Πρός πόλεμο και στην Βαλτική-ΝΑΤΟ ακυρώνει ιδρυτικό νόμο με Ρωσία


Η Πολωνία κινείται με Fast track διαδικασίες στον διάδρομο Suwalki

Τις βάσεις για ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ρωσία βάζει το ΝΑΤΟ. Η πρώτη “βόμβα” ήρθε από την Λιθουανία η οποία λειτουργώντας ως “λαγός” των εξελίξεων ζήτησε να ακυρωθεί η ιδρυτική Συνθήκη ΝΑΤΟ-Ρωσίας γεγονός που θα επιτρέψει την δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, την Βουλγαρία και την Φινλανδία.

Αμέσως μετά έγινε γνωστό πως η Πολωνία κατασκευάζει με “Fast track” διαδικασίες δύο αυτοκινητοδρόμους υψηλής ταχύτητας για την μεταφορά ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων προς τον Διάδρομο Suwalki.

Το 1997 υπογράφτηκε μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας η «Ιδρυτική Πράξη» (Founding Act) μέσω της οποίας η Μόσχα αποδέχτηκε την διεύρυνση, με αντάλλαγμα όμως ότι το ΝΑΤΟ δεν θα σταθμεύσει μόνιμες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ θα “σπάσει” και την τελευταία ρωσική κόκκινη γραμμή κάτι που είναι “αιτία πολέμου” για την Μόσχα. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη είναι αναμενόμενη μετά την υιοθέτηση νέων αμυντικών σχεδίων από το ΝΑΤΟ.

Kαι οι δύο εξελίξεις δείχνουν προς την κατεύθυνση της μελλοντικής επέκτασης του πολέμου κυρίως προς την Βαλτική και το Καλίνινγκραντ.

Λιθουανία: Να ακυρωθεί ο Ιδρυτικός Νόμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας!

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στα ρωσικά σύνορα και να ακυρώσουν τον Ιδρυτικό Νόμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Nauseda, η συμμαχία θα πρέπει να εγκαταλείψει τους δικούς της περιορισμούς για την εγκατάσταση μόνιμων αμυντικών βάσεων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς η ιδρυτική συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ είναι νεκρή.

Αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει τη δράση πολλών χωρών μελών του ΝΑΤΟ και να μας κρατά σε μια γκρίζα ζώνη στρατηγικής ασάφειας” είπε ο Πρόεδρος της Λιθουανίας.

Σφοδρές αντιδράσεις από την Ρωσία

“Πρέπει επιτέλους να δηλώσουμε ότι ο Ιδρυτικός Νόμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι νεκρός“, τόνισε ο Nauseda σε συνέντευξή στους Τhe Times .

“Με τη Ρωσία να αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουμε ότι η ιδρυτική πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ είναι νεκρή.

Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε τις δηλώσεις του Λιθουανού ηγέτη, τονίζοντας ότι το μπλοκ έχει ήδη ξεκινήσει να ενισχύει τις στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ δίπλα στα ρωσικά σύνορα.

“Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν αυτό το λάθος”, είπε.

Κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της 11ης Ιουλίου, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την έγκριση των σχεδίων εγκατάστασης 300.000 στρατιωτών στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας.

“Η Μόσχα πιστεύει ότι αυτά τα έγγραφα θα καθορίσουν την συγκρουσιακή πορεία της Συμμαχίας με την Ρωσία για τα επόμενα χρόνια” δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βέλγιο Αλεξάντρ Τοκοβίνιν και πρόσθεσε:

“Αυτά τα βήματα υπονομεύουν την ασφάλεια στην Ευρώπη, στον Ατλαντικό και αυξάνουν τον κίνδυνο της τρέχουσας κατάστασης. Αυτή είναι μια επιβεβαίωση της συγκρουσιακής πορείας», εξήγησε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο Τοκοβίνιν τόνισε ότι «τέτοιες αποφάσεις κλιμακώνουν την αντιπαράθεση και αυξάνουν τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και των μελών του μπλοκ “με όλες τις επακόλουθες συνέπειες».

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον είπε ότι η κατάσταση εξελίσσεται προς την κατεύθυνση της «χειρότερης έκβασης» σε σχέση με την αντιπαράθεση Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Όπως εξήγησε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας Αλεξέι Τσέπα σε συνέντευξή του στο RT:

“Υπάρχουν πολιτικοί που συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση, να κλιμακώνουν την αντιπαράθεση, να δημιουργούν πιο δύσκολες συνθήκες και να σπάζουν τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Όλα αυτά οδηγούν σε προβλήματα”.

Σύμφωνα με τον Alexandr Kamkin, ανώτερο ερευνητή συγκριτικών πολιτικών σπουδών στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Λιθουανός ηγέτης πιέζει στην πραγματικότητα για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ

“Η Λιθουανία, όπως και η Πολωνία, η οποία έχει προτείνει την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της, ακολουθεί μια συνεπή πολιτική κλιμάκωσης και εμπλέκει τους συμμάχους της σε μια άμεση σύγκρουση με την Μόσχα.

Στο πλαίσιο τέτοιων πρωτοβουλιών, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποφασίσει να δημιουργήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις κυρίως στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και την Βουλγαρία. Επιπλέον, το μπλοκ μπορεί να σταθμεύσει τα στρατεύματά του στην Φινλανδία, επειδή με την ένταξη αυτής της χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, τα κοινά σύνορα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αυξήθηκαν σημαντικά», είπε ο ειδικός στο RT .

Κατά την άποψη του Kamkin, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι ισχυρισμοί του Λιθουανού προέδρου αποτελούν κάποιο είδος δοκιμής για το πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία σε μια πιθανή κατάργηση του Ιδρυτικού Νόμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Η Πολωνία κατασκευάζει «διαδρομές εξπρές» για τη μεταφορά δυνάμεων στον διάδρομο Suwalki

Η Βαρσοβία σκοπεύει να κατασκευάσει δύο νέους αυτοκινητόδρομους υψηλής ταχύτητας που θα επιτρέψουν την ταχεία ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα των συνόρων με τη Λευκορωσία, στην περιοχή του λεγόμενου «διαδρόμου Suwalki».

Σύμφωνα με Πολωνούς στρατηγούς, αυτή η τοποθεσία, που βρίσκεται στη συμβολή των περιοχών του Καλίνινγκραντ, της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας, είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς εάν καταληφθεί από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα κράτη της Βαλτικής θα αποκοπούν από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

“Εξακολουθεί να υπάρχει απειλή από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λευκορωσία. Οι δρόμοι μπορούν να χρησιμεύσουν, για παράδειγμα, για την αποτελεσματική μετακίνηση των στρατευμάτων” δήλωσε το υπουργείο Υποδομών της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην Dziennik Gazeta Prawna, «διαδρομές εξπρές» σχεδιασμένες για την ταχεία μεταφορά στρατευμάτων θα κατασκευαστούν στο Podlaskie από το Bialystok έως το Augustow στο χωριό Rachki και από το Knyszyn στο Elk.

Δείτε βίντεο από τον τωρινό αυτοκινητόδρομο

Πηγή: ΙΣΚΡΑ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου