Του Γιώργου X. Παπασωτηρίου
Σήμερα, τον προεκλογικό Ιούνιο του 2023, ο απών πριν ένα χρόνο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το δωμάτιο ενός πρώην άστεγου. Όχι του ανάπηρου κυρ-Θεόφιλου στη Χαλκιδική, που εξακολουθεί να κοιμάται έξω από το σπίτι του από το οποίο τον πέταξαν τα κοράκια, αλλά στο δωμάτιο του «κύριου Κώστα» στα Καμίνια. Εδώ όπου θα "χτιστεί" το επικοινωνιακό παραμύθι που θα ανατρέψει την πραγματικότητα για τους χιλιάδες άστεγους και την αλήθεια για τα 700.000 νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζεται με το χαμογελαστό ευαίσθητο πρόσωπο του προστάτη «πατερούλη», που είναι κοντά στο πρόβλημα της «αστεγίας» και δίνει «λύσεις», όπως είναι το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»!
Και το ρεπορτάζ -ακριβώς το ίδιο- γραμμένο από την Πειραιώς και συνοδευόμενο από τα χρήματα της εκλογικής διαφήμισης (τουτέστιν πληρωμένο) θα δημοσιευθεί παντού. Και όλοι θα πιστέψουν, ακόμα και οι ίδιοι οι ανέστιοι, ότι ο Μητσοτάκης είναι η… λύση.
Ο επιστημονικός επικοινωνιακός εμπαιγμός σε πλήρη ανάπτυξη…
Θυμάστε την Palantir; Οι εταιρείες προπαγάνδας αυτού του είδους, ικανοποιούν αυτό που θέλει κάθε επιχείρηση, κάθε κυβέρνηση και κάθε πολιτικό κόμμα, τη σιγουριά μιας εγγυημένα πετυχημένης διαφήμισης (προπαγάνδας). Για να το πετύχουν αυτό χρειάζεται να κάνουν προβλέψεις. Και για να κάνουν προβλέψεις, απαιτείται να έχουν πληροφορίες, δηλαδή πολλά δεδομένα (data). Πώς θα συλλέξουν τις πληροφορίες; Παρακολουθώντας τους ανθρώπους μέσω των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών(Facebook, twitter, Instagram, Google…) αλλά και μέσω των λογισμικών παρακολούθησης (υποκλοπές). Κάθε τι παρακολουθείται, εξετάζεται, αναλύεται. Πότε σταματάς, τι κοιτάς, για πόσο το κοιτάς. Γνωρίζουν πότε ο κόσμος νιώθει μοναξιά ή μελαγχολία, σε τι είναι ευαίσθητος. Ξέρουν τι κάνεις αργά το βράδυ, τι νευρώσεις έχεις, την προσωπικότητά σου. Όλα αυτά τα δεδομένα διοχετεύονται σε συστήματα που κάνουν όλο και καλύτερες προβλέψεις. Αυτός είναι ο λεγόμενος «κατασκοπευτικός καπιταλισμός» που επωφελείται από την συνεχή παρακολούθηση των ανθρώπων.
Με τα δεδομένα που συλλέγουν «χτίζουν» μοντέλα που προβλέπουν τις πράξεις μας. Όποιος έχει το καλύτερο μοντέλο κερδίζει! Ό,τι έχουμε κλικάρει, ό,τι έχουμε δει, όπου έχουμε κάνει λάικ, προστίθεται για να κάνει το μοντέλο πιο ακριβές. Έτσι, μπορούν να κάνουν τις προβλέψεις για τις συμπεριφορές, αλλά ακόμα και για τα συναισθήματα ενός ανθρώπου. Ξέρουν ότι απέναντι στους άστεγους υπάρχει μία μεγάλη ευαισθησία της κοινής γνώμης και προσανατολίζουν προς τα εκεί την προπαγάνδα τους.
Γενικός στόχος είναι η χειραγώγηση με εξαπάτηση και δόλο. Το Facebook έκανε τα λεγόμενα «πειράματα μετάδοσης μεγάλης κλίμακας», περνώντας στους χρήστες υποσυνείδητα μηνύματα με στόχο να κερδίσουν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα τις εκλογές. Ο επηρεασμός της συμπεριφοράς του χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να γίνει χωρίς αυτός να αντιληφθεί το παραμικρό.
Κάθε στόχος λειτουργεί με αλγόριθμους. Οι αλγόριθμοι, είναι προγράμματα που συλλέγουν στοιχεία από χρήστες του Διαδικτύου και βγάζουν συμπέρασμα για τις ιδεολογικές τους καταβολές και τις πολιτικές προθέσεις τους. Με αυτόματο τρόπο κατατάσσουν τους χρήστες σε κατηγορίες και στη συνέχεια προσαρμόζουν τα μηνύματα στην ιδιαιτερότητα κάθε ομάδας, βομβαρδίζοντάς την με τα κατάλληλα μηνύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το 20% των εκλογέων πήρε την απόφαση ποιον θα ψηφίσει "πάνω από την κάλπη".
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς στην ταινία Brexit: The Uncivil War, αποκάλυψε τη νέα ολιστική προπαγάνδα, που απευθύνεται στους «αόρατους», στους αποκλεισμένους, σε όσους αισθάνονται ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτούς, στους θυμωμένους, σ' αυτούς που κατοικούν στην ξεχασμένη ύπαιθρο, στους συνταξιούχους, σ' αυτούς που δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν εφόδια για μια καλύτερη ζωή, ουσιαστικά απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους που πολιτικο-ιδεολογικά έτειναν προς την αριστερά! Στόχος, να τους προσελκύσει στις θέσεις της δεξιάς. Ένα δισεκατομμύριο προσωποποιημένα μηνύματα -σε πραγματικό χρόνο- απεστάλησαν στα κοινωνικά δίκτυα. Έντεκα εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 1/3 του εκλογικού σώματος, "στοχεύθηκαν" στο συναίσθημα. Το ίδιο κάνουν με τη φωτογραφία του Μητσοτάκη με τον πρώην άστεγο. "Σας ακούμε. Ακούμε εσάς που μέχρι τώρα δεν σας άκουσε κανείς" τους λένε! Κι αν σας πάρουν το σπίτι τα κοράκια, εμείς είμαστε εδώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοπροσώπως. Και η υφαρπαγή της ψήφου στις 25 Ιουνίου είναι σχεδόν βέβαιη.
Μέχρι οι πολίτες να γνωρίσουν για μία ακόμα φορά στο πετσί τους την αλήθεια.
Κι αυτή η βιωματική διάψευση της προπαγάνδας θα προκαλέσει τον επόμενο λαϊκό ξεσηκωμό…
Πηγή: artinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου