμία της, και συνδυάζει την καθυπόταξή της στις Αμερικανικές υπαγορεύσεις με ηθικιστικές, αντιπουτινικές ιερεμιάδες. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα του κατά πόσον το Αμερικανικό Σχέδιο συνδυάζεται & συμπορεύεται με την κυνική “εκχώρηση” της Ουκρανίας στην Ρωσία – άποψη που εκθέσαμε εδώ σε 4 αναλύσεις (βλ. ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ 1) -, το βέβαιο είναι ότι ότι ένα μεγάλο, παγκόσμιο, Αμερικανικό Γεωπολιτικό Σχέδιο που υπερβαίνει το Ουκρανικό υπάρχει και εκδηλώνεται με ταχύτητα. Και θα μπορούσε μάλιστα να εικάσει κάποιος ότι ο Πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα σταματήσει πρίν το Σχέδιο αυτό έρθει σε μιά κάποια ωρίμανση ….

Αλλά & αντίστροφα, τόσο η αποσβολωμένη Ευρώπη όσο & η (έμμεσα πλην σαφώς) ενδιαφερόμενη Κίνα δεν μπορούν να παραμείνουν εσαεί παθητικά αδρανείς απέναντι στο Αμερικανικό Γεωπολιτικό Παίγνιο. Υποθέτουμε λοιπόν ότι πιθανότατα οι Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές θα αποτελέσουν τον πρώτο “τόπο” αντίδρασης ορισμένων Ευρωπαϊκών & Κινεζικών δυνάμεων στο Αμερικανικό Παίγνιο. Διότι ναί μεν η “Ευρώπη” καταδικάζει πομποδώς στην “Ρωσική Επιθετικότητα”, αλλά υπορρήτως αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά μετατρέπεται σε παθητικό Βασσάλο των ΗΠΑ. Και η Κίνα, απ’ την άλλη μεριά, δεν αισθάνεται καθόλου ευτυχής με μιά Ευρώπη-Βασσάλο των ΗΠΑ, συστρατευμένη τελικά εναντίον της. Επομένως, τόσο από την λεγόμενη “Βαθιά Ευρώπη” (κατά το πρότυπο του “deep state”) όσο και από την Αινιγματική Κίνα, αναμένουμε αντιδράσεις – λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένες, λιγότερο ή περισσότερο εκλεπτυσμένες & αφανείς σε πρώτη θέαση…

——————————————————————————————–

3/ Ήδη το αποτέλεσμα του Πρώτου Γύρου των Γαλλικών Εκλογών φαίνεται να στήνει ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να εκδηλωθούν (σιωπηλά & διακριτικά) τα αντίρροπα Γεωπολικά Συμφέροντα – ο μεν κος MACRON εμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος μιας μάλλον αμερικανοποιημένης εκδοχής Παγκοσμιοποίησης, άνθρωπος του status quo έστω και ετεροβαρώς προσδιορισμένου δια της νέας Αμερικανο/ΝΑΤΟϊκής Ηγεμονίας, η δε κα LE PEN μάλλον μιά “αιρετική” φωνή ως προς κάθε τί “αμερικανικό”. Με τούτα δεν υπαινισσόμεθα οτι ο κος MACRON είναι ένας Ευρωπαίος “εξωμότης” αλλά μάλλον ένας Ευρω-Αντλαντιστής, που μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει αντιδράσεις έναντι της Ευρωπαϊκής διολίσθησης στη Αμερικανική Ηγεμονία. Ούτε, αντίστροφα, υπαινισσόμεθα ότι η κα LE PEN συνιστά το απαύγασμα του Ευρωπαϊσμού αφού, τουλάχιστον λεκτικά, αντιτίθεται σε κάθε Ευρωπαϊκό Φεντεραλισμό – πέραν των άλλων που μπορούν να της καταμαρτυρηθούν. Ωστόσο η κα LE PEN συγκαιριακά – δείχνει πως είναι “πιό ιδανική” για να επενδυθούν σε αυτήν “αντι-αμερικανικές ελπίδες” από τα Συμφέροντα που προαναφέραμε.

Σε πρόσφατη εκτεταμένη Press Conference για την εξωτερική πολιτική (13/4/2022) η κα LE PEN [ https://www.youtube.com/watch?v=xQE7ytvf-2s, για το ΝΑΤΟ 31:00 – 35:30 min. ] έθεσε το ζήτημα εξόδου της Γαλλίας από το Στρατιωτικό Σκέλος του ΝΑΤΟ & μιάς οιονεί “Στρατηγικής Προσέγγισης με την Ρωσία” όταν με το καλό τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το πρώτο – η έξοδος των Γαλλικών Δυνάμεων από την ενιαία Στρατιωτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ αλλά διατηρώντας το άρθρο 5 – το έθεσε με αναγωγή στον Στρατηγό Ντε Γκώλ περί μιάς μή-υποταγής στην Αμερικανική Προτεκτορατοποίση που «ασκείται στο Ευρωπαϊκό έδαφος υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ », ενώ προσέφερε το δεύτερο με ένα καρύκευμα : δεν είναι προς το συμφέρον και των ΗΠΑ μιά Ρωσο-Κινεζική Προσέγγιση προς την οποία συνεργούν οι κυρώσεις – πράγμα απόλυτα λογικό & για του Αμερικανούς αλλά & (από μιά άλλη οπτική) για τους Ευρω-Γερμανούς…Κατά τα λοιπά, κατήγγειλε την Κυβέρνηση Biden για την «ιδιαίτερα επιθετική πολιτική εναντίον της Κίνας» υπογραμμίζοντας οτι οι ΗΠΑ χρειάζονται εχθρούς προκειμένου «να ενοποιούν τους συμμάχους τους υπό την κυριαρχία τους». Αντίστρόφως και, όπως νομίζουμε, ως αντιστάθμισμα, κατήγγειλε & την Γερμανία για την «διακριτική & έξυπνη (οικονομική) ηγεμονία της επί της Ευρώπης», διατυπώνοντας την άποψη για μη-συγκλίνοντα συμφέροντα.

——————————————————————————————–

4/ Οι NEW YORK TIMES αυθημερόν αξιολόγησαν το μήνυμα της κας LE PEN ως εξής: «Dismissive of French-German cooperation, hostile or suspicious toward the United States and NATO, seeking rapprochement with Russia and a softer approach to China, Ms. Le Pen would take France in a direction that, for the Biden administration, would severely test one of America’s oldest alliances at a time of war in Europe » [https://www.nytimes.com/2022/04/13/world/europe/le-pen-nato-russia-germany.html ]. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα ευφυής προκειμένου να διαπιστώσει οτι μιά άνοδος της κας LE PEN στον Γαλλικό Προεδρικό Θώκο θα δημιουργούσε την πρώτη ευμεγέθη & επικίνδυνη ρωγμή στην επανακάμψασα Αμερικανική Ηγεμονία επί της Ευρώπης. Και μάλιστα σε πρώιμο χρόνο, πρίν καλά-καλά αυτή παγιωθεί διά της ενσωμάτωσης της Σουηδίας & Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, μπορούμε να προβλέψουμε ένα πιθανό Γαλλικό veto για την εισδοχή αυτών των χωρών. Αντίστοιχα, προεικάζοντας μιά μάλλον φιλική στάση προς την Ρωσία & την Κίνα, μπόρεσε να χαϊδέψει τα ώττα του Ευρω-Γερμανικού Βιομηχανικού Μπλόκ που σε κάθε περίπτωση δεν θα ήθελε τον αποκλεισμό του τόσο από τις φθηνές Ρωσικές πηγές ενέργειας όσο & από τις Αγορές της Κίνας.

Με άλλα λόγια, η συνέντευξη της κας LE PEN για την εξωτερική πολιτική (13/4/2022) προσφέρει το έδαφος για μιά πρώτη σύγκρουση – επί Γαλλικού εδάφους – μεταξύ δύο Μπλόκ Συμφερόντων : (1) του Αγγλο-Σαξωνικού που προσβλέπει στην καθηγεμόνευση της Ευρώπης δια του ΝΑΤΟ και πιθανώς στην διάλυση της ΕΕ & την νομισματική αποκαθήλωση του Ευρώ & (2) του Ευρω-Γερμανικού που μάλλον προσέβλεπε σε ένα ΓεωΟικονομικό & Γεωπολιτικό Σύμπλοκο με την Ρωσία ώστε και τις ΗΠΑ να πετάξει έξω απ’ την Ευρώπη και (ως Σύμπλοκο) να σταθεί ως τρίτος ισότιμος Εταίρος μεταξύ ΗΠΑ & ΚΙΝΑΣ στον 21ο αιώνα. Δεν γνωρίζουμε αν & κατά πόσον τα δύο αυτά Μπλόκ Συμφερόντων θα επιχειρήσουν μιά σιωπηλή, υπόγεια παρέμβαση (ή και σε ποιό βαθμό έχουν την όποια δυνατότητα για παρέμβαση) υπέρ/κατά του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Το βέβαιο είναι οτι μιά ενδεχόμενη νίκη της κας LE PEN δεν θα ήταν αποκλειστικό & αυθεντικό αποτέλεσμα των Γαλλικών εσωτερικών εκλογικών διεργασιών. Γιατί η (στατιστική) εκλογική απόσταση +/- 5% του κου MACRON μάλλον θα ήταν δύσκολη να διανυθεί αυτενεργώς, δηλ. δίχως μιά διακριτική, υπόγεια παρέμβαση που θα μπορούσε να απευθυνθεί – για παράδειγμα – στο σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του έτερου συνυποψηφίου, του κου Jean-Luc Mélenchon. (βλ. ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ 2).

———————————————————————————————-

5/ Tο Γεωπολιτικό διακύβευμα προφανώς υπερβαίνει την Γαλλική επικράτεια & ενεργοποιεί Δυνάμεις Συμφερόντων που αποβλέπουν στην Παγκόσμια Ηγεμονία. Τέτοια συμφέροντα και δυνάμεις δεν πολυσκοτίζονται με ηθικισμούς, πολιτικές ορθότητες & παραδοσιακούς πολιτικούς διαχωρισμούς (Δεξιά – Άκρα Δεξιά – Αριστερά, κοκ). Η Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται πως ενεργοποιεί μιά ατέρμονη αλυσίδα δράσεων & αντιδράσεων μεγάλων διαστάσεων & μάλλον έναν αγώνα από τον οποίο δεν είναι εύκολο να αποσυρθούν – επί ποινή εξαφάνισης – ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα ούτε και η Ευρώπη. Αν στην Γαλλία, μετά τη Ουκρανία, παιχθεί ένα ειρηνικό σέτ, αυτό πιθανώς να αναδείξει την κα LE PEN . Στο τέλος-τέλος η ίδια έδωσε απ’ την πλευρά της όλες εκείνες τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι, πέραν από κάποιες (μάλλον επιφανειακές) παρεμβάσεις στα Γαλλικά Δεδομένα, θα σεβαστεί το εσωτερικό status quo…. Δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε “Επανάσταση” ούτε “Δικτατορία”… Αλλά και πώς να κάνεις δικτατορία – κατά τον αείμνηστο Ντε Γκώλ – ς’ ένα λαό με 350 είδη τυριών….???

* Σγος ε.α. Βαΐου Λάμπρος 
———————————————————————————

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :

1

–ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΕΡΟΣ 1https://www.militaire.gr/oykrania-i-megali-parachorisi-mia-alli-airetiki-apopsi/

–ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΕΡΟΣ 2 https://www.militaire.gr/oykrania-i-megali-parachorisi-i-synecheia/

–ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΕΡΟΣ 3https://www.militaire.gr/oykrania-i-megali-parachorisi-meros-3o-oi-kyroseis/

–ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΕΡΟΣ 4https://www.militaire.gr/oykrania-i-megali-parachorisi-gegonota-kai-symperasmata/

2. Παρέβαλε τις σχετικές ανησυχίες στο POLITICO της 16/4/2022

https://www.politico.eu/article/france-president-election-2022-jean-luc-melenchon-young-supporter/

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου