Ποια Χούντα; Ποια Βόρεια Κορέα; Ο κ. Πιερρακάκης βρήκε την απόλυτη λύση για το άρθρο 16!
Της Μαλβίνας Αλεξοπούλου
Σωστό επιχείρημα; Μάλλον, ο απόλυτος λαϊκισμός θα πω εγώ.
«Διάβαζα ένα βιβλίο χθες βράδυ και έχω την αφορμή τώρα να το αναφέρω, με την καταγωγή του άρθρου 16, η οποία είναι στο Σύνταγμα του 52 και στο -εντός πάρα πολλών εισαγωγικών- “Σύνταγμα” του 1968, δηλαδή της δικτατορίας.
Αν δείτε τα Πρακτικά της Βουλής στο 1952 στη συντακτική συζήτηση, αναφέρεται ότι μπαίνει σε κρατικό μονοπώλιο για να μην μπορούν άνθρωποι που έχουν άλλες απόψεις, δηλαδή οι κομμουνιστές ρητά να διδάξουν στα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτό λέει η ιστορία αυτής της Αίθουσας και το 1968, αν δείτε τα Πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου της δικτατορίας, ακούγονται φράσεις οι οποίες έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον, όπως “δεν πρέπει να ομιλούμεν περί του ανοίγματος της ανώτατης εκπαιδεύσεως προς τους ιδιώτας, Γεώργιος Παπαδόπουλος”. Η καταγωγή ήταν αυτή, στην πορεία έγινε τοτέμ για άλλους λόγους, η καταγωγή δεν λέει κάτι. Η καταγωγή δεν σημαίνει πεπρωμένο, αλλά το σκοτεινό τους παρελθόν».
Αυτά είναι τα λόγια και τα επιχειρήματα του υπουργού Παιδείας εν έτει 2023, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτά ήταν τα επιπρόσθετα επιχειρήματά του στις προηγούμενες δηλώσεις του, που έγιναν πριν μια εβδομάδα:
«Η Κίνα διοικείται από κομμουνιστικό κόμμα, έχει ιδωτικά πανεπιστήμια. Λέγαμε σαν ανέκδοτο στις παρέες πως μόνο η Ελλάδα και η Βόρειος Κορέα δεν έχουν μη κρατικά πανεπιστήμια. Λοιπόν, ενημερώνω το σώμα πως η Βόρειος Κορέα έχει μη κρατικό, ιδιωτικό πανεπιστήμιο, στην Πιονγκγιάνγκ. Αλλά εμείς ακόμη έχουμε ιδεολογικές αντιθέσεις. Η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας δεν έχει. Για τα συμπεράσματά σας σε αυτό».
Άρα, όποιος δε συμφωνεί στο άνοιγμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όποιος είναι κατά του άρθρου 16, είναι «χουντικός» σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη; Ή δεν κατάλαβα κάτι σωστά;
Έφτασε μέχρι εκεί ο υπουργός Παιδείας, για να πείσει όποιον δεν συμφωνεί με το άρθρο 16; Επιχειρήματα της Ελλάδας του 1968 και της Βόρειας Κορέας; Επίσης, για ποιο κρατικό μονοπώλιο μιλάμε; Επιλογή των μαθητών δεν είναι;
Και φυσικά να θυμίσουμε, ότι το άρθρο 16 (πέρα από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο) είχε «απασχολήσει» και την κυβέρνηση του κ. Σημίτη την περίοδο του 1997. Την κυβέρνηση που υποστήριζε τότε ο κ Πιερρακάκης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στις 31 Μαΐου 1997:
Ορθάνοιχτα ανοίγει η κυβέρνηση Σημίτη τις πόρτες για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των υπαρχόντων. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ισχύουσες διατάξεις του Συντάγματος καλύπτουν οριακές αλλαγές για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ετσι ο “έλεγχος” του κράτους στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα περάσει μέσα από… πιστοποιητικά, που θα μοιράσει για το επίπεδο σπουδών τους!Μια θέση και άποψη που υποστηρίχθηκε και από τον κ. Παπανδρέου, όταν ήταν κυβέρνηση το 2009 με 2011. Σύμφωνα λοιπόν, με άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» στις 6/4/2007:
Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ είναι πιστή στις αρχές του Κινήματος. Όμως, για ζητήματα που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς και όσο βλέπει ότι υπάρχει συναίνεση με μια Δεξιά πιο αντιδραστική και από αυτήν του Μητσοτάκη, τότε λυπούμαστε, αλλά η Νεολαία θα σταθεί απέναντι από το κόμμα […] Σε αντίθεση με την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπορεί να αποχώρησει από τη διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος αλλά έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων διά στόματος Γεωργίου Παπανδρέου, η νεολαία είπε «όχι» σε όλα.Και ερχόμαστε στο σήμερα. Ερχόμαστε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στις θέσεις του απέναντι στο άρθρο 16. Ποιες είναι τελικά; Συμφωνεί με τα παραπάνω επιχειρήματα του κ. Πιερρακάκη, υπουργού Παιδείας της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη; Ο κ. Ανδρουλάκης θα πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όλα αυτά που ακούστηκα δια στόματος του κ. Πιερρακάκη;
Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου