Ο Κασσελάκης στην Κύπρο με το γνωστό ποιηματάκι


Ακολούθησε την πεπατημένη με γενικόλογα και ατάκες-κλισέ για το Κυπριακό

Του Κώστα Βενιζέλου

Ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, επισκεπτόμενος την Κύπρο δεν απέφυγε την πεπατημένη. Από τη μια, για να μην κάνει κάποιο λάθος όπως εκείνο που έπραξε χαρακτηρίζοντας το ψευδοκράτος κρατίδιο, και από την άλλη για να ακολουθήσει μια λογική δήθεν political correct, βάδισε σε μία ασφαλή πορεία. Αποφεύγοντας εν πολλοίς να απαντήσει σε ερωτήσεις, περιορίσθηκε σε δηλώσεις, που φαίνεται να ήταν εκ των προτέρων καλά προετοιμασμένες. Οι αναφορές του, περιορισμένες και συγκεκριμένες, παρέπεμπαν σε γνωστές επαναλήψεις κλισέ, τις οποίες ενδεχομένως να τις μελέτησε αρκετά πριν επισκεφθεί το νησί. Άλλωστε, όπως είπε ο προκάτοχός του, «μαθαίνει γρήγορα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης προέβη σε μια δήλωση μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές σε αυτά που εν πολλοίς λένε όλοι. Και για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία μίλησε, αλλά και για Κραν Μοντανά. Αβίαστα και ακολουθώντας την πεπατημένη, επανέλαβε τα ανέξοδα κλισέ. Άλλωστε αυτά θέλουν να ακούσουν οι βασικοί πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος στη Λευκωσία, αυτά είπε. Καθώς, ως γνωστό, είναι και τα πλέον «ασφαλή», δεν προκαλούν πλέον αντιδράσεις. Δεν είπε οτιδήποτε άλλο πλην μιας δήλωσης, και δεν απάντησε σε ερωτήσεις για να αποφύγει προφανώς τις όποιες κακοτοπιές.

Από εκεί και πέρα, έκανε τη διασύνδεση του Κυπριακού με τα ελληνοτουρκικά και δεν απέφυγε να στείλει και κάποιες προειδοποιήσεις στην Άγκυρα. Αναφορικά, λοιπόν, με τον ελληνοτουρκικό διάλογο είπε πως «είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο», σημειώνοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι όχι μονομερείς ενέργειες, αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Κατά τα λοιπά, ήταν μια επίσκεψη χωρίς εκπλήξεις. Έτσι μάλλον την είχαν σχεδιάσει και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η προσοχή τους είναι στις εκλογές της Κυριακής. Έπρεπε να έλθει στην Κύπρο και το έκανε.
Οι επισκέψεις Ελλαδιτών πολιτικών στην Κύπρο είναι συχνές. Συνηθίζεται νεοεκλεγέντες να πραγματοποιούν το πρώτο τους ταξίδι στο νησί. Είναι μια… παράδοση. Αυτό έπραξε και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο μόνος που έσπασε την παράδοση αυτή είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προτιμά να παρακολουθεί εξ αποστάσεως το Κυπριακό − οι επισκέψεις του είναι εξπρές, κάποτε και ολιγόωρες. Μετά την επανεκλογή του προτίμησε να κάνει άλλα ταξίδια, και μετά να έλθει στο νησί. Με την επίσκεψη, έστω και καθυστερημένα, θεωρεί προφανώς ότι εξόφλησε την υποχρέωση!

Είναι γνωστό ότι το Κυπριακό για τους μη γνώστες του ζητήματος, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλαδιτών πολιτικών, είναι ναρκοπέδιο. Και είναι ναρκοπέδιο επειδή δεν το ξέρουν αλλά και γιατί και δεν τους πολυενδιαφέρει.

Καλά στημένη η επίσκεψη

Οι οργανωτές της επίσκεψης Κασσελάκη στην Κύπρο έδωσαν σημασία στους συμβολισμούς. Ο Κασσελάκης επισκέφθηκε αρχικά τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται θαμμένοι πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου βρίσκονται θαμμένοι οι αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, 1955-1959, που έπεσαν μαχόμενοι ή απαγχονίστηκαν από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε και το εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, που βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη. Περπάτησε κατά μήκος της γραμμής Αττίλα και ενημερώθηκε. Έζησε προφανώς πρωτόγνωρες γι’ αυτόν καταστάσεις.

Στο πεδίο των επαφών, τους είδε όλους. Ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο. Φάνηκε πως έδωσε βάρος στο ΑΚΕΛ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, του παρέθεσε γεύμα, ενώ τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων τους συνάντησε στην ελληνική πρεσβεία.

Τον κ. Κασσελάκη συνόδευσαν ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο διατελέσας διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελος Καλπαδάκης, καθώς και η βουλευτής του κόμματος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδος-Κύπρου, Νίνα Κασσιμάτη.

Η «απάντηση» ήλθε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης προειδοποιούσε την Τουρκία, στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανέσυρε πρόταση της κατοχικής δύναμης και την επανέφερε, ζητώντας να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο για την Ανατολική Μεσόγειο στα πρότυπα της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, χωρίς οι δύο πλευρές να περιμένουν τη πολιτική λύση του Κυπριακού. Εν πολλοίς και επί της ουσίας, αυτό που ζητά η τουρκική πλευρά είναι να διατηρήσει την παρουσία της στο νησί, με την παράνομη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αξιώνει να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο της. Και παράλληλα, έχει υπενθυμίσει ότι στην ατζέντα της τουρκικής πολιτικής είναι η μεγάλη προσπάθεια για αναγνώριση του ψευδοκράτους! Κι αυτά που είπε ο Φιντάν δεν είναι… απάντηση στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως δεν διαχειρίζεται τα ελληνοτουρκικά, αλλά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών του. Σε αυτούς, δηλαδή, που βλέπουν φως στην άκρη της σήραγγας σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά…

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου