Η Κοινωνία σε τέλμα – Ο Λαός σε κίνδυνο


Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας 'Δρόμος ανοιχτός'

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21-5-2023 εξέπληξε, διότι οι περισσότεροι ανέμεναν ότι - με όσα ζήσαμε – η απερχόμενη κυβέρνηση θα είχε σημαντική φθορά, κάτι που όχι μόνο δεν συνέβη, αλλ’ αντιθέτως παρατηρήθηκε αύξηση των ποσοστών της. Βέβαια ελάχιστοι σκέφτονται ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών προκύπτει πως η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος είναι κατά της διακυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, αφού έχουμε “εκπαιδευτεί” να σκεφτόμαστε με κομματικούς όρους. Ωστόσο, η έλλειψη φθοράς απερχόμενου κομματικού σχηματισμού είναι κάτι που παρατηρείται πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, οι κυριότεροι των οποίων είναι οι εξής:

- Το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία, δεχόμενη αλλεπάλληλα χτυπήματα τα τελευταία 13 χρόνια, υπό το καθεστώς του «φόβου για τα χειρότερα» ανέχεται πλέον  την “σταθερότητα” ή έστω αναζητά μια ανάπαυλα στις κακουχίες. Έτσι, αρκετοί απ’ όσους έχουν δικές τους επιχειρήσεις, όσους ωφελήθηκαν από την πρόσκαιρη άνοδο της τουριστικής κίνησης και φυσικά όσους δεν συμμετέχουν πλέον ενεργά στην παραγωγική διαδικασία, προτίμησαν αυτή την απατηλή “σταθερότητα”. Στο ερώτημα βεβαίως εάν όντως υπάρχει τέτοια σταθερότητα, σύντομα θα δοθεί αμείλικτη απάντηση από την ίδια την πραγματικότητα, αφού είναι προφανές ότι η ανάπτυξη είναι για λίγους, το κόστος διατήρησης επιχειρήσεων συνεχίζει να αυξάνεται και ότι η μόνη “σταθερότητα” που υπάρχει είναι της μείωσης των γεννήσεων, της μείωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και του διαθέσιμου εισοδήματος, της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας και του δημοσίου συστήματος υγείας, της έλλειψης προοπτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και της αύξησης των εθνικών παραχωρήσεων προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
- Τα πολλά χρήματα που δόθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο με κυβερνητική εντολή κλείσιμό τους, αλλά και αυτά που αφειδώς μοιράζονται τώρα προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς, προκαλώντας παροδική μεν, αλλά παρούσα βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Η παντελής απουσία αντιπολίτευσης, που βέβαια συνδυάζεται με την απουσία διαφορετικής πρότασης διακυβέρνησης. Η αντιπολίτευση επιλέγεται, εάν διαφοροποιείται από την κυβέρνηση. Ήδη από την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, κατέστη σαφές ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε ουσιώδης διαφοροποίηση στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αφού αυτή υπαγορεύεται πλήρως από την νεοφιλελεύθερη ΕΕ και τις ΗΠΑ (ως προς την εξωτερική κυρίως πολιτική), οπότε η επιλογή του “αυθεντικού” εκπροσώπου αυτής της πολιτικής είναι εξηγήσιμη. Άλλωστε, φάνηκε ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ώθησε αρκετούς από τους ψηφοφόρους του να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, το πιο “σοβαρό” ΠΑΣΟΚ.
- Η διαχρονική απουσία φερέγγυας εκπροσώπησης του τμήματος της κοινωνίας που αντιδρά, η οποία σε συνδυασμό με την εν πολλοίς σκόπιμη πολυδιάσπαση ουσιαστικά στερεί τη δυνατότητα εκλογικής έκφρασης από όσους θέλουν να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους και σε εκλογικό επίπεδο παρά τη διεξαγωγή των εκλογών με σύστημα απλής αναλογικής.
- Η στρεβλή παρουσίαση της πραγματικότητας από τα συστημικά ΜΜΕ, η οποία αυτή τη φορά δεν απέτυχε, όπως τον Ιούλιο του 2015.

Αν στα παραπάνω προστεθεί η εγγενής καθεστωτική ματαίωση της όποιας προσπάθειας δημοκρατικής συμμετοχής απλών πολιτών στο πολιτικό γίγνεσθαι, τότε εύλογα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μάταια ασχολούμαστε με τις εκλογές, αφού δεν έχουμε καταφέρει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ουσιαστικής συμμετοχής των απλών πολιτών σε αυτές. Αυτό, μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί πολύ περισσότερο τώρα, αφού οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της κατ’ ευφημισμόν “ενισχυμένης αναλογικής”, το οποίο νοθεύει ευθέως τη λαϊκή βούληση και με το οποίο οι ψήφοι προς μικρά κόμματα, που δεν κατορθώσουν να υπερβούν το ποσοστό του 3%, θα “δοθούν εν είδει δωρεάς” επιπλέον βουλευτικών εδρών προς το πρώτο κόμμα. 

Αναλύσεις λοιπόν υπάρχουν και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερες. Στην παρούσα συγκυρία ωστόσο οφείλουμε, να αποφύγουμε την παράλυση από την πολλή ανάλυση ...

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώθηκε πλήρως ότι η ανάλυση της πολιτικής κατάστασης με βάση το δίπολο αριστερά - δεξιά είναι αδύναμη και παράγει λανθασμένες εντυπώσεις που με τη σειρά του εκμεταλλεύεται το καθεστώς. Απολύτως λογικό, αφού υφίσταται  εφαρμογή και συναίνεση από όλα τα συστημικά κόμματα των πολιτικών που επιβάλλονται απ’ έξω. Δεν πρέπει λοιπόν να λησμονούμε ότι η χώρα ήταν και παραμένει υπό μία ιδιόμορφη αλλά σαφή κατοχή.
Το ζητούμενο, επομένως, είναι αφ’ ενός πώς θα διασφαλιστεί η επιβίωση του λαού και της πατρίδας μας, αφ’ ετέρου δε τί πρέπει να πράξουμε, προκειμένου να περιοριστεί κάπως η καταστροφική αλαζονεία των κυβερνώντων.

Στο πρώτο ζήτημα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι μόνο η ενεργός λαϊκή συμμετοχή και οργάνωση με στόχο την ανάπτυξη δημοκρατικού πατριωτικού φορέα σε όλη την επικράτεια για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας μπορεί να αποτελέσει απάντηση. Είναι δε ζήτημα επιβίωσης για την κοινωνία και την πατρίδα. Αυτό λοιπόν εξαρτάται από εμάς και τον βαθμό συνειδητοποίησης ότι με την ανάθεση επίλυσης των προβλημάτων μας και της εν γένει επιβίωσής μας σε κατεστημένα πολιτικά σχήματα δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική μεταστροφή προς κάτι καλύτερο.

Στο δεύτερο ζήτημα είναι προφανές ότι επιβάλλεται η απάντηση μας, η οποία αναγκαστικά περιορίζεται από τις υπάρχουσες επιλογές έχοντας ουσιαστικά χαρακτήρα τακτικού ανταρτοπόλεμου. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της εκλογικής αναμέτρησης με καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα και περιορισμένες επιλογές της μορφής “μη χείρον βέλτιστον” αναγκαστικά θα πρέπει να  στηριχθούν εξωκοινοβουλευτικά κόμματα που θα ψαλιδίσουν με την είσοδό τους στη βουλή - έστω και υποτυπωδώς - τις δυνατότητες όχι μόνο απρόσκοπτης συνέχισης αλλά και της επιτάχυνσης της καταστροφής της χώρας, χωρίς βέβαια να λησμονούμε ότι η οικοδόμηση εναλλακτικής που να βλέπει στο σύνολο τα προβλήματα ύπαρξης της πατρίδας μας με επιδίωξη την προετοιμασία του λαού για τη δημιουργία ενός πλατιού πολιτικού κινήματος παραμένει ο κύριος στόχος.

Το κεντρικό ζητούμενο, επομένως, των επερχόμενων εκλογών είναι η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων εμποδίων σε όσους  ταυτίζουν την ισχυρή Ελλάδα με την δική τους κομματική αυτοδυναμία και με σύνθημα το «Σταθερά Μπροστά» εννοούν πως είναι έτοιμοι για την ολοκλήρωση της πορείας αποσύνθεσης και ξεπουλήματος της χώρας μας. 

Τώρα είναι η ώρα να ορθώσουμε εμπόδια. Οι σπορείς για ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία και την πατρίδα υπάρχουν.

Αθήνα 20/06/2023



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου