''Επί εσχάτη προδοσία'' ο Γκουαϊδό. Φιάσκο η αναγνώριση από Ελλάδα


Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά του Χουάν Γκουαϊδό για έσχατη προδοσία γιατί θέλησε να εκχωρήσει σε πολυεθνικές το Εσεκουίμπο, ένα πλούσιο έδαφος της Γουιάνας το οποίο διεκδικεί και το Καράκας.

«Ανοίγουμε έρευνα» κατά του Χουάν Γκουαϊδό για πράξεις που συνιστούν «ένα έγκλημα, αυτό της εσχάτης προδοσίας», δήλωσε ο Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ σε τηλεοπτική του ομιλία.

Οι κατηγορίες αυτές βασίζονται σε ένα ηχητικό μήνυμα που αποκαλύφθηκε από την κυβέρνηση Μαδούρο, στο οποίο ένα πρόσωπο που παρουσιάζεται ως μια αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επικοινωνεί με έναν «εξωτερικό σύμβουλο» του Γκουαϊδό.

Το πρόσωπο που παρουσιάζεται ως Αμερικανίδα αξιωματούχος προτρέπει αυτόν τον «σύμβουλο» να «αλλάξει τη θέση της Βενεζουέλας» και να «εκχωρήσει το Εσεκουίμπο» στην «ExxonMobil» και σε άλλες πολυεθνικές, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Το Εσεκουίμπο είναι έδαφος πλούσιο σε μεταλλεύματα και βρέχεται από θαλάσσια περιοχή που έχει πετρέλαιο. Την κυριαρχία του διεκδικεί η Βενεζουέλα από τον ανατολικό της γείτονα, τη Γουιάνα.

Εν τω μεταξύ, παταγώδη αποτυχία σημειώνει η τοποθέτηση ψευδοπρεσβευτών από τον Γκουαϊδό, που έχει αυτονακηρυχθεί “πρόεδρος της Βενεζουέλας” με τις πλάτες των ΗΠΑ. Καθώς η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας είναι αυτή που διαχειρίζεται τις όποιες εξωτερικές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, η τοποθέτηση ψευδοπρεσβευτών εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Σε φιάσκο εξελίχθηκε και η τοποθέτηση στο Καράκας πρεσβευτών από χώρες που αναγνώρισαν ως “πρόεδρο” τον Γκουαϊδό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε η Deutsche Welle, ο σημερινός, έμπειρος και ιδιαίτερα επιτυχημένος πρέσβης της Ελλάδας στο Καράκας Νίκος Κοτροκόης τελεί υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας αφού έχει ολοκληρώσει τη θητεία του και θα έπρεπε να έχει ήδη αντικατασταθεί από τον Σταύρο Βενιζέλο. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ο νέος πρέσβης θα πρέπει να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του είτε στον Μαδούρο, γεγονός που ισοδυναμεί με εκ νέου αναγνώρισή του, είτε στην ανύπαρκτη κυβέρνηση του Γουαϊδό, το οποίο σημαίνει πλήρη διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Την κατάσταση περιέπλεξε ο νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής Ιάσων Πιπίνης, ο οποίος παραλίγο να προκαλέσει διεθνές διπλωματικό επεισόδιο από τις πρώτες ώρες στο νέο του πόστο. Ο Πιπίνης, μετά την ανακοίνωση των νέων καθηκόντων του, παρουσίασε συνέντευξη που του παραχώρησε ο αυτοαποκαλούμενος πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Εδουάρδο Παρέδες, στην οποία ζητούσε την εκκένωση του κτιρίου από τη νόμιμη αποστολή.

Το άκουσμα και μόνο των λέξεων «εκκένωση από την ξένη διπλωματική αποστολή» προκάλεσε φρίκη σε Έλληνες διπλωμάτες καριέρας, οι οποίοι γνωρίζουν ότι θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 22 της Σύμβασης της Γενεύης για τις Διπλωματικές Σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση στο έργο έμπειρων διπλωματών από ανθρώπους που δεν έχουν ούτε την εμπειρία αλλά ούτε και τις καλύτερες συστατικές επιστολές για το έργο τους, ενδέχεται να προκαλέσει έντονες τριβές στο επόμενο διάστημα.

Πηγή: ΙΣΚΡΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου