Ημέρα Μνήμης: Σαν σήμερα 2 Αυγούστου το Ολοκαύτωμα των Ρομά


Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στους Ρομά. Την κοινότητα που υπήρξε άλλο ένα θύμα της αγριότητας της Ναζιστικής Γερμανίας μαζί με τους Εβραίους, τους ανάπηρους, τους κομμουνιστές και πολλούς άλλους.

Ήταν 2 Αυγούστου του 1944 όταν δόθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές η τελευταία εντολή μαζικής εξολόθρευσης των Ρομά. Τη νύχτα της 2ας προς 3η Αυγούστου, 2.897 Ρομά άντρες, γυναίκες και παιδιά εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς - Μπίρκεναου. Η ημερομηνία της μαύρης εκείνης ημέρας έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά.

Ωστόσο ο αριθμός αυτός αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των Τσιγγάνων που εξολοθρεύτηκαν από τους Ναζί, επειδή απλώς δεν είχαν θέση στο φασιστικό περιβάλλον της Αρίας φυλής: ο αφανισμός των Τσιγγάνων άρχισε από το Μεσοπόλεμο, και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου, όταν οι ιδέες της φυλετικής ανωτερότητας είχαν επικρατήσει στην Ευρώπη.

Οι ίδιοι οι Ρομά υπολογίζουν πως ο αφανισμός εναντίον τους συνάντησε ένα εκατομμύρια θύματα, αποτελώντας έτσι σημαντικό ποσοστό στον μακρύ κατάλογο των εκτελεσμένων από τη Γερμανία του Χίτλερ. Στη λίστα κατατάσσονται επίσης και οι Εβραίοι, οι οποίοι θεωρούνταν "κατώτερης ράτσας", οι ανάπηροι, οι αριστεροί, οι ομοφυλόφιλοι, οι μελαχρινοί και πολλοί άλλοι ακόμα.

Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά τιμάται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να θυμόμαστε, οι πολίτες όλου του κόσμου, τον αφανισμό της υποτιμημένης πληθυσμιακής αυτής ομάδας.

Πηγή: news247.gr


Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

  1. Η σημερινή τάση της διαστρέβλωσης κ δαιμονοποίησης λέξεων κ εννοιών έφαγε κ το χιλιοτραγουδισμένο όνομα τσιγγάνος.Η ηλιθιότητα σε όλο της το μεγαλείο.Να λες τώρα,"Ρομά καρδιά"; Ή "Ρομά τουρκογύφτισσα"; Ή "Ρομά,θα γκρεμίσω το τσαντίρι σου";Δεν πάει καθόλου.Σε κάθε περίπτωση,όταν υπάρχη κατι στραβό με τους ανθρώπους,το να αντιμετωπίζεται αλλάζοντας τις λέξεις,δεν είναι,παρά στρουθοκαμηλισμός.Ένα ακόμα σημάδι εκφυλισμού της εποχής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή