Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι στόχος τους είναι να ''αποδυναμώσουν'' τη Ρωσία

 

Του Τζόε Λορια (Joe Lauria)

“Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να αποδυναμώνεται σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε με την εισβολή στην Ουκρανία”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία μετά την επιστροφή του από αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία. “Έχει ήδη απωλέσει πολλές στρατιωτικές ικανότητες και έχει χάσει πολλά στρατεύματά της, ειλικρινά, και θέλουμε να τους δούμε να μην έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν πολύ γρήγορα αυτή την ικανότητα”.

Ο Όστιν συνοδευόταν στο ταξίδι του στην Ουκρανία από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. “Όσον αφορά τους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας, η Ρωσία αποτυγχάνει. Η Ουκρανία πετυχαίνει”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου. “Η Ρωσία έχει ως κύριο στόχο να υποτάξει πλήρως την Ουκρανία, να αφαιρέσει την κυριαρχία της, να αφαιρέσει την ανεξαρτησία της. Αυτό απέτυχε.”

Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν άφησε να εννοηθεί ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να απομακρύνουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από την εξουσία. Είπε:

“Η στρατηγική που έχουμε θέσει σε εφαρμογή – μαζική υποστήριξη της Ουκρανίας, μαζική πίεση κατά της Ρωσίας, αλληλεγγύη με περισσότερες από 30 χώρες που συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες – έχει πραγματικά αποτελέσματα. Το συμπέρασμα είναι το εξής: Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το υπόλοιπο αυτού του πολέμου, αλλά ξέρουμε ότι μια κυρίαρχη ανεξάρτητη Ουκρανία θα υπάρχει για πολύ περισσότερο καιρό απ’ όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρίσκεται στη σκηνή.”

Τι λέει η Ρωσία

Η Ρωσία λέει ότι ο στόχος της δεν ήταν ποτέ να πάρει τον έλεγχο της Ουκρανίας, αλλά να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, οι οποίοι έχουν πολεμήσει σε έναν 8ετή εμφύλιο πόλεμο ανεξαρτησίας εναντίον της Ουκρανίας, αφού αντιστάθηκαν στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντισυνταγματική αλλαγή κυβέρνησης το 2014.

Η Μόσχα λέει ότι “αποστρατιωτικοποιεί” την Ουκρανία και την “αποναζιστικοποιεί” από τις νεοφασιστικές ομάδες που συμμετείχαν στην ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης το 2014 και στον πόλεμο στο Ντονμπάς. Η Δύση λέει ότι η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο από τότε που άρχισε στα τέλη Φεβρουαρίου. Ισχυρίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις νίκησαν μια ρωσική απόπειρα κατάληψης του Κιέβου.

Αλλά η Ρωσία λέει ότι δεν είχε ποτέ πρόθεση να καταλάβει την πρωτεύουσα και ότι είχε σταθμεύσει τις δυνάμεις της έξω από την πόλη μόνο ως αντιπερισπασμό για να καθηλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η Ρωσία αγωνιζόταν για να αποκτήσει τον έλεγχο της Μαριούπολης στα νότια. Η Ρωσία λέει ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από το Κίεβο για να συμμετάσχουν στη μάχη για το Ντονμπάς.

Παρακώλυση της Ρωσίας
Ο Όστιν δεν διευκρίνισε πώς οι ΗΠΑ θα επιτύχουν τον στόχο της “αποδυνάμωσης” της “ικανότητας της Ρωσίας να αναπληρώσει πολύ γρήγορα αυτή τη [στρατιωτική] ισχύ”, χωρίς άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Το Πεντάγωνο έχει φρενάρει τη ρητορική στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ρητορική που καλλιεργήθηκε και από ορισμένους βουλευτές σχετικά με την άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε χρήση πυρηνικών όπλων. Οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να αναστείλουν τη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας, καθώς φαίνεται ότι εξαρτάται από τις εισαγωγές δυτικής τεχνολογίας.

Το σχέδιο των ΗΠΑ φαίνεται να είναι να συνεχίσουν να κατακλύζουν την Ουκρανία με οπλικά συστήματα και πυρομαχικά, καθώς και με ξένους μαχητές, για να παρατείνουν τον πόλεμο αρκετά ώστε να αιμορραγήσει η Ρωσία, φτιάχνοντας ένα ρωσικό “Βιετνάμ” για να ρίξει τον Πούτιν.

Τα σχόλια του Όστιν είναι η σαφέστερη ένδειξη των στόχων των ΗΠΑ για τη Ρωσία μέσω ενός πολέμου δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στην Πολωνία στις 26 Μαρτίου: “Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία”, αναφερόμενος στον Πούτιν. Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης σε δύο περιπτώσεις ότι ο λόγος των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν ήταν ποτέ να αποτραπεί μια εισβολή, αλλά να ξεσηκωθεί ο ρωσικός λαός κατά της κυβέρνησής του.

Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ χρειάζονταν την εισβολή για να ξεκινήσουν τον οικονομικό και πληροφοριακό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Προκάλεσαν την εισβολή, απορρίπτοντας τις προτάσεις της Ρωσίας για την απομάκρυνση των στρατευμάτων και των πυραύλων του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη, παρόλο που η Ρωσία απειλούσε με πόλεμο. Οι ΗΠΑ αγνόησαν τις συμφωνίες του Μινσκ για την επίλυση του εμφυλίου πολέμου στο Ντονμπάς και δεν εμπόδισαν την Ουκρανία να ξεκινήσει επίθεση εκεί στα τέλη Φεβρουαρίου, παρασύροντας τη Ρωσία να εισβάλει.

Η παράταση του πολέμου όσο το δυνατόν περισσότερο – ο Μπλίνκεν δήλωσε πριν από δέκα ημέρες ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους – είναι μέρος της παγίδας που έχουν στήσει οι ΗΠΑ για τη Ρωσία, παρόμοια με εκείνη που παραδέχθηκε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Κάρτερ Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι ότι έστησε στο Αφγανιστάν για να ρίξει τη Σοβιετική Ένωση προκαλώντας το “Βιετνάμ” της, όπως ακριβώς οι ΗΠΑ στοχεύουν να ανατρέψουν τον Πούτιν.

Ξενόγλωσση Πηγή: Consortium News

Μετάφραση: antapocrisis

Πηγή: antapocrisis.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου