Αθήνα – Σκόπια: Αμετανόητοι, κουτοπόνηροι «υπερπατριώτες»


Αμετανόητη, αλλά και κουτοπόνηση ταυτόχρονα, εμφανίστηκε αυτή τη φορά η νέα εθνικίστρια πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Τώρα, λοιπόν, δηλώνει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά νομικό γεγονός και πραγματικότητα. Θα την σεβαστώ».

Την ίδια στιγμή, σαν παιδάκι του νηπιαγωγείου που έχει κάνει αταξία, αναφερόμενη στην κίνησή της να εμφανιστεί, κατά την ορκωμοσία της, ως πρόεδρος της «Μακεδονίας» -και όχι της «Βόρειας Μακεδονίας», όπως είναι η Συνταγματική ονομασία της χώρας, ανέφερε πως θεωρεί ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών (!).

«Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν βλέπω ότι παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα, ούτε ότι θα καταγγείλω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλο το ότι επέκρινα τη Συμφωνία των Πρεσπών, λόγω της διαδικασίας υιοθέτησής της, λόγω της μη συμφωνίας της με την Χάρτα του ΟΗΕ. Ωστόσο αυτή αποτελεί νομικό γεγονός, αποτελεί πραγματικότητα και εγώ θα την σεβαστώ», ανέφερε.

Κύριε, κύριε, ο άλλος φταίει

Οταν μάλιστα ερωτήθη εάν όλα αυτά θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, κατά την συνήθη πρακτική των κουτοπονηριών επιπέδου προσχολικής ηλικίας, πέταξε το μπαλάκι στην άλλη πλευρά. Την ελληνική.

«Πιθανότατα οι Έλληνες παράγοντες θα μπορούσαν να απαντήσουν καλύτερα σε αυτό», απάντησε. Και πρόσθεσε: «Εγώ λέω ότι στο Διεθνές Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι Συμφωνίες, αλλά πάντοτε, όταν ζητάμε από τον άλλον να πράξει κάτι, είναι φυσικό, στο πλαίσιο μιας λογικής «win-win» (σ.σ. κερδισμένοι όλοι). Νομίζω πως όλοι όσοι πήγαν στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι το όνομα που από εμάς ζητούν να σεβαστούμε, αυτοί δεν το επιδεικνύουν πουθενά. Συνεχίζει να υπάρχει Σκόπια, και μάλιστα σε πολλά σημεία υπάρχει και το ακρωνύμιο. Για να μην αναφερθώ στα Μνημόνια. Απλώς θα πω ότι για εμένα το σημαντικότερο Μνημόνιο είναι αυτό που αφορά στη βοήθεια κατά τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επομένως, γι’ αυτό αναμένω να γίνει κάτι έμπρακτα».

Οι κάθε λογής υπερπατριώτες τύπου Σιλιάνοφσκα, είτε στην Ελλάδα είτε στη Βόρεια Μακεδονία, επιρρίπτουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον για τη μη τήρηση της Συμφωνίας που έχουν υπογράψει. Το ίδιο, εξάλλου, πράττει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, ακριβώς με τα ίδια «επιχειρήματα» της νέας εθνικίστριας προέδρου, ρίχνει το φταίξιμο στις … Σιλιάνοφσκες. Θέατρο σκιών που στόχο έχει αποκλειστικά και μόνο μικροκομματικά οφέλη. Κι’ όλα αυτά μέσα στη βαλκανική μπαρουταποθήκη.

Πηγή: neostrategy.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου