Αντίπαλο δέος στην Δύση οι διευρυμένοι BRICS

 

Του Δημήτρη Χρήστου

Πριν περίπου ένα μήνα τα αμερικανικά κέντρα, διά της υπουργού οικονομικών Τζάνετ Γέλεν παρουσίασαν το σενάριο των δύο κόσμων, όπως θα προκύψει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα η υπουργός έβαλε μια καινούρια λέξη στο τραπέζι, γι’ αυτή τη μετα-νεοφιλελεύθερη (!) εποχή που την ονόμασε “friend-shoring”. Δηλαδή ένα δίκτυο έμπιστων προμηθευτών από φιλικές χώρες που προσφέρουν πολλαπλούς ανεξάρτητους εφοδιαστικούς δρόμους!

Ποιες είναι αυτές οι χώρες και τι αντιπροσωπεύουν; Υπολογίζουμε τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Μπορούν μόνες τους να ευτυχήσουν; Η απάντηση ήρθε πρόσφατα από το φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανήγγειλε την ενεργοποίηση και διεύρυνση της συνεργασίας των BRICS, δηλαδή των χωρών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής.

Τη σκυτάλη πήρε ο Kινέζος πρόεδρος Σι όπου, χωρίς να κατονομάσει ρητά τις ΗΠΑ, είπε ότι: «Η πολιτικοποίηση, η εργαλειοποίηση και η μετατροπή σε όπλο της παγκόσμιας οικονομίας χρησιμοποιώντας μια δεσπόζουσα θέση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την επιβολή κυρώσεων, δεν θα βλάψει μόνο άλλους αλλά και τον ίδιο, αφήνοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν». Αυτά δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σι στο Επιχειρηματικό Φόρουμ BRICS, μιλώντας μέσω βίντεο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στην ομιλία του, ο Σι ζήτησε να θυμούνται τα διδάγματα από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Προειδοποίησε για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, ενώ υποστήριξε και πάλι ότι το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. «Εκείνοι που έχουν εμμονή με μια θέση ισχύος, επεκτείνουν τη στρατιωτική τους συμμαχία και αναζητούν τη δική τους ασφάλεια εις βάρος των άλλων, θα πέσουν σε λαβύρινθο», είπε.

Οι νέοι BRICS

Η λέσχη των αναδυόμενων οικονομιών BRICS που ιδρύθηκε το 2009 φιλοξενεί πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Τρία από τα μέλη του, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική, απείχαν μάλιστα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό είναι ίσως το λιγότερο, διότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ρωσικού Κοινοβουλίου Ρομάν Πετρένκο, οι δυτικές κυρώσεις οδηγούν στη δημιουργία μιας διευρυμένης ομάδας δέκα κρατών –Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ινδονησία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική, Μεξικό, Ιράν και Τουρκία. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε μιλάμε για ένα σχήμα χωρών που, συνεργαζόμενες, έχουν μεγαλύτερη αυτάρκεια σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και του εμπορίου. Και για όποιον δεν καταλαβαίνει οι ευκαιρίες της νατοϊκής (!) Τουρκίας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και του εμπορίου στη Μαύρη Θάλασσα, θα είναι μεγάλες.

Όπως παρατήρησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala, «Ο αντίκτυπος των νέων ανταγωνιστών, η αυξανόμενη ανισότητα εντός των χωρών, η παγκόσμια οικονομική κρίση, η πανδημία και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει πολλούς στο συμπέρασμα ότι το παγκόσμιο εμπόριο και η πολυμέρεια αποτελούν περισσότερο απειλή παρά ευκαιρία. Υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουμε εσωστρεφείς, να φτιάξουμε όσα περισσότερα γίνεται μόνοι μας, να αναπτυχθούμε όσο μπορούμε μόνοι μας. Αυτό θα ήταν τραγική ανοησία: σκεφτείτε την οικονομική ζημιά που θα προκληθεί στη διαδικασία αντιστροφής του μεγαλύτερου μέρους της εμπορικής ολοκλήρωσης των τελευταίων δεκαετιών».

Αναρωτιόμαστε όλοι -υποθέτω- πόσο καλά υπολόγισαν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες τις συνέπειες από το μπαράζ επιθετικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, προειδοποίησε τώρα για «τρία έως τέσσερα, ίσως και πέντε χρόνια ελλείψεων» και έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για «σοβαρή οικονομική κρίση»!

Μίλησε για αύξηση των τιμών, παραπαίουσες αλυσίδες εφοδιασμού, υποτονική οικονομία. Οι τρέχουσες εξελίξεις, εν μέρει ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλούν ανησυχία. Και δεν φαίνεται κανένα φως στο τούνελ και προειδοποίησε τους πολίτες της Γερμανίας ότι θα αντιμετωπίσουν μια μακρά φάση στέρησης. Ευχαριστούμε τον χερ Λίντνερ για την ενημέρωση και αναμένουμε αντίστοιχη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση.

Ευρωπαϊκή κρίση

Και αν έχει κάποιο νόημα και σημασία, οι μεγάλοι τζογαδόροι του χρηματοπιστωτικού καζίνο δεν βλέπουν νίκη ούτε καν ισοπαλία. Για παράδειγμα ο Ρέι Ντάλιο της Bridgewater Associates έχει χτίσει ένα στοίχημα 10,5 δισ. δολαρίων κατά των ευρωπαϊκών εταιρειών, διπλασιάζοντας μάλιστα το ποσό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο αποκάλυψε στοιχήματα short έναντι 28 εταιρειών, στα οποία περιλαμβάνονται μεμονωμένα στοιχήματα άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, κόντρα σε εταιρείες όπως οι ASML Holding NV, Total Energies SE, Sanofi και SAP.

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το Ντουμπάι είναι η… νέα Ελβετία για την εμπορία ρωσικής ενέργειας! Traders ρωσικών εμπορευμάτων σπεύδουν να ανοίξουν γραφεία στο Ντουμπάι, αφού η Ελβετία καθιστά ολοένα και πιο δύσκολες τις συναλλαγές τους με τη Μόσχα.

Εμείς απλά θα περιμένουμε, αγοράζοντας συνεχώς οπλικά συστήματα και αποστέλλοντας επιπλέον εξοπλισμό στην Ουκρανία, ασχέτως του αν πριν χρησιμοποιηθεί, καταστρέφεται. Θα περιμένουμε το λογαριασμό μετά τις εκλογές του φθινοπώρου, αφού ο πρωθυπουργός έκρινε ότι δεν συμφέρει (αυτόν) να περιμένει άλλο ένα χρόνο, μέχρι να ολοκληρωθεί η τετραετία, γιατί έως τότε θα έχουμε… θυμώσει πολύ. Τόσο μας υπολογίζουν!

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου