Κανονικότητα μετά την ''έξοδο από τα μνημόνια'': 50.000 πρώτες κατοικίες περνούν άμεσα στον έλεγχο των funds, κατάσχονται και ρευστοποιούνται


Περισσότερες από 50.000 πρώτες κατοικίες περνούν στον έλεγχο των ξένων funds στους ερχόμενους μήνες και οι ιδιοκτήτες τους αντιμετωπίσουν άμεσα το φάσμα της κατάσχεσης τους.

Με βάση τον προγραμματισμό των συστημικών τραπεζών, μέσα στο 2019 θα πωληθούν σε ξένες «εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων δανείων» στεγαστικά δάνεια με υποθήκη το ακίνητο ύψους 6 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 ακίνητα εκ των οποίων τουλάχιστον 50.000 αφορούν πρώτες κατοικίες.

Τα ξένα funds, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσουν στις εξής «λύσεις»:

Θα αξιώσουν παράδοση του ακινήτου προς πώληση από το fund, προκειμένου να διαγραφεί, κατόπιν της εκτίμησης της αξίας του, είτε το σύνολο είτε μέρος του δανείου. Το υπόλοιπο ποσό, εφόσον δεν καλυφθεί από την εμπορική αξία του ακινήτου είτε θα κουρεύεται αν δεν υπάρχει άλλη περιουσία του ιδιοκτήτη είτε θα ρυθμίζεται σε δόσεις.

Άμεση πώληση του ακινήτου από τον ιδιοκτήτη. Η λύση αυτή προβλέπει την πώληση του ακινήτου από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη/δανειολήπτη και εν συνεχεία την πληρωμή του δανείου στο fund, με την τεχνική συνδρομή του fund, και εξόφληση του συνόλου ή μέρους του δανείου.

Ανταλλαγή του ακινήτου με άλλο μικρότερο. Το fund θα προτείνει, στον δανειολήπτη να ανταλλάξει το ακίνητό του με άλλο, μικρότερης αξίας, το οποίο θα βρίσκεται στην κατοχή του. Η διαφορά θα «κουρεύεται».

Ενοικίαση του ακινήτου στον… ιδιοκτήτη του. Στην περίπτωση αυτή ο  δανειολήπτης θα μεταβιβάζει οικειοθελώς την κυριότητα του ακινήτου στο fund, υπογράφοντας σύμβαση ενοικίασης, που θα του επιτρέπει να παραμείνει ως ενοικιαστής στο σπίτι του.

Πηγή: e-economico.gr



Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

  1. ...και η συν-ενεργοποίηση του άρθρου 120Σ στις καλένδες. Άμα δε οι αντιμνημονιακοί πατρίκιοι καταφέρουν να μπουν στο Κατοχικό Κοινοβούλιο, ακόμα πιο αλίμονο στην συν-ενεργοποίηση του άρθρου 120Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή