Η ένοχη σιωπή του πολιτικού συστήματος απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα στο Βόλο

 

Η πολυεθνική ΑΓΕΤ-Lafarge Holcim, με εργοστάσιο μέσα στην πόλη του Βόλου, χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε φθορά στις εγκαταστάσεις της, μήνυσε τρεις πολίτες που αντιτίθενται στην καύση σκουπιδιών που εκλύουν καρκινογόνες ουσίες. 

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου δικάζονται στο Βόλο τρεις πολίτες που το καλοκαίρι του 2019 μπήκαν στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής για να αναρτήσουν ένα πανό εναντίον της καύσης των σκουπιδιών και να σταματήσουν συμβολικά ένα φορτηγό που μετέφερε εκεί απορρίμματα. Η ιστορία ξεκινά από το 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε την άδεια στην ΑΓΕΤ να χρησιμοποιήσει «εναλλακτικά καύσιμα» και πιο συγκεκριμένα το επονομαζόμενο RDF (Refuse-derived fuel), το οποίο θα περιγραφόταν ως η καύσιμη ύλη που δημιουργείται από όσα απορρίμματα απομένουν στα κέντρα διαλογής σκουπιδιών. Ήταν μια αδειοδότηση σκανδαλώδης που κατέστησε την πόλη, όπως είδαμε και στην συνέχεια μέσα από σειρά περιβαλλοντικών μελετών, ένα απέραντο, αιωρούμενο ναρκοπέδιο καρκινογόνων ρύπων.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεθνείς οργανισμούς να έχουν δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές εδώ και χρόνια στηρίζοντας κι ευνοώντας την πολιτική του zero waste, τον εκμηδενισμό δηλαδή του όγκο απορριμμάτων μέσα από την ανακύκλωση, ο Βόλος επί ημερών Αχιλλέα Μπέου κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, καταστρέφοντας το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών της πόλης. Καράβια με RDF καταφθάνουν από το εξωτερικό στη θεσσαλική πόλη χωρίς κανένα κωδικό εμπορεύματος για να μην μπορεί να διαπιστωθεί αν πρόκειται για προϊόν της κατηγορίας που έχει αδειοδοτηθεί. «Χρόνια πολιτικής απαξίωσης οδήγησαν στην εκλογή μίας δημοτικής αρχής με εξόφθαλμα τα στοιχεία του λαϊκίστικου, ανελεύθερου και χυδαίου Trump-ισμού, η οποία σε συνδυασμό με μία περιφερειακή αρχή απούσα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, καθιστούν το Βόλο κυριολεκτικά τον σκουπιδότοπο της νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημειώνει στο rosa.gr  Φαίη Τζανετουλάκου, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, ενεργό μέλος του περιβαλλοντικού κινήματος στην πόλη κι ένα από τα πρόσωπα που θα βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου. «Ένας εκ των κύριων συμμετεχόντων στην δεινή θέση του Βόλου είναι η ΑΓΕΤ-Lafarge Holcim, η τσιμεντοβιομηχανία γαλλο-ελβετικών συμφερόντων που βρίσκεται ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω χρηματικού deal με τρομοκρατικά γκρουπ για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου της κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία», προσθέτει η Φαίη Τζανετουλάκου υπογραμμίζοντας την παροιμιώδη ευκολία με την οποία πέτυχε να γίνει δεκτή η απόφαση της να καίει έως και 200.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο στο Βόλο, 300 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της πόλης.

Τι αποδεικνύει η επιστημονική έρευνα;

Οι σχετικές εκθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, που εκδόθηκαν από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση, έδωσαν το πράσινο φως στην εταιρεία να συνεχίσει το εγκληματικό της έργο, προσφέροντας «γη και ύδωρ» στην πεπαλαιωμένη μονάδα του Βόλου για την καύση σκουπιδιών που εισάγονται από την Ιταλία, την Ισπανία κι άλλες χώρες με αμφισβητήσιμα στοιχεία ελλιμενισμών από περιοχές ραδιενεργών αποβλήτων, όπως η Huelva της Ισπανίας. Σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ήδη από το 2008, είχε αποκαλύψει ότι η καύση RDF σε τσιμεντοβιομηχανίες οδηγεί στην παραγωγή διοξινών σε πολύ μεγάλες ποσότητες, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες ποσότητες μπορεί να εκλύονται και πριν την εισαγωγή απορριμμάτων προς καύση λόγω υπολειμμάτων από προηγούμενες καύσεις όπου δεν είχε γίνει κανένας σχετικός έλεγχος. «Είναι επίσης γνωστό ότι η Huelva είναι από τις περιοχές απόρριψης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, όπου οι ελεγκτικές αρχές τουλάχιστον δυσλειτουργούν», είχε προσθέσει ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης καθηγητής Νικόλαος Μαρκάτος, επαληθεύοντας σειρά μελετών που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια από αντίστοιχα ακαδημαϊκά ιδρύματα κι οργανισμούς στην Ελλάδα και διεθνώς.

«Η εταιρεία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ greenwashing φιλανθρωπιών χωρίς αιδώ, προσφέροντας ISO Boxes σε νοσοκομεία, πάρκα τσέπης στην Αθήνα που διαφημίζονται με ενθουσιασμό από γνωστά συστημικά τηλεοπτικά ΜΜΕ, άνοιγμα μονοπατιών στο Πήλιο για αγώνες ανώμαλου δρόμου με τη συμμετοχή υπεραθλητών», δηλώνει η Φαίη Τζανετουλάκου. Την ίδια στιγμή, οι μετρητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δείχνουν ότι ο Βόλος έχει επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία αυξημένα ποσοστά PM 2,5 τις μισές μέρες του χρόνου, στις οποίες υπάρχει πάνω από 30% αύξηση στις εισαγωγές στο νοσοκομείο από αναπνευστικά προβλήματα, με επιδημιολογική μελέτη της πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας στη Λάρισα να υπογραμμίζει ότι ο Βόλος είναι έως και τέσσερις φορές πάνω σε καρδιοαγγειακά, εγκεφαλικά, αναπνευστικά και νεοπλασματικά νοσήματα από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η περιφέρεια αρνείται επισταμένως να προβεί σε επίσημες μετρήσεις βαρέων μετάλλων στο έδαφος, όπως και διοξινών και φουρανίων, αδιαφορώντας για την τεράστια ρύπανση στον Παγασητικό από λήμματα που εισέρχονταν λόγω βλάβης του βιολογικού καθαρισμού.

Πηγή: www.rosa.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου