Ψευδής η αμερικανική κάλυψη στην επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο Al-Shifa


Του Ανδρέα Κοσιάρη

Καθώς το Ισραήλ πραγματοποιούσε την τέταρτη κατά σειρά επίθεσή του στο νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών παραδεχόταν πως η δημόσια κάλυψη που παρείχε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην πρώτη ισραηλινή επίθεση στο ίδιο νοσοκομείο τον περασμένο Νοέμβριο ήταν ψευδής.

Τη Δευτέρα το Ισραήλ ξεκίνησε την τέταρτη κατά σειρά επίθεσή του στο νοσοκομειακό συγκρότημα Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, υπό ισχυρά πυρά και με τη χρήση τεθωρακισμένων. Στους χώρους του ακραία υπολειτουργικού νοσοκομείου βρίσκονταν περίπου 30.000 άνθρωποι, εκτοπισμένοι, ασθενείς και τραυματίες, και υγειονομικό προσωπικό.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν και εισέβαλαν στο νοσοκομείο, αναγκάζοντας χιλιάδες σε εκκένωση και απαγάγοντας βίαια άγνωστο αριθμό ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφους του Al Jazeera. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, στις επιχειρήσεις του στο Al-Shifa — που συνεχίζονται ακόμα — «εξολοθρεύτηκαν» 90 άνθρωποι. Μαρτυρίες Παλαιστινίων κάνουν λόγο για δολοφονίες αμάχων που εγκατέλειπαν τους χώρους του νοσοκομείου, με πτώματα ανθρώπων να βρίσκονται ακόμα σήμερα στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο ενώ οι βομβαρδισμοί στην περιοχή συνεχίζονται ασταμάτητα.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού προσέθεσε ότι ανακρίθηκαν 300 άτομα και περισσότερα από 160 προωθήθηκαν για κράτηση στο Ισραήλ «για περαιτέρω ανάκριση». Σύμφωνα με επαναλαμβανόμενες καταγγελίες και μαρτυρίες, οι ανακρίσεις αυτές, είτε πρώτες είτε «περαιτέρω», συνήθως περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, εξευτελισμό και στέρηση τροφής και νερού.

Το νοσοκομείο Al-Shifa βρίσκεται στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας όπου ο ισραηλινός στρατός είχε εδώ και μερικές εβδομάδες αποκλιμακώσει τις χερσαίες δραστηριότητές του, ισχυριζόμενος πως κατέστρεψε τη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς. Ως δικαιολόγηση για τη νέα επίθεση στο Al-Shifa, οι IDF ισχυρίστηκαν πως η Χαμάς «ανασυγκροτήθηκε» στους χώρους του νοσοκομείου «χρησιμοποιώντας το για να διοικήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ».

Σκουριασμένα καλάσνικοφ και χουρμάδες

Η ρητορική είναι σχεδόν όμοια με εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί για την πρώτη επίθεση στο νοσοκομείο, που είχε ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου 2023 έπειτα από πολυήμερη πολιορκία. Τότε, το Ισραήλ ισχυριζόταν πως στο Al-Shifa εδράζεται το «κέντρο ελέγχου και διοίκησης της Χαμάς». Στην επικοινωνιακή προετοιμασία για την επίθεση, η μοναδική «απόδειξη» για αυτόν τον ισχυρισμό ήταν ένα βίντεο τρισδιάστατης ψηφιακής απεικόνισης που έδειχνε ένα πολυδαίδαλο σύστημα υπογείων και τούνελ κάτω από τους χώρους του νοσοκομείου σε πέντε επίπεδα. Το βίντεο δεν περιείχε κάποια πραγματική εικόνα ή οποιαδήποτε απτή ένδειξη — μονάχα κατασκευασμένα σε υπολογιστή γραφικά.

Έπειτα από την εισβολή στο νοσοκομείο, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μια σειρά από ελεγχόμενες ξεναγήσεις στους χώρους του νοσοκομείου για δημοσιογράφους μεγάλων Δυτικών μέσων, επιδεικνύοντας τα «ευρήματά» του, από τα οποία δημοσίευσε και φωτογραφικό υλικό. Η Washington Post είχε τότε καταγράψει το περιεχόμενο των φωτογραφιών ως εξής: «Στρατιωτικές στολές, 11 όπλα, τρία στρατιωτικά γιλέκα, ένα με το λογότυπο της Χαμάς, εννέα χειροβομβίδες, δύο Κοράνια, ένα κομποσκοίνι με χάντρες προσευχής, ένα κουτί με χουρμάδες».

Στα βίντεο του στρατού και των Δυτικών μέσων τα όπλα συχνά άλλαζαν τοποθεσία και αριθμό, ενώ ο ισχυρισμός πως κάποια από αυτά ήταν αποθηκευμένα κάτω από μαγνητικό τομογράφο είχε προκαλέσει περαιτέρω δυσπιστία. Ο ισραηλινός στρατός έλεγχε πλήρως τους χώρους του νοσοκομείου για τουλάχιστον επτά ημέρες. Αυτά όμως ήταν τα μόνα υλικά που βρήκε για να κατασχέσει.

Οι IDF δημοσίευσαν βίντεο από τις κάμερες εσωτερικού κυκλώματος του νοσοκομείου, που έδειχναν δύο από τους ομήρους της Χαμάς να οδηγούνται στο νοσοκομείο — οι εικόνες παρουσιάστηκαν ως αποκάλυψη, όμως η Χαμάς είχε πολύ νωρίτερα παραδεχτεί πως ορισμένοι από τους ομήρους είχαν οδηγηθεί για σύντομη παροχή πρώτων βοηθειών σε νοσοκομεία της Γάζας.

Όσο για τα υπόγεια και τα τούνελ του «κέντρου ελέγχου της Χαμάς», η ύπαρξη υπογείων κάτω από το νοσοκομειακό συγκρότημα είναι γνωστή — χτίστηκαν από τους ίδιους τους Ισραηλινούς το 1983, με επέκταση και ανακαίνιση τη δεκαετία του 1990, ως ένα κέντρο διοίκησης για τους ίδιους — οι Ισραηλινοί είχαν μάλιστα κατά καιρούς προσλάβει στελέχη της Χαμάς για να προσφέρουν προστασία στους εργολάβους που εργάζονταν σε αυτές τις κατασκευές.

Είναι βέβαιο πως η Χαμάς έχει προσθέσει σε αυτές τις εγκαταστάσεις και τις έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει. Όμως, μήνες έπειτα από εκείνη την πρώτη εισβολή στο Al-Shifa, το Ισραήλ συνεχίζει να μην έχει αποδείξει ούτε τη χρήση των χώρων ως «κέντρο ελέγχου», ούτε την ύπαρξη ενός «εκτεταμένου δικτύου», ούτε την «κράτηση ομήρων» στα υπόγεια του νοσοκομείου, ούτε καν το βασικό: πρόσβαση στα τούνελ μέσω των λειτουργικών χώρων του νοσοκομείου — παρασχέθηκε μονάχα βίντεο από μία «υπόγεια είσοδο», η οποία όμως βρισκόταν εκτός των χώρων του νοσοκομείου.

Σημαντικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί απόδειξη ικανή να άρει την προστασία που παρέχεται σε νοσοκομεία από το διεθνές δίκαιο, συγκεκριμένα την 4η Σύμβαση της Γενεύης για την Προστασία των Αμάχων (Άρθρο 19). Από την πολιορκία και την επίθεση του Νοεμβρίου είχαν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 43 ασθενείς εντατικής και έξι πρόωρα νεογνά.

«Ασυμφωνία»

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε στηρίξει και συνέχισε να στηρίζει αυτήν και άλλες παρόμοιες αδικαιολόγητες επιθέσεις του Ισραήλ σε υποδομές αμάχων. Μάλιστα, ελάχιστες ώρες πριν την έναρξη της επίθεσης της 15ης Νοεμβρίου, ο Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπυ, είχε εμφανιστεί σε συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο για να δώσει δημοσίως το πράσινο φως που ιδιωτικά είχε ήδη δοθεί από τον Μπάιντεν στον Νετανιάχου.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι έχουμε πληροφορίες ότι η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ χρησιμοποιούν ορισμένα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Al-Shifa, και σήραγγες κάτω από αυτά για να κρύβουν και να υποστηρίζουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και να κρατούν ομήρους», είχε δηλώσει ο Αμερικανός εκπρόσωπος. «Τα μέλη της Χαμάς και της Παλαιστινιακής – Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ – PIJ – λειτουργούν έναν κόμβο διοίκησης και ελέγχου από το Al-Shifa στην πόλη της Γάζας», συμπλήρωσε.

Αργότερα, στις αρχές Ιανουαρίου ’24, οι «υπηρεσίες πληροφοριών» των ΗΠΑ θα προχωρούσαν και σε εκ νέου δημόσια στήριξη αυτών των κατηγοριών για το Al-Shifa. Και πάλι, όμως, πέρα από τις δηλώσεις για τη «σιγουριά της κρίσης» των Αμερικανών πρακτόρων, καμία απολύτως απόδειξη των ισχυρισμών δεν παρασχέθηκε.

Όμως, σε ρεπορτάζ της Washington Post που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από την πολιτεία του Μέριλαντ, Κρις Βαν Χόλεν, δήλωνε πως υπήρχαν «σημαντικές και λεπτές διαφορές» μεταξύ όσων περιέχονταν στην πληροφόρηση των μυστικών υπηρεσιών και όσων δημοσίως έλεγε η κυβέρνηση Μπάιντεν για να στηρίξει το Ισραήλ.

Ο Βαν Χόλεν, που ως στέλεχος αρμόδιων επιτροπών του αμερικανικού κοινοβουλίου είχε πρόσβαση στις απόρρητες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε: «Διαπίστωσα ότι υπάρχει κάποια ασυμφωνία μεταξύ των δημόσιων δηλώσεων της κυβέρνησης και των απόρρητων ευρημάτων». Ο γερουσιαστής έχει έκτοτε υπερψηφίσει μεταξύ άλλων και πρόταση νόμου για την παύση πώλησης αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ, που ηττήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Δεν είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς πίσω από την «πολιτική γλώσσα» του γερουσιαστή. Η «ασυμφωνία» μεταξύ των στοιχείων και των δημοσίων δηλώσεων, και οι «σημαντικές και λεπτές διαφορές» τους μπορεί να σημαίνουν μονάχα ένα πράγμα — η αμερικανική κυβέρνηση είπε δημοσίως ψέματα για την έκταση και το επίπεδο της χρήσης των χώρων του νοσοκομείου Al-Shifa από τη Χαμάς. Τα ψεύδη αυτά έχουν έναν μονάχα λόγο ύπαρξης — την κάλυψη εγκλημάτων πολέμου από το ισραηλινό κράτος, κάλυψη που εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται εκούσια.

Η επίθεση στο Al-Shifa τον περασμένο Νοέμβριο δεν ήταν η πρώτη επίθεση του Ισραήλ στις υγειονομικές υποδομές της Γάζας. Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Al-Ahli (την ευθύνη για τον οποίο το Ισραήλ συνέχισε να αρνείται), και η εισβολή στο νοσοκομείο παίδων Rantisi, μεταξύ άλλων επιθέσεων σε μικρότερες υγειονομικές δομές.

Αποτέλεσε όμως ένα ορόσημο για τη γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Η πολιορκία και η εισβολή στο Al-Shifa, παράλληλα με την ισοπέδωση της βόρειας Γάζας και τον πολύμηνο αποκλεισμό της Λωρίδας από καύσιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, έθεσαν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα. Και η δικαιολόγηση της επίθεσης αυτής, όπως και η στήριξη που συνέχισαν να παρέχουν στο Ισραήλ οι σύμμαχοί του, έδωσε το πράσινο φως για την ολοκληρωτική διάλυση των υγειονομικών υποδομών στη Γάζα και τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε νοσοκομεία — μόνο το Al-Shifa χτυπιέται για τέταρτη πλέον φορά καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές.

Πηγή: INFO-WAR

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου