Η Γαλλία περιμένει την στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα διεξαχθούν στο άμεσο μέλλον στην περιοχή του..
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Ουσιαστικά, «ξεκαθάρισε το τοπίο» για το συγκεκριμένο ζήτημα, μιας και η ελληνική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να αφήσει «θολό», όταν πρόσφατα στην Βουλή συζητήθηκε και ψηφίστηκε η Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.
Το θέμα τέθηκε στην συζήτηση από την βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, η οποία αναφέρθηκε στο άρθρο 18 της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας που αναφέρεται σε κοινές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Όπως είπε «θέλουμε να ξέρουμε τι θα γίνει; Πόσο πιθανό είναι να δούμε Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικούς, εάν υπάρξει κάποιο θέμα στη μακρινή περιοχή του Σαχέλ, με βάση όσα έχουμε υπογράψει στη Συμφωνία».
Ζήτημα συλλογικής ασφάλειας
Η ερώτηση αυτή, παρότι όχι και τόσο συμβατή με την επικαιρότητα, δεν ήταν από αυτές που ο Γάλλος πρεσβευτής απέφυγε να απαντήσει. Αντιθέτως εστίασε στο ζήτημα αυτό και παρότι χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα το μήνυμα που έδωσε ήταν σαφές. Ξεκαθάρισε πως τυχόν επιχειρήσεις στην περιοχή αποτελούν ζήτημα συλλογικής ασφάλειας. Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι στην Αφρική δραστηριοποιείται και η Τουρκία αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι τίθεται και θέμα συμφερόντων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές «ξέρετε πολύ καλά ότι το Σαχέλ παραμένει μια περιοχή όπου αναπτύσσονται ορισμένα τρομοκρατικά κινήματα και ευημερούν, λόγω της τρωτότητας ορισμένων κρατών της αδυναμίας τους, που ενθαρρύνεται από εξωτερικούς παράγοντες και πρωταγωνιστές». Έκανε λόγο για «τον ρόλο της Ρωσίας» προσθέτοντας πως «θα μπορούσα να αναφερθώ και στον ρόλο της Τουρκίας σε ορισμένες αφρικανικές χώρες και Κίνα δεν είναι μακριά . Είναι λοιπόν πεδία όπου η δική μας συλλογική ασφάλεια πλήττεται».
Στην συνέχεια εξέφρασε μία …ευχή, λέγοντας πως «ίσως μια μέρα, οι Έλληνες φίλοι μας θα θεωρήσουν, και αυτή θα είναι η δική σας ελευθερία, δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτή την εσωτερική συζήτηση. Ίσως μια μέρα, θα υπάρχει θέση, ούτως ώστε, ελληνικές δυνάμεις να παρέμβουν σε επιχειρησιακά πεδία, όπου δεν είναι τώρα». Επισήμανε όμως με σαφήνεια ότι «αυτό είναι η συλλογική ασφάλεια. Είναι οι συζητήσεις που είχαμε για την πυξίδα, για τη στρατηγική πυξίδα. Η διαπίστωση μας, ότι οι απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά και αλλού, πολύ πιο μακριά από την Ευρώπη, στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, στο Σαχέλ, ή αλλού και θα πρέπει, συλλογικά, να συνειδητοποιήσουμε αυτά τα διακυβεύματα και τις απειλές».
Ο Νίκος Δένδιας
Αυτά ενώ πριν λίγο καιρό, στις 10 Μαρτίου, ο Νίκος Δένδιας συμμετέχοντας σε διεθνή διάσκεψη για τις εξελίξεις στο Σαχέλ, είχε κάνει ανάλογες επισημάνσεις. Όπως τόνισε «η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η περιοχή αυτή να μετατραπεί σε βάση τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την Βόρεια Αφρική, αλλά και την Ευρώπη». Επισήμανε επίσης ότι «η εν λόγω περιοχή, μπορεί να αποτελέσει και πηγή ροών μετανάστευσης προς την Ευρώπη, δοκιμάζοντας περαιτέρω τις αντοχές των χωρών της πρώτης γραμμής».
Πάντα εντός του ΝΑΤΟ
Νωρίτερα ο Patrick Maisonnave αναφέρθηκε στην ειδική σχέση που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτή θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Με τον τρόπο αυτό έδωσε την πραγματική διάσταση της φύσης των συμφωνιών κοινής αμυντικής συνδρομής που έχουν υπογραφεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία και έχουν προβληθεί από την κυβέρνηση ως «ασπίδα» απέναντι στις διεκδικήσεις της Άγκυρας.
Όπως ανέφερε ο πρεσβευτής της Γαλλίας «θεωρώ ότι το ΝΑΤΟ είναι το πλαίσιο της συλλογικής μας ασφάλειας και ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές και να θεωρήσουμε, ποια είναι τα ίδια τα θεμέλια αυτής της συλλογικής ασφάλειας . Να δούμε πώς εξελίσσεται ο ρόλος των Ηνωμένων πολιτειών σε αυτή την περιοχή και να αντλήσουμε ορισμένα διδάγματα μαζί. Και νομίζω ότι δεν πρέπει να παίξουμε ανταγωνιστικά, μεταξύ της Ευρωπαϊκής ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συμπληρωματικότητά μας».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε πλαγίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας και Γαλλίας. Σημείωσε πως «θα υπάρξουν καταστάσεις όπου το ΝΑΤΟ για λόγους που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά δεν θα μπορεί να λειτουργήσει λόγω ενός θέματος που τίθεται ανάμεσα σε ορισμένους συμμάχους». Με βάση αυτό υποστήριξε ότι «η ευρωπαϊκή ένωση δίπλα στο ΝΑΤΟ, αλλά συμπληρωματικά το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες . Ευθύνες παντού ,όπου η δική σας κυριαρχία απειλείται, όπου η δική μας ευρωπαϊκή κυριαρχία απειλείται».
Για την Ουκρανική κρίση
Ο Patrick Maisonnave αναφέρθηκε – όπως ήταν αναμενόμενο- και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Την χαρακτήρισε «ενδεχομένως μια διπλωματική αποτυχία» εκτιμώντας πως «δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την έναρξη της σύγκρουσης αυτής, είναι ίσως μια κρίση, που θα μας καλεί να αναθεωρήσουμε ως Ευρωπαίοι, ίσως γιατί δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πλήρως τις συνέπειες της πτώσης του τείχους και της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης». Δήλωσε παράλληλα ότι «ίσως δεν εντοπίσαμε εγκαίρως την άνοδο αυτού του αυταρχικού καθεστώτος στη Ρωσία και να ανταποκριθούμε στις συνέπειες αυτού. Ίσως κλείσαμε τα μάτια σε αυτή την άνοδο ισχύος της Ρωσίας, αν και η επέμβασή της στη Γεωργία στο 2008, θα έπρεπε και τότε να έχει ξυπνήσει συνειδήσεις, αλλά και στη Συρία, στη Λιβύη, σε πολλές αφρικανικές χώρες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, επεμβάσεις που μάλλον θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε μια πιο ταχεία ευαισθητοποίηση εκ μέρους των Ευρωπαίων».
Έλεγχος κομμάτων
Εντύπωση μάλιστα έκανε μία αναφορά του σχετικά με την ανάγκη να ενισχυθεί το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και οι κανόνες εσωτερικής συνοχής στην Ε.Ε και πώς στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ελεγχθεί και η δράση πολιτικών κομμάτων. Όπως είπε «η Γαλλική Προεδρία έχει ξεκινήσει μία διαβούλευση για την ενίσχυση των εργαλείων του κράτους δικαίου, που περιλαμβάνει τον κανονισμό, της προϋπόθεσης σεβασμού του κράτους δικαίου, που πλέον βρίσκεται σε ισχύ και μας επιτρέπει να πάρουμε μέτρα κατά οποιασδήποτε παραβίασης στον τομέα αυτό, που θα έχει άμεσες συνέπειες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σημειώνω επίσης, πως η Γαλλική Προεδρία έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων της Ε.Ε., με στόχο να υπάρχει απαγόρευση για κράτη εκτός Ε.Ε. να χρηματοδοτούν κόμματα εντός αυτής»
Πηγή: ημεροδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου