Ο Μητσοτάκης άφησε τον Ερντογάν να τορπιλίσει ελληνική κυριαρχία!

 

Ο πρωθυπουργός... επέτρεψε στον «σουλτάνο» να προχωρήσει σε αμφισβήτηση νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου

Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη Μαδρίτη: «…Ούτε μπορεί η Συμμαχία να είναι πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών μεταξύ κρατών-μελών…».

Τ. Ερντογάν, συνέντευξη Τύπου Μαδρίτη: «Ομως η Ελλάδα έχει παραβιάσει 147 φορές τον εναέριο χώρο μας και πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό… Ενώ ακολουθούμε τη δική μας εξωτερική πολιτική, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το ΝΑΤΟ. Περιμένουμε την ίδια συμπεριφορά από τους συμμάχους μας».

Της Κύρας Αδάμ

Με διαφορά λιγότερη από δύο ώρες, Μητσοτάκης και Ερντογάν παρουσίασαν αντιδιαμετρικές προσεγγίσεις στην επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η Αγκυρα στο Αιγαίο σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τη δήλωσή του προσέφερε ένα ανέλπιστο δώρο στην Τουρκία και στον Ερντογάν και στέρησε από την Ελλάδα ένα νόμιμο και ισχυρό νομικό πολιτικό και διπλωματικό μέσο σε διεθνή συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων από απειλές και επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας.

Αποδεσμεύοντας το ΝΑΤΟ από την ενασχόλησή του με τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στο ΝΑΤΟ να μην ασχοληθεί στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο. Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός έβαλε επισήμως σε αυστηρά διμερές πολιτικό πλαίσιο όλα τα θέματα που εγείρει η Τουρκία στο Αιγαίο (αποστρατιωτικοποίηση, FIR Αθηνών, εθνικός εναέριος χώρος, σχέδια πτήσης, έρευνα, διάσωση κ.λπ.). Απομακρύνθηκε, δηλαδή, από την επίσημη ελληνική θέση ότι το μόνο θέμα προς επίλυση με την Τουρκία είναι το θέμα της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Μητσοτάκης καλεί ευθέως τον Ερντογάν και την Αγκυρα σε διμερή διαπραγμάτευση για τη λύση των διαφορών και των προβλημάτων που προκαλεί η Αγκυρα στο Αιγαίο, υποτασσόμενος σε όλες τις προτροπές/ διαταγές των ισχυρών συμμάχων του «να τα βρει» με την Αγκυρα… «Η πόρτα της Ελλάδας είναι ανοιχτή» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχει ήσυχο καλοκαίρι.

Ο κ. Μητσοτάκης, με την απρόσμενη αυτή δήλωσή του, τουμπάρισε απόλυτα την ίδια την πολιτική της κυβέρνησής του, καθώς μόλις μερικές ημέρες πριν είχε αρχίσει σταυροφορία «διεθνοποίησης» της επιθετικής τουρκικής στάσης, και μάλιστα είχε εφοδιάσει με χάρτες και έγγραφα όλους τους πρέσβεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για να αποδείξει την επιθετικότητα της Αγκυρας. Υστερα από τη Μαδρίτη ο κ. Μητσοτάκης χάρισε το πλεονέκτημα στην Αγκυρα να χρησιμοποιεί υπέρ αυτής όλες τις προγενέστερες νατοϊκές αποφάσεις για το Αιγαίο, που απαιτούν εφαρμογή της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται προς τους αναγνώστες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που επιδεικνύει καθολική αμνησία, ότι από τη δεκαετία του 1980, με δύο ντιρεκτίβες των γενικών γραμματέων Λουνς και Σολάνα το ΝΑΤΟ, κατονομάζει ως αποστρατιωτικοποιημένα τα νησιά του Αν. Αιγαίου, ενώ με τη διαταγή του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή του ΝΑΤΟ (SACEUR), το 2006, απαγορεύει σε νατοϊκά αεροσκάφη να προσεγγίζουν τις ακτές των νήσων εγγύτερα των 6 ν.μ.

Η Τουρκία βασίζεται ακριβώς σε αυτές τις φιλοτουρκικές νατοϊκές αποφάσεις για να στήσει όλη την πολιτική της για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν αναφέρονται στις συνθήκες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να επιδιώξει με όλα τα νόμιμα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτει την κατάργηση αυτών των νατοϊκών αποφάσεων, που ακολουθούν ΟΛΑ τα κράτη-μέλη της συμμαχίας, αποφάσισε να δώσει… άφεση αμαρτιών στο ΝΑΤΟ ως αναρμόδιο να ασχοληθεί με τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εντός της συμμαχίας… για το καλό της Ουκρανίας.

Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρόεδρος διέλυσε με δύο αράδες στη συνέντευξη Τύπου το βλακώδες και αφελές αφήγημα της κυβέρνησης και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ότι ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να αναφερθεί στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν ανέβασε την παράνομη θέση του για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών… σε άλλη πίστα, καταγγέλλοντας στο ΝΑΤΟ την Ελλάδα για 147 παραβιάσεις του «τουρκικού εναερίου χώρου» και απαιτώντας από την Ελλάδα να λογοδοτήσει γι’ αυτό στο ΝΑΤΟ. Με την περίπλοκη αυτή διατύπωση ο Ερντογάν δεν εννοεί ασφαλώς ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη… παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο στην ηπειρωτική Τουρκία.

Ο Ερντογάν εννοεί ευθέως και προκλητικώς ότι τα ελληνικά μαχητικά «παραβιάζουν» τον εναέριο χώρο σε ΝΗΣΙΔΕΣ και ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ στο Αιγαίο (π.χ. Χταπόδια, Μελαμπιοί, Τζουράφα, Ανθρωποφάγοι, Καλόγεροι κ.λπ.). Δι’ αυτού του τρόπου ο Ερντογάν όχι μόνο δεν κατέβασε τη ρητορική του εναντίον της Ελλάδας, όπως με εμμονικό και ηλίθιο τρόπο προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά αντιθέτως τίναξε δημοσίως και επισήμως εντός του ΝΑΤΟ στην κορυφή των προβλημάτων την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που δεν περιλαμβάνονται στις συνθήκες, με το επιχείρημα ότι όλα αυτά δεν είναι ούτε ελληνικά ούτε τουρκικά και απαιτείται διμερής διαπραγμάτευση για τη μοιρασιά.

Ηδη η Τουρκία, όπως καλώς γνωρίζουν οι αναγνώστες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», με πληθώρα παράνομων διεθνών αγγελιών της μέσα στο FIR Αθηνών δηλώνει ως τουρκικές ελληνικές βραχονησίδες και νησίδες στο Αιγαίο, χωρίς ποτέ η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει αντιδράσει στην ώρα της και αποτελεσματικά. Και τούτο διότι μολονότι όλα τα νησιά και οι βραχονησίδες του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών είναι ελληνικότατα, εντούτοις η κυβέρνηση δεν ανατρέχει στις επίσημες συμβάσεις και συμφωνίες διεθνών οργανισμών που έχει προσυπογράψει και η Τουρκίας και στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλα αυτά είναι ελληνικά.

Ο κ. Μητσοτάκης καλεί τώρα ευθέως τον Ερντογάν σε διμερή διαπραγμάτευση για τη λύση των διαφορών και των προβλημάτων που προκαλεί η Αγκυρα στο Αιγαίο. «Η πόρτα της Ελλάδας είναι ανοιχτή» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχει ήσυχο καλοκαίρι. Είναι προφανώς η καθυστερημένη διορθωτική απάντηση στην υπενθύμιση Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου ότι: «Μετά το δείπνο που είχα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη έκανα μια προσφορά. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Ομως δυο τρεις εβδομάδες μετά ανέτρεψε την κατάσταση με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός». Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν εμπλέκει «τρίτα πρόσωπα» στη διμερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Και νομίζει ότι θα έχει ήσυχο καλοκαίρι.

Μπάιντεν – Ταγίπ: Κουβέντα για Αιγαίο, τα F-16 στην Αγκυρα

Δεν χρειάστηκαν οι ονομαστικές αναφορές στο Αιγαίο και στα Ελληνοτουρκικά για να «συνεννοηθούν» κατά τη συνάντησή τους στη Μαδρίτη οι πρόεδροι Μπάιντεν και Ερντογάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να μην κάνει καμιία απολύτως αναφορά στο Αιγαίο και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις επιθετικές δηλώσεις και ενέργειές της.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος Μπάιντεν επέλεξε να μην κάνει καμία απολύτως αναφορά στο ακανθώδες θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 που βρίσκονται στην Τουρκία και οι οποίοι για τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως είχε δηλώσει στην προηγούμενη παρουσία του στο ΝΑΤΟ. Εδωσε έτσι το ελεύθερο στον Τ. Ερντογάν να αναφερθεί ή όχι ονομαστικώς στο Αιγαίο και στα Ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Ερντογάν δεν έβαλε αυτές «τις κακιές λέξεις» στο στόμα του, αλλά δεν άφησε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις και την πολιτική του απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διαβεβαίωσε τον κ. Μπάιντεν πως «κάνω και θα κάνω ό,τι είναι σύμφωνο με τις συνθήκες και τις συμφωνίες…Εγώ κινούμαι εθνικά με βάση τη διεθνή νομιμότητα, όπως έχω συμφωνήσει και με τον προηγούμενο πρόεδρο (σ.σ.: πρόκειται για τον προηγούμενο πρόεδρο Τραμπ, η θέση του οποίου στα Ελληνοτουρκικά ήταν «να γίνει ό,τι είναι νόμιμο»).

Αυτά αναφέρουν ανώτατες και μη αμφισβητούμενες διπλωματικές πηγές για τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη Μαδρίτη.

Την τελική «πινελιά» στην επικοινωνιακή εικόνα του προέδρου Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον Ερντογάν έδωσε η εκ των υστέρων γραπτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην οποία αναφέρεται ότι ο κ. Μπάιντεν συνέστησε «σταθερότητα» σε Συρία και Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες απολύτως έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν ότι «θα το κανονίσει ο ίδιος» το θέμα της παράδοσης των F-16 στην Τουρκία, χωρίς να του δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Τις έδωσε όμως πλουσιοπάροχα λίγες ώρες αργότερα στη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε:

«Οπως θυμάστε, τον περασμένο Δεκέμβριο είχα πει ότι θα έπρεπε να πωλήσουμε F-16 και να τα εκσυγχρονίσουμε. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε και δεν υπήρξαν ανταλλάγματα για κάτι τέτοιο. Πρέπει να τους τα πουλήσουμε, αλλά χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω. Και νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου είναι κάθετη εναντίον της πώλησης F-16 στην Τουρκία. Ενδεχομένως, το αγκάθι του Κογκρέσου μπορεί να ξεπεραστεί με γενικό, προεδρικό διάταγμα για την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων (αεροσκαφών, πλοίων και προσωπικού στην Ευρώπη) προς ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μέσα στις οποίες μπορεί να χωρέσουν και τα F-16 στην Τουρκία, ως νατοϊκή χώρα.

Ο κ. Μπάιντεν ανάλωσε χρόνο επαινώντας τον κ. Ερντογάν για την απόφασή του να άρει το βέτο ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά αφιέρωσε και πολύ χρόνο στην υπόθεση «απεγκλωβισμού» των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. Τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν δημοσίως και επανειλημμένως ευχαριστούν την Τουρκία για τη μεσολάβησή της στην απεμπλοκή των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, κάνοντας γαργάρα ότι η πιθανή μεσολάβηση της Τουρκίας είναι συμφωνημένη και σχεδιασμένη από κοινού με τη Μόσχα. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η Τουρκία έχει πετύχει, σε συμφωνία με ΟΗΕ και ΗΠΑ, να συνοδεύει το τουρκικό πολεμικό στο Αιγαίο την αρμάδα των σιτηρών.

Μόλις την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε αορίστως ότι η Αθηνά προθυμοποιείται να στείλει ελληνικά πλοία να παραλάβουν σιτηρά, αφού έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο. Είναι άγνωστο αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεσολαβεί και για τα μεγαλύτερα κόμιστρα που θα απαιτήσουν οι ελληνικές εφοπλιστικές εταιρίες για να κάνουν τη δουλεία τους.

Σουηδία και Φινλανδία στο πλευρό της Τουρκίας εναντίον των ελληνικών συμφερόντων

Το τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν στον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη προσέφερε τη διέξοδο, έτσι ώστε:
– να μην καταλήξει σε «ναυάγιο» η Σύνοδος του ΝΑΤΟ λόγω του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας και καταρρακωθεί το αμερικανονατοϊκό σλόγκαν ότι η συμμαχία είναι τώρα ενωμένη όσο ποτέ εναντίον της Ρωσίας, – να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και να επαεπιβεβαιωθούν πλήρως οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας εναντίον των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, – να αποκατασταθούν εν μέρει οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με τη διά ζώσης συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, χωρίς η Αγκυρα να γυρίζει την πλάτη στη Ρωσία και χωρίς να έχει λυθεί το ακανθώδες για τις ΗΠΑ θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες, ανώτατες, διπλωματικές πηγές, ο Τ. Ερντογάν ξεκαθάρισε τηλεφωνικώς στον κ. Μπάιντεν ότι η Τουρκία θα άρει το βέτο της στο ΝΑΤΟ όταν εξουδετερωθούν οι εσωτερικές και οι εξωτερικές απειλές που αντιμετωπίζει στην εθνική ασφάλειά της.

Ως εσωτερική απειλή κατονόμασε τις οργανώσεις Κούρδων και γκιουλενιστών και ως εξωτερική απειλή την Ελλάδα, με τη στρατιωτικοποιήση των νησιών του Αιγαίου.
Με την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας, δηλαδή τριμερής συμφωνία που θα τηρείται εκτός ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα είναι δεσμευτική προϋπόθεση προκειμένου να ενταχθούν οι δύο σκανδιναβικές χώρες στο ΝΑΤΟ, η Αγκυρα κατάφερε τρία ακόμα δόλια χτυπήματα σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας.

Στην παρ. 4 του μνημονίου αναγράφεται: «Ως υποψήφιες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους στην Τουρκία εναντίον ΑΠΕΙΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ…». Με τη διατύπωση αυτή, που σκοπίμως αφήνεται στη γενικότητά της, χωρίς να την περιορίζει στις «τρομοκρατικές απειλές», που υποστηρίζει ότι δέχεται η Τουρκία, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύονται εκ προοιμίου ότι θα υποστηρίζουν την Αγκυρα σε οποιαδήποτε είδους απειλή εθνικής ασφαλείας κατονομάζει η τουρκική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, επισήμως εγγράφως και δημοσίως προς τη διεθνή κοινότητα, κατονομάζει δύο ειδών απειλές εθνικής ασφαλείας: την «εσωτερική», με τις τρομοκρατικές οργανώσεις των Κούρδων και των γκιουλενιστών, και την «εξωτερική» απειλή στην εθνική της ασφάλεια, που είναι η Ελλάδα με τη στρατιωτικοποιήση των ελληνικών νησιών που δεν περιλαμβάνονται στις συνθήκες.

Ετσι, οι δύο υποψήφιες, σκανδιναβικές, νατοϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να συνδράμουν την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, δεσμεύονται να στηρίζουν την Τουρκία στον «αγώνα της» για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, δηλαδή Σουηδία και Φινλανδία στρέφονται επισήμως και δεσμευτικός εναντίον της Ελλάδας, των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής ασφαλείας.

Στην παρ. 6 αναγράφεται: «…Η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν ότι στο εξής δεν υπάρχουν εθνικά εμπάργκο οπλικών συστημάτων μεταξύ των μερών… Με την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από τις δύο σκανδιναβικές χώρες συμπληρώνεται ο πίνακας των ευρωπαϊκών χωρών που μπορούν να πωλούν ελευθέρως οπλικά συστήματα στην Τουρκία, η οποία θα τα χρησιμοποιήσει χωρίς περιορισμούς εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση σύγκρουσης». (Ηδη η Γερμανία αποστέλλει τα υποβρύχιά της την Τουρκία κι η Ισπανία έχει έτοιμο το τουρκικό αεροπλανοφόρο)

Στην παρ. 8 αναφέρεται: «Η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να υποστηρίξουν την πλήρη δυνατή εμπλοκή της Τουρκίας και άλλων εκτός Ε.Ε. συμμάχων στις ισχύουσες και υποψήφιες πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στη Μόνιμη Διαρθρωτική Συνεργασία Pesco στον τομέα της MILITARY MOBILITY (μετασταθμευμένες δυνάμεις ταχείας επέμβασης)».

Η συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας έχει μέχρι στιγμής αποκλειστεί και με την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους μέλους της Ε.Ε., την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Η Λευκωσία αντέδρασε ήδη με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Κασουλίδη να εξηγεί ότι χώρες όπως η Τουρκία -με τις συνεχείς προκλήσεις και την αναθεωρητική τους πολιτική- δεν έχουν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στις μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και στην Pesco. Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε το γεγονός ότι ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ -τα οποία χαιρέτισαν τη χθεσινή συμφωνία- είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης… (σ.σ.: όπως η Ελλάδα)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να πανηγυρίσει για την άρση του βέτο της Τουρκίας και με απύθμενη ελαφρότητα και προχειρότητα -εκτός κι αν διάβασε με αναγραμματισμένο κώδικα το μνημόνιο- δήλωσε ότι «η υποχώρηση της Τουρκίας δεν μας ακουμπά, αφού δεν προκύπτουν ζητήματα που να θίγουν τα συμφέροντα της χώρας ή δεν διαφοροποιούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».

Με τη δήλωση αυτή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί της ουσίας παίρνει τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, που απαιτεί εφαρμογή της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων. Με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας αυτομάτως προστίθενται δύο ακόμα χώρες που -εκ προοιμίου λόγω ΝΑΤΟ- θα απαιτούν και αυτές αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Πηγή: newsbreak.gr​

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου