ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: και μετά τις 25 Ιουνίου τι μπορούμε να περιμένουμε;


Του Βασίλη Τουμπέλη *

«Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό, δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή… Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα, που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων!» 08-06-2023 Πνευματικός, υποψήφιος ΝΔ.

Αυτές οι δηλώσεις, του συγκεκριμένου μεγαλογιατρού – καθηγητή, σε συνδυασμό με τους θανάτους ανθρώπων ενώ περίμεναν ασθενοφόρα, προξένησαν μεγάλη προεκλογική συζήτηση για την υγεία και η ΝΔ απέσυρε την υποψηφιότητά του, γιατί οι δηλώσεις του τάχα, δεν εκφράζουν συλλογικά το κόμμα...  Ωστόσο τα έργα και η πρακτική της ΝΔ στα χρόνια της πανδημίας, μαρτυρούν πλήρη ταύτιση με τις απόψεις αυτές, με την υποστελέχωση, τις ελλείψεις και όλα τα χάλια του ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται, πέραν από τις καθημερινές μαρτυρίες και με τη  σχετική μελέτη του Κέντρου Έρευνας Πολιτικής Υγείας ΚΕΠΥ.

Πρόκειται για έργα των ίδιων των καθηγητάδων της ιατρικής, προωθώντας στις δημόσιες ΜΕΘ επιφανείς πολιτικούς, λεφτάδες και άλλους, σε βάρος απλών κοινών θνητών, που πέθαναν στους διαδρόμους με έναν απλό αναπνευστήρα… Τα λεγόμενα του Πνευματικού, συνεχίζουν να εφαρμόζονται στην πράξη σε αρκετές περιπτώσεις και σήμερα, στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα νησιά και στις επαρχίες, στις καρότσες αυτοκινήτων και στους δρόμους, λόγω ελλείψεων ασθενοφόρων και ελικοπτέρων. Το «δεν συμφέρει το κράτος να στηρίξει δημόσια δομή υγείας, όλο τον χρόνο, σε μια τουριστική περιοχή » της κ. Γκάγκα δεν ισχύει για όλους τους λεφτάδες, μιας και υπάρχουν ιδιωτικά ασθενοφόρα και θεραπευτήρια με επαρκείς υποδομές.

Στην πανδημία μέσα, δοκιμάστηκε σοβαρά και πολλές χρονικές στιγμές λύγισε το ΕΣΥ, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Υπολογίζεται ότι έφυγαν πάνω από 40.000 ψυχές από τον covid και τις παρενέργειες του, οι μισοί εκτός ΜΕΘ, που σημαίνει, ότι αρκετοί ίσως από αυτούς   θα μπορούσαν  και να ζήσουν....                             

Είναι μεγάλο ζήτημα, τι θα γίνει μετά τις 25 Ιουνίου, πως θα μπορέσουν τα Δημόσια νοσοκομεία να σταθούν όρθια και μέσα στην τουριστική σεζόν, με κουρασμένο, καταπονημένο και σχετικά γερασμένο υγειονομικό προσωπικό, τι θα γίνει  με τις υποβιβασμένες υποδομές, ενώ εξακολουθεί να παραμένει βαριά πάσχουσα η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δυστυχώς για όλα αυτά δεν γίνεται ουσιαστική δημόσια συζήτηση. Οι όποιες προεκλογικές διαβεβαιώσεις του Μητσοτάκη, για αυξήσεις δαπανών για την υγεία, για αυξήσεις μισθών, για νέες χιλιάδες προσλήψεις, δεν έχουν καμία αξιοπιστία.  Έχουν ήδη θεσμοθετήσει την είσοδο ιδιωτών μεγαλογιατρών και εργολάβων σαν «συνεργάτες», στα Δημόσια νοσοκομεία, ενώ έχουν εξαγγείλει τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, κάτι το οποίο υλοποίησαν, με τη μετατροπή του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων σε ΝΠΙΔ, ώστε να αλωνίζουν ελεύθερα τα συμφέροντα των μεγαλογιατρών και εργολάβων, όπως κάθε είδους «συνεργατών» και χορηγών.

Οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη, για αξιολόγηση του υγειονομικού και όλου του προσωπικού, μόνο αστείες φαίνονται, όταν ο κομματισμός και ιδιοτέλεια επικρατούν σε αρκετές δημόσιες δομές και νοσοκομεία. Όσο για αυξήσεις μισθών, είναι μόνο για πλάκα, μιας και από 1η Γενάρη 2024, επανέρχεται ο μεγάλος δημοσιονομικός κόφτης, σαν νέο Μνημόνιο της ΕΕ, με νέες μειώσεις. Οι θέσεις των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, πέρα από τις ολοφάνερες διαπιστώσεις, για τα χάλια του ΕΣΥ, περιορίζονται σε εξαγγελίες για αυξήσεις μισθών, για αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αποφεύγοντας όμως, να αντιμετωπίσουν το δομικό πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας, τον δημοσιονομικό κόφτη της ΕΕ και τέλος και βασικό, την γιγάντωση των επιχειρηματικών ομίλων και αντίστοιχων ιδιωτικών δαπανών, με την αντίστοιχη ενδυνάμωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ειδικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάστηκε, είχε θετικές διακηρύξεις, ως προς τις δαπάνες, τις προσλήψεις προσωπικού, τις αυξήσεις μισθών,  υποδομών, αποσιωπώντας, εντελώς τον ιδιωτικό τομέα,  αλλά και το  πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά, χωρίς να έρθουν σε σύγκρουση με τον δημοσιονομικό κόφτη 2024  της ΕΕ.  Ο μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας αναμφισβήτητα ήταν ο ιδιωτικός τομέας  με την γιγάντωση των επιχειρηματικών ομίλων, την αλματώδη ανάπτυξη τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και με την αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας. Φυσικά ωφελούμενοι βγήκαν  και το  μεγαλό-ιατρικό καθηγητικό κατεστημένο, και ό,τι όμως κινείται ιδιωτικά, μέσω κυρίως του ΕΟΠΥΥ.... 

Για τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση, με εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας και ωραρίων, για το υγειονομικό και μη προσωπικό με μισθούς κοντά στον βασικό, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας,, όπως και στην απληρωσιά, σε πολλές μικρές δομές υγείας κυρίως.

Και μετά τις 25 Ιουνίου τι γίνεται;

Ένα ερώτημα για κάθε σκεπτόμενο, υγειονομικό και εργαζόμενο. Η τυχόν επικράτηση της ΝΔ, σίγουρα θα επιδεινώσει την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας. Οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να έρθουν, το νέο ΕΣΥ το οποίο ετοιμάζεται είναι σταθερά ενάντια στους ασθενείς και ιδιαίτερα στους μη έχοντες. Προωθούνται δηλαδή στην πράξη τα λεγόμενα του Πνευματικού. Παράλληλα είναι και ενάντια στους εργαζομένους και τους υγειονομικούς. Σήμερα, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της υγείας και του μεγαλο-ιατρικού και καθηγητικού κατεστημένου, απαιτούν μεγαλύτερη κερδοφορία και αυτό θα επιτευχθεί, πρώτα και κύρια, με τη διεύρυνση της «αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας» …μόνο που η κοινωνική σύγκρουση, με αυτά τα συμφέροντα και τις πολιτικές που τα εξυπηρετούν, είναι είτε έτσι είτε αλλιώς αντικειμενικά δεδομένη.

Ο εργατολαϊκός κόσμος και οι υγειονομικοί, θα πρέπει να δώσουν βάση στις πολιτικές δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς, οι οποίες στο πρόγραμμά τους, προμετωπίδα έχουν τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία δίπλα στον άνθρωπο, με την ανασύνταξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με την εθνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων της υγείας και τον περιορισμό της δράσης του μεγαλο-ιατρικού και καθηγητικού κατεστημένου. Οι ανέξοδες, φθηνές, προεκλογικές υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, περί αυξήσεων των δαπανών της υγείας, και αυξήσεων μισθών κλπ όσο καλές και αν ακούγονται από τους σημερινούς υπαιτίους, από μόνες τους, δεν αρκούν σε τίποτα σε ένα γκρεμισμένο εποικοδόμημα, όπως αυτό του ΕΣΥ.

Οι εργαζόμενοι και οι υγειονομικοί, θα πρέπει να εμπιστευθούν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν και θέλουν να παλεύουν στη ζωή, και δεν μασάνε τα λόγια τους, οι οποίες μπορούν και θέλουν να συγκρουστούν με τους δημοσιονομικούς πολιτικούς κόφτες της ΕΕ αλλά και της θεσμοθετημένης κερδοσκοπίας. Το επόμενο διάστημα, το εργατολαϊκό κίνημα, μαζί με τους υγειονομικούς, αργά ή γρήγορα, θα καλεστεί να δώσει σκληρές μάχες για τη Δημόσια Υγεία, τη ζωή και την αξιοπρέπειά της.

* Ο Βασίλης Τουμπέλης είναι Πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας

Πηγές






Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου